Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Daha farklı bir konu ile ilgili olarak hem Jet 30 ya da benzeri ekipman kullanıcılarına hemde tam tahıl bira yapan arkadaşlara bir sorum olacaktı; ben maliyeti düşürmek adına Jet 30 tarzı bira yapma makinaları ile işi biraz daha büyütmek istiyorum ancak gördüğüm, hesapladığım kadarıyla bu tarz ya da muadil ekipmanlarla tam tahıl bira yapımı ile kit ile bira yapımı arasında maliyet bakımından pek fark yok, hatta kimi zaman kit ile bira yapımından daha pahalı olabiliyor.

Aradaki fark (önemli bir fark) anladığım kadarıyla sonsuz sayıda reçete ile binlerce farklı bira yapabilmek. Doğru mu anlıyorum?

Aslında illede maliyet kafasına gireceksem arpa ve şerbetçi otumu kendim üretebilirim, nasıl olsa çiftçiyim diye düşündüm ancak bu tarz bitkilerin yetiştirilmesi ve hasat edilmesinin uzun zaman alacağını düşününce biraz kararsız kalıyorum.

4 Beğeni

Doğru anlıyorsunuz bence.

Tam tahıl ile bira yaptığınız zaman seçenekleriniz sonsuz. Stillere tam uyan ya da hiçbir şekilde uygun olmayan farklı farklı bira yapabilirsiniz, tamamen sizin isteğinize ve tercihlerinize kalmış.

Ayrıca, gördüğüm kadarıyla -çok özel biralar haricinde- kitlerin fiyatları tam tahıl maliyetleri ile rekabet etmelerine imkân tanımayacak kadar yüksek. Maliyet açısından da tam tahıl öndedir diye düşünüyorum.

Kitin en büyük -ve belki de tek- avantajı çok hızlı yapılıyor oluşu.

Arpa ve şerbetçiotu yetiştirebilirsiniz tabii ki ama özellikle de şerbetçiotu söz konusu olduğunda, hem çeşitliliği yakalamanız zor ve maliyetli olur hem de yetecek kadar üretmeniz zaman alacaktır. Arpa üretip bundan kendi maltınızı üretmek nispeten kolay ancak onun da püf noktaları var ve zaman alıyor.

16 Beğeni

Ben de bir çok kişi gibi kit biracılığından tam tahıla geçtim.
evet daha lezzetli ve güzel biralar üretiyorum, eskiden beğenerek içtiğim kitleri artık pek te beğenemiyorum…
maliyet açısından tam tahıl biraz daha ucuz ama bence karşılaştırılacak en önemli husus zaman ve emek.

tam tahıl ciddi bir uğraş, emek ve zaman istiyor. kit gibi değil. kiti yarım saatte kurup hava kilidini takardım, tam tahıl en optimize, en sorunsuz uygulamamda min. 5-6 saat sürüyor…
hele başımda çocuklar babaaa baaabaaaaaa, eşimin psikolojik baskısı, aktısı koktusu vs derken… meşakatli iş yani…

23 Beğeni

Şöyle söyleyeyim, tam tahıl bira yaptıkça birayı daha iyi tanıyorsunuz, şerbeçiotunun türünden, kullandığınız maltın, mayşeleme sürelerinden, kaynatmaya kadar bunların bira üzerindeki etkilerini anlamaya başlıyorsunuz.

Dürüst olmak gerekirse çok iyi bir bira damağına sahipken farklı arayışlar için bu işe girmiş bir adam da değilim, benimki aslında biraz da diy kültürüne olan tutkumdu. Maliyetler önemli olsa da uğraşılan saatler ve emek söz konusu olunca , bir tam tahıl akşamım 6-7 saatlik bir uğraşıyla bitmesi ve zamanın da bir maddi bedeli olduğunu düşünürsek maliyet kavramı anlamını yitiriyor.

Ama madem ziraatle uğraşıyorsunuz bu konuda bir şeyler yapmak için hiç zaman kaybetmeyin yapın ve buradan paylaşın, Bence an itibarı ile craft bira konusunda ülkedeki en eksik şey bazı hammaddelerin üretilmesi. Başarılar.

11 Beğeni

Bence tahıldan bira yapmanın en güzel yanı maliyet hesabı ile başladığınız işi zamanla daha kaliteli birayı nasıl yaparıma dönüştürmesi.

Kendimden örnekle; başta en ucuz maltları alıp kullanırken şimdi daha iyi maltları kullanmaya çalışıyorum. Daha taze otlara erişmeye çalışıyorum. Ph düzenlemek için tuzlar vs ekliyorum. Tahılın emeği fazla olduğu için ortaya iyi birşey çıkmasını istiyorsunuz doğal olarak.

