Merhabalar, ben foruma yeni katıldım. İçerikler çok güzel ve derin. Fakat benim bir sorum olacak; yıllardır kit biracılığı yaptıktan sonra gaza gelip jet30 ile bi anda konuya dalayım dedim. Açıkçası çok bir araştırma yapmadan cahil cesareti iki arkadaş 2 adet jet30 alıp konuya kafadan danldık. Neyse, benim sorum şu: internetteki pek çok reçete, Türkiye piyasasında bulamadığımız (e-market) kompanentler ile dolu. Adını sanını hiç duymadığım maltlar, otlar ve mayalar. Bunların muadilini gösteren bir liste gördüm forumda ama pek anlayamadım ve oldukça sınırlı geldi.
Sizin satınalma yaptığınız siteler nelerdir ? Ve piyasada, tarifte yazan maltı ya/da şerbetçi otunu mulamadığımız zaman ne yapıyoruz.
İkinci sorum ise tam tahıla yeni girmiş birisi için, basit anlaşılabilir az bileşenli bir pilsener tarifi arıyorum ki, ürünlerin tadına kıvamına vs kolayca hakim olayım ve sonrasında bu tarifle oynayayım.
Selam hoşgeldiniz.
Öncelikle kit aldığınız sitelerin pek çoğunda malt, şerbetçiotu ve mayalar mevcut.
İkinci olarak muadil malt ve yakın şerbetçiotları listesi forumda mevcut. Biraz karıştırırsanız bulabilirsiniz
Üçüncü olarak benim de başladığım gibi single malt single hop SMaSh reçeteyle başlamakta fayda var makineyi ve ekipmanı tanımak İçin bununla ilgili reçeteler de forumda var.
Takıldığınız bir durum olursa biz buralardayız
Benim nacizane tavsiyem pilsner gibi zor bir stille başlamaktansa bir pale ale reçetesi ile başlamanız yönünde olacak, forumda bol bol var, illa single malt single hop olmak zorunda da değil bu reçete, yani ha tek malt ve hop ha birden fazla, ama şerbetçi otunu da tanıyayım derseniz tek hop da kullanabilirsiniz tabi.
Fermentasyon market benim en sevdiğim site ama butik bira da çeşit olarak iyi, biraburada keza iyidir vb vs
Forumda ihtiyacınız olan her şey var.
Kategorileri kullanarak daha kolay ulaşabilir ya da direk arama tuşunu kullanabilirsiniz.
Zaman içerisinde farklı uygulamalar geliştirilmiş olsa da (örneği bazuka filtreyi kullanan pek kalmadı gördüğüm kadarıyla), şuna bakmanız da faydalı olabilir:
Yine de takıldığınız bir şey olursa yardım eden birileri çıkacaktır.
Sevgili Hocam arka sıralardan parmak kaldırıp bir kaç şey sormak istiyorum, o standart gelen bazuka filtreyi çoğunluk kullanmıyor dediniz ya, filtre kullanılmıyor ise şerbetçi otu süzgeci vb bir şey ile süzerek kovaya alınıyor olmalı değil mi? Bir de başladığımdan beri aklımı kurcalayan bir konu var, malt’ı sepete koyunca bir iki tur karıştırıp huzura kavuşmasına izin verip üst kapağını yerine koyuyorsunuz. Bende genelde böyle yapıyorum. Ama son yaptığım bira’da meyşeleme sırasında karıştırma yönünde tavsiyeye de uyarak arada 4-5 kez karıştırdım. Forumda okuduklarımdan aklımda kalanlar mayşeleme sırasında bir kaç kez karıştırmak verimi arttırır diye. Ama, acba bu karıştırma ile malt yatağını bozup süzülme sürecini uzatabiliyor ve/veya kaynatma sonrası daha tortulu bir sıvı elde ediyor olabilirmiyiz? Özetle karıştırmak iyi mi, gerekli mi yoksa malt yatağını bozuyor ve kaynama sonu daha tortulu mu oluyor diye düşünüp duruyorum, bu konuda ne dersiniz acaba? Teşekkürler…
Bazuka filtre jet30 da gereksiz, çünkü süzme işlemi musluktan yapılmıyor, (süzme derken devir-daim demem gerekirdi) dolayısıyla sadece kovaya alırken kullanılan bazuka filtreyi başta makineye takmak filtrenin direkt kaplanmasına neden oluyor. @Apo_Cinar ın önerdiği soğutma bittiğinde bazukayı dışarıdan takma bir çözüm aslında, ama o zamanda bazukayı bir kaç sefer takıp çıkarmak gerekebiliyor, çünkü ilk başta direkt tortu geliyor.
Diğer konu karıştırma ise; kesinlikle verimliliği arttırıyor. Malt yatağı oluşturmak için mash out bile yeterli süre zaten. Tıkanma biraz kullanılan maltlar, kırım (-ki o konuda şüphelerim var) gibi bir kaç sebepten kaynaklanıyor. Özellikle çavdar ve buğday kavuzsuz maltlar oldukları için ve aşırı yapışkan oldukları için karıştırmanın faydası var zararı yok. Bir de aşırı tortu yapan maltlar var. Trakya maltların proteinleri ve tortuları açıkçası biraz fazla oluyor. Çok uzatmayayım, kaynatma yaptıkça insan kendi düzenini oluşturuyor bir şekilde.
