Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

(5.09)

Bende okuduklarım arasında tat olarak hiç fark yok diyenleri gördüm, çok güzel b,r aroma verdi diyenleri de okudum, burada güzel aroma veren diyenler arasında yorum yapanlar arasında acaba bu aroma candi şekerden mi geliyor yoksa kullandığım özel maltlardan mı geliyor emin olamıyorum diyen de vardı. Renk dışında tat olarak belki de büyük bir etki yaratmıyordur. Dediğin gibi galiba hala bir tartışma konusu :slight_smile:

2 Beğeni

Bir bilen @ers der ki; d-90 d-180 hariç çok fark yaratmıyor, uğraşmaya deymez

PS: Tat için tabi, renk için ayrı tabi de benim yaklaşımım orada abbey malt kıllanmak olur zaten

3 Beğeni

48 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Oradan Buradan Taşınanlar

Ben de tencerede demleme yapıyorum hiç ısı kaybı yaşamıyorum 67 derecede bırakıyorum kapağı kapalı 1 saatte 65 dereceye anca düşüyor. Normal çelik aşure tenceresi 10 litlerik.
Kademeli mayşe hiç denemedim tam olarak ne işe yarıyor ?

bu kompleks bir konu. şöyle kaynakları bırakayım biraz fikir verir ;

https://www.evdebirayap.com/post/kademeli-mayseleme-step-mashing

7 Beğeni

Çok bilimsel bilgi bilmemekle beraber amatör olarak birkaç kez kademeli mayşeleme denemesi de yaptım. 6 Kademeli mayşelemeler yapmıştım (C:50-58-62-68-72-76 - Dk.:10-10-25-50-25-10 şeklinde) ama sabit mayşeleme ile arasında herhangi bir lezzet ya da içim farkı alamadım. Bu sebepten sadece 90dk 67-68 derece arası sabit mayşeleme yapıp geçiyorum artık. Mash out yapmayla yapmama arasında da bir fark görmediğimden dolayı mash out bile yapmıyorum. Tabi bu deneme ve kıyaslamaları malt değirmenim olmadan önce kırılmış olarak alıp kullandığım Hitit Pilsner ve BiraBurada Bohemian Pilsner maltları ile yapmıştım. Wayerman Pilsner’de ya da farklı firmaların pilsner maltlarında aynı denemeleri yapmak farklı sonuçlar verir mi bilemiyorum…

1 Beğeni

2 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Oradan Buradan Taşınanlar

Şimdi son noktayı koyalım bu duruma
Ben tencere ile pişiriyorum mutfakta ver her pişirme günü sabah erken kalkıp önce mutfağı süpürüyorum ardından bizim evde buhar makinası var süpürge gibi bişey onla yerleri, tezgahı ve ocağı falan dezenfekte ediyorum çöpü çıkartıyorum benim ablam gıda mühendisi bu temizlik konusunda o yönlendirdi beni herhangi biyerdeki bakteri hava yolu ile bulaşabiliyomuş. Bi de benim soğutma için bişeyim yok mutfak lavabosuna koyuyorum en son tencereyi kapağını kapatıp açıyorum suyu alttan öyle soğutmaya çalışıyorum. Biraz can sıkıcı oluyor. Beni en çok yoran bu ön temizlik ve soğutma oluyor açıkçası. Pişirme kısmı çorba yapmaktan daha kolay. :slight_smile:
Şimdi makina kullanan arkadaşlar siz böyle bir temizlik yapıyor musunuz bira pişirmeden önce ? Soğutmayı nasıl yapıyorsunuz ? Makinanın kendi soğutma sistemi falan var mı ?

1 Beğeni

Jet30-ZaferDoğan kullanan bazı hobidaşlar, üretim sonrası kazan temizliğinin biraz sancılı olduğunu söylüyorlardı. Soğutmak için de genel olarak serpantin kullanıyorlar. Pompa imkanı olan azınlık bir grup ise eşanjör ya da ters akım soğutucusu kullanıyor. Ters akım soğutucu için pompaya da gerek yok aslında. Ben ise tencerenin kapağını kapatıp, ertesi akşama kadar balkonda soğutuyorum şıramı :smiling_face: :beers:

1 Beğeni

Meşe cipsi için şu linke bakın, fırında kavurmak daha mantıklı ısı kontrolü için.

2 Beğeni

Evet ısı kontrolü çok önemli sürekli aynı aromayı tutturamıyorum. Süre ve sabit ısı çok önemli.

