Su Kimyasalları Hangi Aşama(lar)da Atılmalı?

Merhaba,
Su kimyasallarını mayşeleme için ayrı, yağmurlama için ayrı mı atmalı, yoksa hepsi için mayşelemede atsak olur mu, fark eder mi?

1 Beğeni

(5.24)

Ben zaman kazanmak için yağmurlama suyunu da hesap edip kazana koyup mayşeleme ısısından bir kaç derece yükseğe çıkartıyorum. Bu toplam suya göre hesapladığım kullanılacak kimyasalların hepsini kazana ekliyorum. Isıya ulaşınca içinden yağmurlama için kullanılacak miktarı ayırıp mayşelemeye geçiyorum, işlem bitince de o ayırdığım suyla yağmurlama yapıyorum.

1 Beğeni

Su kimyasallarının daha iyi çözünmesi için maltı kattıktan sonra eklenmesi tavsiye ediliyor, ben öyle yapıyorum. O yüzden, ayrı ayrı mı katmalıyız yoksa başta hepsini katabiliyoruz mu bilmem gerekiyor.

Bende daha iyi çözünür diye düşündüğümden maltsız kazana atıyorum, nitekim ısıtırken hız kazanmak için pompadan da devirdaim desteği aldığımda hedef ısıya geldiğinde suda en ufak bir kimyasal parçası görmüyorum, tamamen suda çözünüyorlar.

2 Beğeni

Ben bu kimyasalları kullanmaya başladığımdan beri mash aşamasında atıyorum. (Maltın üstüne)
Zaten brewfather sağolsun spargle aşamasını kapatınca mash’e ne kadar eklenmesi gerektiğini hesaplıyor.

Ben suya atıyorum, devirdaimi de kullanıyorum sonrasında ph ölçümü yapıp ph ayarlaması yapıp gerekli ıssıya geldiğinde malt ekleyip mayşelemeye başlıyorum

3 Beğeni

bu attığınız kimyasallar ne işe yarıyor ?

Suyu istenen stile göre ayarlamaya yarıyor, suyu derken içindeki mineralleri

1 Beğeni

Ben kullandığım suyun değerlerini bilmediğim için hiç bu konulara merak sarmadım. Belki’de şanslıyım bilemiyorum, bizim bulunduğumuz yerde şebeke yok, artezyen suyumuz var ve su gerçekten dağlardan geliyor, artık içinde ne mineraller var ise :upside_down_face:

4 Beğeni

Su kimyası baya geniş bir konu aslında. Belirli stiller için su profili de önemli, içindeki minerallere göre yumuşaklığı sertliği vs. Mesela malt profiliniz koyu maltlardan oluşuyorsa suyunuzun ph’ı düşer ve müdehale etmezseniz hem mayşeleme veriminiz düşer hemde koyu maltların ‘astringency’ denilen keskinlik yaratması söz konusu olabilir. Yine mesela ot profili yoğun Pale ale ve IPA gibi türlerde ot verimini artırmak için ağırlıklı kullanılıyor.

8 Beğeni

Kalsiyum sülfatın suda çözünme yeteneği çok düşük. Doğrudan suya koyup eritmeye çalışmak yerine mayşeye ekleyip karıştırmayı öneren bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.

Devridaimle çalışan mayşeleme kazanlarının faydası vardır bu konuda.

1 Beğeni

Ya ben bira yaparken Carrefour marka su kullanıyorum.
O da şu şekilde kuyu suyunu içilebilir hale getirmişler saf su gibi bişey.
Yani normal günlük su tüketimin için kullansan bi süre sonra mineral eksikliği çekersin o derece.
Bu şekilde hiç profilsiz su kullanmak mantıklı mı ? Belçikalı sarışın bira yapıyorum genelde.

Su kimyasıyla uğraşmak için kullanılan sudaki mineralleri bilmek lazım. Saf su değildir illaki vardır birşeyler.

Blonde ale daha çok malt ve hafif tatlılığı önde acılığı fazla olmayan nispeten yumuşak içimli bir tür . Bu açıdan bakarsak teorik olarak Cl/SO4 oranında sülfatın az klorürün fazla olması gerekir. Ancak dediğim gibi miktarlar için kullandığınız suyun değerlerine göre programdan hesaplamak lazım. Ezbere olacak iş değil kesinlikle.

Yanlız şunu söylemem lazım naçizane ipa da kesinlikle kullanırım ama diğerlerinde fark hissedecek kadar gelişmiş bir damağım yok malesef. Dolayısıyla bu açıdan değerlendirince şart yada olmazsa olmaz bir husus olduğunu düşünmüyorum.

1 Beğeni

Doğal kaynak suyu diyor. PH’ı fln da iyiymiş bu arada.

1 Beğeni

süper :slight_smile: ben kullanmaya devam edeyim bunu ucuz çünkü
ben bi de 5 litrelik su alıyorum su bidonunu fermenter olarak kullanıyorum :smiley:
tam benlik