Eskiden beri bir laf vardır ya hani, ne bileyim ucuz ve gerek mekân gerekse hizmet kalitesi biraz düşük yerlerde içilen ucuz biralar için kullanılan: “XXX’te sulu bira içeriz!” ya da “YYY’de sulu bira içtik!” şeklinde ifade edilen…
Neden müşteriler bazı yerlerde böyle bir hisse kapılıyor olabilir dersiniz? Mekânların fıçıyle gelen birayı bir şekilde çoğaltarak servis etmeleri mümkün olabilir mi?
Bazı yerlerde sulu sulu içerken bazen de denk gelince gayet yoğun gövdeli fıçı biralar içmiştim. Hatta buna su katmayı unutmuşlar şeklinde yorumlar da yapmıştık arkadaşlar arasında.
Bir itirafçı çıksa da ortaya evet zamanında fıçı biraya su katardık dese hepimizi aydınlatsa…
Sakarya da kesin içmişimdir ama bir sefer arkadaşımla beraber Belek te “bu suludur” diyerek kaç cc lik olduğunu bilmediğim bardakla 21-22 tane içtiğimiz ve sonrasını hatırlamadığım var.
Ayrıca susuz bira mı olur?
Buradaki çoğu kişinin bira konusundaki damağına güvendiğim için “sulu” veya “gövdesiz bira” tespitlerine katılıyorum. Tahminimce ya işletmede su ilavesi yapıyorlardı bardak dolumundan sonra yada üretici firmalar bu mekanlara özel “parti-gyle” bira yapıp ucuza veriyorlardı. Zamanında şeker ve pirinç katkılarının kullanıldığını varsayarsak talep üzerine aynı alkol derecesinde gövdesiz bira yapıldığını düşünüyorum.
Ama son derece tutarlı bir şekilde, sürekli yanlış gazlandırılması da çok mümkün gelmedi bana. Sonuç olarak satışı yapan markalar da bu konuda destek veriyordur illa ki.
Sanke fıçıları inceledim, aslında tek çıkış gibi görülse de karbondioksiti ayrı yerden veriyor fıçı içine, karbondioksit girişi bu tekli girişe takılan regülatör üzerinden yapılıyor. Aslında gayet su eklemek mümkün görülüyor ama bence sulu bira denen şey, zaten üreticide bu şekilde gövdesiz bira dolumu yapılan daha uygun fiyatlı bira olabilir, 90’larda Kızılay’da Selanik caddesi üzerinde emeklilerin uğradığı bir birahanenin nacizane böyle biraları vardı. Kimi sulu bira derdi kimi Tekel’in fıçı birası olduğunu söylerdi. Tekel’in faal olduğu dönemde fabrikalarına yakın İstanbul ve Ankara bölgesine fıçı bira verdiğini biliyoruz, belki buradan kalma bir tevatürdür.
Ben önceleri su katılması yerine hattın temizliği, servis basıncıyla filan ilişkilendirirdim bu sulu biraları ama, mutfaktan bir bilgi olarak kız arkadaşım daha önce çalıştığı bir barda bir 50’lik fıçı bardağına yarım soda kattıklarını söyledi. Gerçekten de varmış, sulu/sodalı bira…