1 Beğeni

Geçenlerde zafer doğan dan 6 metre paslanmaz serpantini 450tl ye satın aldım. Gerçekten işe yarıyor. Ama daha sıkı sarılmış 12 metre serpantin çok daha iş görür. Eğer ufak bir tencerede kaynatıyorsanız 6 metre yeter. Benim kazanım 26 litre bence 12 metre daha uygun.

Ön temizlik neymiş ya. Buradaki çoğu forum üstadının ne kovalarını kazanlarını gördüm bir bilseniz :slight_smile: .
Biraya girecek herşey 1 saat kaynayacağı için etraftaki hiçbirşeyin bir önemi pek yok. Yeterki kaynayan şıraya soğumaya başladıktan itibaren hiçbirşey bulaşmasın, o aşamadan sonra sanitasyona dikkat etmek yeterli.

Mesela kaynayan biraya son 15 dk serpantini daldırıyoruz bunu sanitize etmiyoruz. Temiz olsun yeter, çünkü 15 dk kaynar suda sanitize olacak.

Diyelim ki soğuma aşamasında hava yoluyla birşeyler bulaştı, bu bile hemen mayalayacağınız için uzun süreli ve miktarda bulaş söz konusu değilse pek problem olmayacaktır. Zira maya baskın gelecektir.

4 Beğeni

yoksa ablam beni temizlik yapayım diye kandırıyor mu ?
kafamda deli sorular :smiley:

3 Beğeni

Hocam geçenlerde bir yazıya denk geldim bakterilerle ilgiliydi. Ablam gıda mühendisi aynı zamanda. Sordum, onayladı. Bazı türler kaynatarak ölmüyor. Daha doğrusu kademeli ısıya maruz kalınca kendini korumaya alıp sporlar üretiyor. Soğuduğunda ve uygun vaziyete geldiğinde tekrar ürüyor. Ama direkt 90 dereceyi görünce ölüyormuş. Pastörize sütler gibi. Aniden ısıyı verip aynı anda soğutmaları ondanmış.

2 Beğeni

Doğrudur, bizim çekindiğimiz botulizme neden olan botulinum bakterisi öyle bir bakteri mesela. Kendisi kaynamada ölse bile ürettiği toksinler sporları o kadar kolay ölmüyor. 80-90 derecelerde kendisi 120 derecelerde sporları ölüyor. Kaynama sonrasında da bulaşırsa ciddi bir sorun haline geliyor. Ama mesela bunun ürediği bir ortamdaysanız biraya gelene kadar zaten risk altındasınız. Diğer bakteriler içinde bu geçerli, tükettiginiz besinlerde yada soluduğunuz ortamda bunlar varsa biraya kalmadan sorun yaşamanız daha olası.

Pastorizasyonda her zaman yeterli degil mesela onun içinde uzun bekleyecek gıdalarda nitrit - nitrat tuzları, asidik ortam yaratacak eklentiler vs kullanılıyor.

Özetle varsayımlarımız evimizdeki yemek yaparken zararlı olacak bakterilerden çekinmiyorsak bira da da çekineceğimiz bir durumun olmadığına dayanıyor. Zaten ölmeyecek nitelikteki bakteriyi normal temizlik ve dezenfektasyonla öldüremeyiz.

10 Beğeni

Aynen hocam. Ortamda öyle bir bakteri mevcutsa pbw starsan vb. Sanitasyon ve temizlik maddelerinin pek etkili olacağını sanmam.

1 Beğeni

o zaman bira pişirmeden önce ön temizlik şart
eğer benimki gibi bir buhar makinanız yoksa ocağı ve tezgahı domestosla temizleyin bence

Kokusuz çamaşır suyu kullanırım bazen yüzey temizliği için. Ya da sodyum metabisülfit sulandırır sprey ile silerim. Metabisülfit biraz zararlı özellikle sprey ile kullanınca solunum yoluna zarar verebiliyor. Ben maske takıyorum. 1lt için takriben 1 gr yeterli oluyor. Ya da bir çay kaşığı kadar. Ya da bac50 sınıfından temizleyici olursa daha iyi olur. Kimyasal ama etkili. Benim o konuda pek bilgim yok ama Benzalkonyum klorür olarak geçer bayağı da güçlü bir temizleyici. Küf, mantar, bakteri, virüs vs bırakmıyor. Tabi araştırmak lazım iyice.