Ben ilk kullanımlarımda bazuka filtreyi takmıştım fakat o gözenekler protein pıhtıları ile kapanıyor ve filtre işlevini kaybediyor.
En efektif bulduğum yöntem ise yaklaşık 15X15cm ölçülerinde tülden torbayı aktarım esnasında musluğun ağzına tutmak oldu.
Tavsiyenize uyup rye içeren reçeteyi mash out’a 10 dk kalana kadar ara ara karıştırmıştım, reçetedeki verim de 1-1 tuttu, kaynatma sonunda sanırım rye’den kaynaklı oldukça tortu oldu ve benim ilk kez bu kadar tortu ile karşılaşınca tecrübesizliğimden 5 litre (3 litresi alınabilecek) kazanda kaldı, artık bir daha başıma geldiğinde nasıl kurtaracağım konusunda da bilgim oldu Kazandan kalan ile de bu gün maya çoğaltmaya başlayacağım, ya valla ben gerçekten kendimi biraz ayıpladım, maya çoğaltmak için para verip LME alıyordum, boşuna para harcıyormuşum , bir sonrakine de artık ara ara karıştıracağım…
Kazanda son kalanı ben direkt 5 litrelik pet şişeye alıyorum. Bir kaç saat sonra sizdeki kadar olmasa da (1-1.5 litre) elimde maya çoğaltmalık mayşe oluyor.
Eskiden kaynatmaya başladığımda mayşe ayırıyordum, şimdi o işi bıraktım, sonunda nasılsa kalıyor.
Genelde mayşeleme sırasında 3-4 kez karıştırmak suyun tüm malta değmesini sağlıyor ve şeker alımını dolayısıyla verimliliği arttırıyor. Sirkülasyon aslında bunun için ama bazen her yere ulaşamayabiliyor.
Şerbetçiotları için kaynatma aşamasında büyük boy şot süzgeci kullanıyorum. Ama şot süzgecini sadece şotları ayırmak için kullanmıyorum. Aynı zamanda öncesinde mayşeleme sonrası maltın süzgeçten geçmeyen kaba tortusunu ayırmak için de kullanıyorum.
Maltın iki tür tortusu vardır; biri süzgeçten geçmeyen kaba tortu, diğeri de süzgeçten geçen ve kaynama sonrası dibe çöken ince unumsu tortu. Kaba tortuyu şot süzgeciyle ayırdıktan sonra kaynamaya geçiyorum. Ertesi güne şıra soğuduktan sonra pompayla fermentere aktarırken dibe çökmüş ince unumsu tortu gelmeye başladığında aktarmayı sonlandırıyorum. Böylece hiç malt tortusu olmayan temiz bir şırayı fermentere aktarmış oluyorum. Tabi ben biab yaptığımdan tortu ayrımını bu şekilde yapıyorum. Vorlauf-flysparge yönteminde her iki tortu da maltın üzerinde asılı kalıyor zaten. Çünkü akış alarak ve malt yatağı oluşturarak bu tortuları maltın içerisinde bıraktırmış oluyorsunuz. Peki bunun haricinde biab ile vorlauf-flysparge arasında verim ve lezzet farkı oluyor mu? Hayır olmuyor. Sadece tortu ayırma tekniği ve önceliği farkı var. Başka bir fark yok. Malt yatağı mevzusu da vorlauf-flysparge tekniğinde geçerli, biab’da bir hükmü yok.
Mayşelemede karıştırma mevzusu evet faydalıdır. Hareketin olması verim kaybı ihtimalini en aza indiriyor. Hatta yağmurlama aşamasında maltı sıkmak bile yüksek verim için faydalı (tabi malt sepeti kullanıyorsanız sıkma işlemi yapamazsınız. Yapsanız da tül gibi, malt torbası gibi verimli olmaz). Lakin kaliteli bir malt kullanıyorsanız(wayerman gibi ) bunlara da çok gerek yok.
İlk etapta el makineye alışana kadar ve fazla stok bekletmemek adına tavsiyem damak tadınıza göre seçeceğiniz tam tahıl setlerden alıp tam tahılı deneyimlemeniz. Bu arada da okuyup araştırmaya devam edip yavaş yavaş kendi reçetelerinizi oluşturmaya başlarsınız. Bu forumda bile bir çok reçete bulmanız mümkün.
Ne kadar hızlı kullanırsanız o kadar iyi.
Ben hep lme ile starter mayşesi kurup hemen kullanıyorum ama kaynatma anında mayşe ayırıp (sanırım sizde öyle yaptınız) kavanoza koyup dolapta saklayan kişilerde mevcut. Dayanım süresiyle ilgili onlar daha net yorum yapabilirler.
Dolap kısmında saklanması önerilmiyordu diye okumuştum bir yerlerde ama kullanmadan önce kaynatmayı da unutmazsanız buzlukta sorun çıkaracağını sanmıyorum. En azından benim başıma herhangi bir beklenmedik olay gelmedi bugüne kadar.
Arkadaşlar merhaba, geçen IPA kaynattim kaynama bitti serpantin ile soğuttuktan sonra sanite ettiğim tülbentle süzerek fermente kovasına aldım kovaya aldığımda 25 derece falandi sonra hidrometre ile ölçüm aldım ve 1030 ölçtüm, bana çok düşük geldi, bu işlemi doğru mu yapıyorum. Saygılar.