Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Forumda “karagenan Kappa” ismi ile aratınca en son ne aldık konusunda göreceğin paylaşım sana faydalı olacaktır, @Sehirkackini aldığı yeri ve hangi miktar kullandığı bilgisini vermişti.

2 Beğeni

Ayrıca hala var mı bilmiyorum ama Instagram’da Tam Tahıl Ekipman hesabında Whirfloc tablet satılıyordu

2 Beğeni

Ben dün aldım, hala devam ediyorlar.

1 Beğeni

Bu dereceye bir kez çıkıldıktan sonra o mayşelemeden yüksek verim beklemek anlamsız.
Maltoza dönüşümü sağlayan şey amilaz enzimi. Bunun da iki türü var; Alfa amilaz ve beta amilaz. Alfa 71; beta 77C civarında denature olmaya başlar ve bir kez denature olan enzim sıcaklığın düşürülmesiyle geri kazanılamaz. Yani siz sıcaklığı başlangıçta 80C’ye çıkararak 10 dakika içinde enzimin çoğunluğunu denature etmişsiniz. Bu bir kez gerçekleştikten sonra geri dönüşü yok. Hangi yöntemle mayşeleme yaptığınızı bilmiyorum ama makina kullanıyorsanız dereceleri doğru girdiğinizden; Kazan ya da buzluk kullanıyorsanız strike derecesini doğru hesapladığınızdan emin olun.

12 Beğeni

Arkadaşlar sistemi tamamladım, yarın sabah saat 8 gibi mayşeleme işlemine başlıyorum, malt ve şerbetçiotunu hititmalt sitesinden pale ale olarak aldım, içeriği 5.5 kg pale malt, 0.6 kg kristal malt, 0.1 kg asit malt. Şerbetçi otu olarak 21 Gr breawers Gold ve 20 Gr aroma şerbetçi otu gönderdiler, mayayı hazkat sitesinden Amerikan ale maya olarak aldım. Bu malzemelere göre nasıl bir reçete uygulamalıyım, ilk defa kaynatacagim, yardımlarınıza ihtiyacım var. Hepinize saygılar.

Aşamalar aşağıdaki başlıkta var:

Reçetenizi oluşturma ise kaç litrelik bir hacme göre ve hangi stilde bira yapacağınıza göre değişir. Ayrıca her programın işleyişi de farklı korkarım. Elinizde bi program yoksa www.brewersfriend sitesindeki online ve ücretsiz programı kullanabilirsiniz.

Ana hatlarıyla, hacminizi programa girer, kullanacağınız maltları, şerbetçiotlarını, mayayı ve mayşeleme adımlarını da eklersiniz. Kullanacağınız malzemeler ve hedeflediğiniz stilip seçip o stil için öngörülen tipik değerler arasında kalmaya çalışarak reçetenizi oluşturursunuz.

1 Beğeni

Elimde 31 litrelik çay kazanı var rezistans ısıtmalı içine telden sepet yaptırdım, sirkülasyon için pompa aldım, bakirdan serpantin yaptırdım. Bu şekilde reçetelere bakıp kafamda bir şekil oluşturdum, 26 litre mayşe suyu kullanıp 11 litre yağmurlama suyu kullanıp kaynatacagim, ama detaylara ihtiyacım var.

6,2 kg malt yaklaşık 5 litre su çekse, mash sonrası kalan 21 litre için yağmurlama suyu 11 litre olamayacaktır, ilk kaynatma olduğunu da düşünürsek yağmurlama suyunu 5 litreden fazla kullanmayın ki kaynama sırasında taşma olmasın. Sonraki denemelerde ekipmana göre kendi doğrularınızı bulursunuz zaten.

1 Beğeni

Arkadaşlar pale ale tam tahıl kaynattim bugün, yağmurlama dan sonra 27 litre kaynamaya başladı, 65 dakika sonra 22 litreye düştü, fermentere aldigimda 19.5 litre kaldı.

  1. Bu kayıplar normal midir?
  2. Fermentere alırken tülbentle süzerek aldım tulbentte iki avuç dolusu tortu kaldı, bunu çöpe attım, yanlış mı yaptım doğrusunu mu yaptım?

Merhaba, hiç BIAB yapmadım, su miktar hesaplarını da kullandığım programa bırakıyorum ve genelde tam tutuyor, kabaca da bildiğim süzme-yağmurlama sonrası kaynatmada şerbetin %10’nu buharlaşır ve ayrıca bir de genleşmeden dolayı %1 gibi bir kayıp oluyor. Sizde sanki normalden fazla bir kayıp var gibi, sizde 65 dakikada 5 litre buharlaşmış, bana da hazla geldi…bu konuda tecrübeli bir arkadaş yorum yaparsa bende öğrenmiş olurum.

Ben BIAB yapıyorum, rakamlar bana normal göründü. Totalde 19 lt sıvı ile başlayıp 12,5 lt ile bitiyor benim işlemler.