11 Beğeni

Forumda nereye konumlandıracağımı bulamadım, en azından bu da burada benim tam tahıl bira yapan arkadaşlara bir sorum olsun. Bilecik pazar yeri üretimi olan Brewers gold ve Aroma şerbetçiotunu kullanan arkadaşlar bu iki otu tavsiye ederler mi? Fiyatları gerçekten çok uygun, yeni hasat ve tazeler. Alıp kullanayım diyorum da nerede nasıl kullanacağım tahminim yok. İnternette biraz bakındığımda Brewers gold’un pilsner, lager, kölschs gibi biralara uygun olduğunu gördüm. Ama aroma şerbetçi otu hangi tip birada hangi aşamada kullanılır bulamadım. Kullanan arkadaşlar memnun ise Brewers gold alıp pilsener de kullanarım dedim ama bu Aroma otunu alırsam nerede kullanılırım tavsiyesine ihtiyacım olacak :innocent:

2 Beğeni

Biz forum ahalisi olarak 2-3 sene önce toplu bir pellet aroma alımı yapmıştık, kokusu çok güzel olmasına rağmen aroması bir türlü biraya geçmemişti ve beğenen çıkmamıştı hatırladığım kadarıyla.

Daha önce iki arkadaş yerine gidip oradaki tarla sahibinden taze toplanmış aroma ve gold kozalak alıp evde kurutmuştum, çok güzel bir aroması vardı ikisininde.

Sonradan aldığımız pellet formların o partisinde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum ama yeni hasatlara hiç denk gelmedim açıkçası.

Pilsner, kölsch, buğday, lager vs hepsine gider bu otlar, hem acılık hem aromada kullanılabilir. Ben gold’u daha çok seviyorum açıkçası.

Uygun fiyatsa deneme yapılabilir tabii ki…

10 Beğeni

Bir arkadaş bira yaptığımı duyunca bana buna uygun kaliteli arpa getirtebileceğini söyledi ve hatta getiriyor. 10 kg kadar, bedelsiz. Nasıl çimlendirileceği ve kurutulacağı ile ilgili bir kaç video seyrettim. Uygulanabilir. Sormak istediğim arpadan bira yapmaya değer mi, yoksa uğaşmak zaman ve emek kaybı mı sizce olur?

3 Beğeni

Bence yapmadan bilemezsiniz. Ben süreci öğrenme anlamında çok faydası olduğuna inanıyorum. 5 kg çavdarı süreci kaçırdığım için döktüm hatta. Arpa maltı yapmak mısırdan sonra en kolayı. Denemekte fayda var. Buğday, çavdar ve yulaf sürekli stoğumda olmasına rağmen maltlamayla uğraşmak istemiyorum. Arpada sulama ve katıştırma süreleri daha esnek olabildiği için benim çalışma yaşantıma daha uygun gelmişti. İleride daha esnek (emeklilik gibi) yaşantım olursa düşünürüm, çünkü taze maltla yapılan biranın tadı daha güzel oluyor.

11 Beğeni

Valla her konuda bir cevap veriyorsunuz, teşekkürler. Verim oranı herhalde düşük olur, verimi %70 hesaplarım ve tek malt ile yaparım diye düşündüm. Bir de madem yerli arpa var, yerli şerbetçi otu da alayım tam yerli olsun diye aklıma geldi :slight_smile: Peki siz olsanız %100 bu arpa maltı ile yapmayı düşünürdünüz?

3 Beğeni

Ben düz bira yapmıştım kendi yaptığım maltla.

İlk ve tek malt denememdi. Şerbetçiotu da bilecik pazaryerinden taze alıp kuruttuğumuz brewers gold idi.

Reçete çok basit, kendi maltım, ibu 25-30 olacak kadar şerbetçiotu, maya ben K97 kullanmıştım ama tercihe göre değişebilir.

Verim %63 gibi çıkmıştı, ilk malttan yapılacak birada %70 falan iddialı bence.

Reçetede OG tutmuş tutmamış takılmayın, verimi biraz düşük, maltın ppg oranını da 30-32 olarak girin, fazlası çıkarsa iyi ama düşük çıkarsa çok az alkollü bir biranız olmaz.

