En son yaptığım tam tahılda serpantinden çıkan suları damacanaya koyarak baktım tam tamına 3 damacana(57L) su boşa gitti. Biliyorsunuz ülkemiz kuraklık ile karşı karşıya bu suyu işlevli hale getirmek veya su kullanmadan soğutmak mümkün mü?
Benim aklıma ilk gelen şey su arıtma cihazına takıp çıkan suyu ayrıştırmak oldu var mı fikirleriniz.
Bir adet devirdaim pompası edinip soğutma gününe hazır edilecek bolca buz kütlesi. (Bu kütle.0.50 ya da 1.5 lt.lik şişelerde su dondurmak şeklinde olabilir.)
Buzlarla birlikte dolu bir su kabı, kabın içine salınan pompa, pompadan serpantine giriş, serpantinden çıkış yine aynı su kabına, kaptaki su ısınmaya başladıkça yeni buz kütlesi eklemece.
belirli bir kütledeki suyu buz yapmak için harcanan enerji de çok masum olmayacaktır.
Su arıtma cihazı varsa; arıtmadan çıkan atık su biriktirilip kaynatma günü bir pompa yardımı ile soğutmada kullanılabilir. Çıkan sıcak su ister tekrar biriktirilip bir sonraki kaynatmada kullanılır veya benim yaptığım gibi balkon yıkanır.
Şehir suyuna ve tesisatın sağlıklı olduğuna güveniyorsanız, soğutmada çıkan suyu ağzı açık şekilde bekletebilir, bir sonraki biranızı bu su ile yapabilirsiniz. Ayrıca damacanalardaki suyu çiçek sulamak için kullanmakta mümkün.
Sudan tasarruf etmeye yönelik her önlem ya donanım gereken maliyetli bir yatırıma veya başka bir enerji harcamasına sebep oluyor, ziyan edilen metreküp su olsa da aslında en ekonomik yöntem ve aslında israfa en az yol açan şey o suyu soğutmada kullanmak.Bence çok kafaya takmayın,
Kapağı kapatıp balkona koyun, geceden sabaha soğusun.