Yanlış yapmışsınız. Onları açık toprak alana serpin ki börtü böcek kuş falan nasiplensin :slight_smile:

2 Beğeni

Mayşelemeden kalan malt kısmını da çevrenizde büyükbaş hayvanı olan varsa bozulmadan verebilirsiniz :grinning:

1 Beğeni

Ben ilk tam tahıl yaptığımda atmaya kıyamadım. Dedim bunlardan süper bitki gübresi olur. Koydum evdeki bi kaç çiçeğin dibine. 2 gün sonra evde bir koku, aman allahım. Dedim salonda fil mi öldü nedir bu. Sonra anladım maltlar bozulunca kokuyormuş :smiley:

1 Beğeni

Kaynatmaya mı 19 litre ile başlayıp 12,5 ile bitiyor? Hiç elime hesap makinesi alıp denemedim ama ne bileyim bana kaynatmada fazla gibi geldi, aklımda hep ortalama %10 buharlaşır bilgisi bir yerden kalmış (ve tabi bir de geleşme). Merak ettim bir ara araştıracağım… :beers:

Yok onun içinde maltın çektiği su payı ve buharlaşma da var.

2 Beğeni

Kayıplar çok fazla. Tabii sadece kayıp olarak bakarsak hata yapmış oluruz. Reçetenizde zaten öngörülen değerler vardır. Örnrğin Sizin başlangıç OG niz 1050 yerine 1056 çıkmışsa buharlaşma fazla olmuş demektir. Onun dışında kalan tortunun kullandığınız malt, kırım ve yaptırmış olduğunuz süzgeç ile de alakası var. “İlk elin günahı olmaz” düsturundan gidersek zamanla tam tahıla ve ekipmana alışırsınız…

5 Beğeni

27 lt 60 dk kaynatma sonrası 5 lt buharlaşma normal de fermentere giren 19.5 bana az geldi, 21 lt olurdu bende

2 Beğeni

Yaklaşık 1.050 OG bir şerbet için

Malt miktarı x 4,6 lt başlangıç suyu,

Örneğin 5 kilo malt için 23 litre

Malt kendi ağırlığı kadar su çeker, yağmurlama suyunu malt ağırlığı kadar kullanıyorum genellikle.

Kaynamada %10 kayıp olur, kaynamanın ilk aşaması, yani fokurdayana kadar güçlü, sonra daha kısık ateş öneriyorum (kaybın fazla olmaması açısından)

Biab yaparken torbayı iyice sıkıp verimi artırma imkanı var.

Başlangıç suyu ne kadar fazla olursa maltlar rahat hareket edeceğinden dolayı verimli mayşeleme olur ama yağmurlama suyunu da düşünerek bu oranı optimumda tutmak gerekir. Malt/su oranını 3,5 altında önermiyorum.

Tencere 31 litreyse güvenli bir hacim 28-29 litre olacaktır.

31 litre kazan varsa,

29 (güvenli hacim) /4,6 (malt su oranı)

Yaklaşık 6 kilo maltla mayşelemeye başlarsınız.

6 litre malt çıkınca elinizde 23 litre şerbet kalır.

Malt ağırlığı kadar yağmurlama suyu 6 litre eklenir.

29 litreyle kaynamaya girilir, yaklaşık 3 litre kaynama kaybı, 1-2 litreye yakın da tortudan kayıp olsa fermentere 24-25 litre civarında şerbet alırsınız.

Makinayı ilk kullanmada bu kayıplar, hacimler netleşir, bu nedenle ilk seferde hcimlerdeki güvenlik marjlarını yüksek tutmakta fayda var.

Bu verileri bir uygulamaya girerseniz size net OG, su vs hesabını yapar.

İlk seferde amaç hedefi tutturmak yerine sistemi tanımak olmalı, bu nedenle sonuç istediğiniz gibi olmazsa süreci analiz edip hatayı bulmayı öneririm.

Kolay gelsin…

15 Beğeni

1- Normal

2-Doğru yapmışsınız. Maltlar da tavuklara verilebilir. Hayvan yoksa çöpe. :+1:

Kendi düzenimde 5-6kg malt için her daim 21lt mayşeleme, 13lt de yağmurlama suyu kullanırım. Toplamda 34lt su kullanmış olurum. Kaynamaya 25lt ile başlarım. 60dk Kaynama sonu 19-20lt gibi bir hacim elde ederim. Soğutma için sabaha kadar kapak kapalı bir şekilde bıraktığımda 16-17lt gibi bir hacim olur. Şırayı fermentere aktarır, su ekleyerek (4lt kadar) gravitesini ayarlar sonra çalkalayıp mayayı eklerim ve fermantasyon sürecini başlatmış olurum. Son üründe %5 alkollü 20lt civarı bir hacim elde ederim (iki kasa 50cl - 40/44 şişe kadar)…

Günümüzün hastalığı hep bilgi kirliliği…

7 Beğeni