Eski forumda sevgili @Homemaltster maltın kitabını yazmıştı, kendisi izin verirse oradaki malt yapımı konusunu buraya da taşıyabiliriz, şu fiyatlarla hepimiz yapacağız bu malt işini sonunda sanırım :slight_smile:

13 Beğeni

Estağfurullah, denediklerime cevap verebiliyorum. Bu konunun uzmanı @Homemaltster . Kendisi hemen hemen her maltı yaptı ve bana gönderdiği ve benim standart yaptığım pale ale de tat ve verimlilik olarak oldukça güzel sonuçlar aldım. Kendi yaptığım maltla pumpkin yapmıştım mesela. Karamelleri bir çok reçeteye ilave etmiştim. Verimliliği ve tat profilini görmek adına smash yapabilirsiniz, belki ufak tefek carapils eklemesiyle. Yerli malt yerli ot diye düşünmeyin bence. Cascade ile güzel pale ale olur. Tabi pale malt yapacaksanız. @magunay yazmış gerçi, düz bira yazdığına bakmayın, eli lezzetlidir, ben çok beğenmiştim düz birasını. Pilsner olarak fırınlayacaksanız o zaman brewers gold ile düz bira yapılır.
Forumda malt yapımı ile ilgili başlık olması lazım, dikkatlice takip edin derim. Çimlenme olayı çok önemli. Akgün ün dediği gibi verimliliğe de takılmayın.

10 Beğeni

Teşekkürler, eski forumda inanılmaz çok bilgi vardı, burası da o yolda ilerliyor ama bazen bende mevcudu göremiyor olabiliyorum, arama motorunda bir kaç deneme ile malt yapımı ile ilgili paylaşım aradım ama bulamadım, tekrar ararım. Ben başta çoh hevesli değildim ama şimdi içimi bir heves ve heyacan kapladı, teşekkürler :slight_smile:

2 Beğeni

Beni bir konuda daha aydınlattınız, youtube da 4-5 tane video seyretmiştim, bütün videolar çimlendirme sonunda 48 saat içinde 50 derecede kurutun gibi ortak bir anlatıma sahipti, bu anlatım sonucu elde ettiğim malt’ın standart bir pilsener için yeterli olacağını düşünmüştüm, bir de fazla derine inmeden web’de basit bir göz atmada ise elde edilen maltı belli sürelerde belli sıcaklıklarda fırınlama ile ana malt dışındaki özel maltlerı (karemel vb) elde ediliyoruz fikrine kapılmıştım, ama şimdi anladım ki, pale ve pilsener maltler için de kurutma işleminden sonra bir miktar fırınlama gerekiyormuş. Demek ki biraz daha iyi dersimi çalışmam lazım. Bu açıklamalar için teşekkürler.

5 Beğeni

Yani Hatırladığım kadarıyla 75-85 derece arasında 120 dakika civarında fırında bekletince pilsner oluyordu. 85-95 derece aralığında ise Pale malt oluyordu. Gerekli dökümanları ve eski forumdaki bilgileri bulup en kısa zamanda yayınlamaya çalışırız.

8 Beğeni

Ben de iki kez kendi maltımla bira yaptım ve hatta şerbetçiotu olarak da kendi bahçemdeki şerbetçiotunu kullanmıştım.

Malt yapımı biraz zahmetli ama ben epey keyif almıştım süreçten. Kurutma işini güneş altında yaptım ben ikinci seferinde ve daha kolay oldu.

Aslına bakarsanız biraz da kişinin ne kadar zamanı olduğuyla alakalı. Bir yandan işe git gel bir yandan maltlarla uğraş falan derken zor oluyor ve emeklilikten sonra uğraşırım gibi hissediyorum.

Tat açısından herhangi bir kötülüğü yoktu bence ve ayrı bir keyifle tüketildi kendi maltımla yaptığım biralar (ki özellikle de arpa konusunda hiç özenmemiştim ben, direk yemlik arpaydı kullandığım).

11 Beğeni

Merhaba, biranızi kaynamadan sonra fermantere aldığınızda maya ilave etmeden önce oksijen-hava vermek kesinlikle şart mı? Bu benim yapmayı unuttuğum bir uygulama, fermantere belli bir yükseklikten musluktan akıtarak alıyorum ve maya çalışmasında ve FG de bir sorun olmadı ama şimdiye kadar unutarak atladığım bu hava verme süreci sizce ne kadar önemli, ne kadar süre ile ve nasıl veriyorsunuz öğrenmek isterim. Teşekkürler.

3 Beğeni

Belli bir yükseklikten vermeniz zaten oksijenlendirmeniz demek.

3 Beğeni

Benim de kazan yüksekte durur aktarırken o yüzden ekstra olarak oksijenlendirmem.

3 Beğeni

Benim de bugüne kadar hava vermek gibi bir uygulamam olmadı.

3 Beğeni