Stc 1000 Yardim

Herkese Selamlar

2 aydir Vestel Derin dondurucuda fermantasyon yapabilmek için sıcaklık kontrolünü stc 1000 ile sağlıyorum.Genel itibariyle 2 derece fark ile calismasini sağlıyorum ( yani 18 istiyorum , 20 olduğunda çalışıyor , 18 e gelince duruyor) ve kompresör başlatma süresini 3 dakika yaptim( çalışması gereken dereceye geldiğinde 3 dakika sonrasi dolap çalışıyor)

Ancak soğutma bitince genel duruma göre istenilen dereceden 1-2 derece daha soğuk oluyor içerisi ve sicaklik aralığı daha da artmış oluyor. Şu an yapacağım bugday birasinda 18 dereceye sabitlemek istiyorum ve çok ufak fark ile stc 1000 çalışması ve içerisini sürekli aynı çok yakin derecelerde tutmak istiyorum.

Bu şekilde kullananlar varsa, dolaplarinizda sürekli aç kapa olmasindan dolayi motor ya da kompresör de zorlanma sorun yasatti mi? Ya da en az hasarla bu tarz sabit sicakliklari nasil saglamamiz uygun olur?

İşi ölçümünü kovanin yanindan bantli peçete icerisinden aliyorum.

Teşekkür ederim.

1 Beğeni

Ben kullanıyorum ama sürekli bir şekilde kullanmaktan ziyade iki kovayı bir araya getirebildiğimde zamanlarda meşrubat dolabını kontrol etmek için kullanıyorum.

Korkarım size bir faydam olmayacak çünkü iç sıcaklığın ne olduğunu ölçmek hiç gelmedi aklıma. Ekranda gördüğüme güvenmeyi tercih ediyorum.

Düşünmeniz yeter, teşekkür ederim

1 Beğeni

Buzdolabının çok sık devreye girip çıkması kompresörün kısa sürede bozulmasina neden olacağı aşikâr. Stc1000 ve buzdolabı kombinasyonu ile bu isteğinizi yerine geitrmek biraz zor ama yaklaşmak mümkün. Şöyleki;
Öncelikle fermenterin içinden ölçüm yapabilmek için thermowell vb birşey edinmelisiniz. Zira fermantasyonun ilk günlerinde fermenter içi ile buzdolabı içi sıcaklıkları ciddi farklılıklar gösterecektir. @Gulendam ın konularına girmek istememekle birlikte fermantasyon ekzotermik bir reaksiyondur ve ilk günlerde oldukça hızlıdır, dolayısı ile çok daha fazla dışarıya ısı verir. Ilerleyen zamanarda fermantasyonun yavaşlaması ile ısı oluşumu yavaşlayacak ve buzdolabı içi ile dengelenecektir.
Dikkate alınması gereken diğer bir nokta ise kullanılan fermenterin malzemesi. Eğer standart satılan plastik kova ile yapılıyorsa ısı alışverişi daha düşük olacaktır.
Istenilen aralık için üst sınır sıkıntı olmayacaktır, ancak alt sınır eğer çok aşılıyor ise ayar biraz daha ust noktada yapılabilir. Örneğin hedef alt sınır için 18 derece ise 18.5 veya 19 derece alt sınır olarak belirlenebilir. Sistemin vereceği tepkiye göre takip edip gerekirse ayar değiştirilebilir. Yukarıda belirttiğim gibi fermantasyonun ilk gunleri ile daha sonraki günleri için alt sınır ayarı değiştirilmelidir.

8 Beğeni

Stc 1000 termostat ile aynı anda hem soğutma hem de ısıtmayı kontrol edebilir miyiz? Mesela balkonda duran bir meşrubat dolabının içindeki fermentöre bağlı ısıtma kemerini sıcaklık düşünce devreye sokup sıcaklık yükseldiği zaman da dolabı çalıştırabilir miyiz?

1 Beğeni

Niye böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsun ki? Soğuyunca devreye girse, normalini bulunca dursa olmuyor mu?

2 Beğeni

Esasen gaye o. Dikkat edilmesi gereken hem dolabin hem de ısıtma kemerinin aynı anda deverede olmaması. Yani ısıtma kemerinin ve dolabın hedeflenen sıcaklıktan ne kadar saptığı bilinmeli ve devreye girecekleri sıcaklık ona gore ayarlanmalı.
Ancak genel olarak ısıtma gerektiği ortamlarda soğutma gerekmez, ortama bırakılır ya da tam tersi.

3 Beğeni

Nadiren de olsa olmayabiliyor…

Mesela kendi başına bıraktığımızda 20 derecede kalıyorsa ve biz 24 dereceye çıkarmak istiyorsak ısıtma kısmına da ihtiyaç olabiliyor.

1 Beğeni

O zaman da ısıtmayı kullanıp soğutmaya serbest bırakacaksın :slight_smile:

2 Beğeni

Nadiren de olsa olmayabiliyor…

Mesela kendi başına bıraktığımızda 20 derecede kalıyorsa ve biz 16 dereceye düşürmek istiyorsak soğutma kısmına da ihtiyaç olabiliyor.

:slight_smile:

1 Beğeni

O zaman elektrik harca sen, uğraşamayacağım :slight_smile:

2 Beğeni

STC1000’in çalışma prensibi bu şekilde zaten, uzun zamandır bu şekilde kullanıyorum. Tek yapmanız gereken ısıtma kısmına bir priz, soğutma kısmına başka bir priz takmak. İstenen sıcaklığın üzerindeyse soğutma prizi aktif oluyor, altındaysa ısıtma prizi.

Uğraşmak istemezseniz biraburada yapmış ve satıyor :slight_smile:

3 Beğeni

Böyle bir şey alsam buzdolabı ve kazanım için. Rezistans ve buzdolabını kaldırır mı?

3680W kaldırma gücü var ancak rezistans gücünüz 3000W üzerindeyse sürekli kullanımda ömrü kısa olabilir

26 lt kazanım kaç w olması lazım en düşük

3000W gücündeki rezistans 20 derecedeki 26 litre suyu 100 dereceye yaklaşık 48 dakikada çıkarır. Güç azaldıkça süre uzar. En düşük değer size kalmış. Malesef basit düzey bilgim bu kadar daha tecrübeli arkadaşlar yazarsa biz de faydalanırız bilgilerinden

3000w için evdeki sigortanın kaldırma gücünü ve kullandığınız priz ve tesisatı da dikkate alın, 3.000 w fazla gelebilir, jet30’dan örnek vereyim, cihaz max.2.500w, ben mayşelemede 2.000-2.100 w ile kullanıp kaynatmaya 2.300 w ile çıkıyorum.

Evde kettle ile tost makinesi aynı anda çalışabiliyor. Bu baya yüksek bir watt değil mi?