Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

İbu 19 görünüyor ürün için, çok yüksek sayılmaz ama isterseniz şerbetçiotunun bir kısmını 60 dk yerine 15 ve 8 dk kaynayacak şekilde bölebilirsiniz. 90 dk kaynatma sadece pilsner malt kullanıldığı için yapılıyor.

Serbetci otunu ikiye bölerek kaynama süresini kısaltmayı deneyeceğim. Teşekkürler.

Yine 90 dk kaynatın ama şerbetçiotlarını farklı zamanlarda atın bir kısmını 60 dk bir kısmını 20 dk bir kısmını 8 dk gibi…

1 Beğeni

90 dakika kaynatınca kazanda genelde 20 ile 21 litre arasında şıra kalıyor ve ben son on dakika 2 litre ekleme yapıyorum. Su eklemeden once 1050 gibi olan gravite Su ekleyince 1047 gibi çıkıyor.

1 Beğeni

Selamlar. Dolapta bir türlü şişleyemediğim ve 2derecede bekleyen ESB biram var, bugün farkettim ki termostatta bir sorun olmuş ve dolap günlerdir tam performans çalışmaya devam etmiş ve bira donmuş. Frozen gibi olmuş üstten baktım. Biraz araştırdım yabancı forumlarda bir sorun görünmüyor ancak sizlere de danışmak istedim. Oda sıcaklığına getirip 2-3 gün içinde şişeleyeceğim. Bir sorun olur mu?

Sorun olmaz. Sadece hemen oda sıcaklığına almak yerine dolabınızı 5 - 6C’ye ayarlayarak uzun sürede çözülmesini sağlayın ve şişelerken ayrı kovaya sifonlayın. Donma, alkol ile suyun ayrılmasına neden olur. gerçi çözülünce tekrar karışır sanırım ama, küçük bir ajitasyon yararlı olabilir.
Hazır elinizde donmuş bira varken Bir miktarıyla “Ice beer” denemek iyi bir fikir olabilir. Gerçi koyu biralar daha uygun ama pekala ESB ile de denenebilir.

9 Beğeni

Merhaba, teşekkürler. Dolabın durduğu oda zaten serin sadece dolabı kapattım yavaş yavaş ısınır dediğiniz gibi. Şişelerden hep ayrı kovaya alıyorum zaten. Sağolun.

1 Beğeni

Şişe patlaması nedir? Ben biraburada sitesinden aldığım lager premium tam tahil seti kaynatıyorum, ale maya ile fermante ediyorum. Şişelerken şekeri az suda kaynatıp şıraya karıştırıyorum. Şeker hesabını da yine bira burada blog da yer alan hesaba göre yapıyorum,tabi şıra litresini tam bilemediğimden şekeri biraz fazla koymuş olabilirim. Şişeleme sonrası 2. Hafta da bira gayet gazlıydı. Acaba bekledikçe tehlike oluşur mu?

Kaç lt biraya ne kadar şeker kattınız?
Bunu bilmeden yorum yapmak zor.
Biraburada blogda ne var bilmiyorum doğrusu ve bu benim ayıbım, hemen bakacağım ama şeker miktarını şu hesaplayıcıyla belirleyebilirsiniz.
EDIT: Şimdi baktım biraburada bloga ve iki hesaplayıcıyı karşılaştırdım. Biraburada’nın yaklaşık 140 gr dediğine, brewersfriend yaklaşık 131 gr şeker yeter diyor.
Hangisinin daha doğru olduğunu belirlemek ciddi bir ölçüm düzeneği ister ve doğal olarak şu doğru, bu yanlış diyebilecek durumda değilim. Tek söyleyebileceğim, brewersfriend hesaplayıcılarını güvenle kullandığım. (Tek istisna Orval renk konusu ama orada henüz çözemediğim bir gariplik var.)

4 Beğeni

Tahmini 14.5 litre bira, 20 ile 22 derecede fermante oldu 120 gr şeker kattım. Şişelemeye başlamadan önce damacanada 17 litre vardır dedim ama 29 şişe doldurabilirim anca.

1 Beğeni

Sorun yok o halde. Bu miktarla yaklaşık 3 vol. Co2 üretir. O da şişe bombası filan yaratmaz. Tabii biranın tamamen fermente olduğunu varsayıyorum.

14 gün bekledi, ölçüm yapmadım ama. Olmuştur herhalde.

Fermentasyonun bitip bitmediğini ancak hidrometre ile (daha doğrusu bir alet / aparat ile) ölçüm yaparak anlayabilirsiniz.

3 Beğeni

Hazır şişe şekeri konusu açılmışken yapamadığım bir hesaplama var, belki yardımcı olan çıkar.

Misal 0,50 cl. şişe başına 4 gr. şeker atacağız ama bunu (belki daha az tortu oluşur umuduyla) toz veya küp olarak kullanmak yerine suda eritip sonra belirlenen cl. kadar şişelere eşit şekilde sıvı olarak eklemek istiyoruz.

Yine misal 40 şişe dolduracağız diyelim, 4 gramdan 160 gr. şeker desek, bunu kaç cl. suda çözmek lazım ki hem şeker çözülsün hem de şişeye doldurulduğunda içeride biradan çok şekerli su olmasın?

Ben göz kararı yapıyorum bu dediğini.

Önce az bir kaynar suda eritip sonra oda sıcaklığında suyla soğutarak şişeleme kovasına ekliyorum ama 27-28 litre biraya ekleyeceğim 250-300 ml suyun çok bir etkisi olacağını düşünmediğim için herhangi bir ölçüme / hesaplamaya gerek duymadım bugüne kadar, pişman olduğum bir parti de çıkmadı henüz.

4 Beğeni

Kovaya eklemek kolay ama tortuyu havalandırmak istemem.
Benim derdim bunun yerine şişelere pay etmek ve her şişeye eşit gramajda şeker geçtiğine emin olmak.

1 Beğeni

Bence bu zor bir iş.

Elde varsa ikinci bir kovaya alıp şişeleme şekerini bir seferde eklemek en pratiği. Böylece tortunun havalanması gibi bir durum da söz konusu olmuyor.

Örneğin ilk kova masa üzerinde ve ikinci kova da yerdeyse, direk ilk kova musluğundan bir hortumla alttaki kovaya alabilir ve ucuna bağlayacağın bir şerbetçiotu torbası sayesinde, bir yandan süzülmesini de sağlayabilirsin.

Şişe şişe bölüştürmek için enjektör kullanılabilir ama zahmetli ve hataya açık olacaktır bence.

3 Beğeni

Tabi bu en bilinen yöntem zaten, ama istenen çözüm değil.

Bende hesaplamayı formülleştiremiyorum, daha çok ona takıldım zaten sanki. Belki çözsem uygulamasını yapmayacağım bile…

Bunun doğru olduğundan emin değilim. Sonuçta tortuyu yaratan temelde şekerin cinsi ya da formu değil, çoğalan maya.
Yine de yapmak istersen belki şu denenebilir:
Oda sıcaklığında şeker/su saturasyon noktası 2/1, yani 160 gram şekeri en az 80 ml suda çözebilirsin. Böyle bir çözelti hazırlayıp ölçekli kapta kaç ml olduğunu saptadıktan sonra kolaylık açısından kullanacağın şişe sayısıyla tam olarak bölünebilen en yakın miktara (Örneğin 40 şişe kullanacaksan ve çözeltin 108 ml olduysa 120’ye) tamamlayıp, oran çerçevesinde (verilen örnekte 120/40=3 ml) her şişeye ekleyebilirsin. Ama tabii bir miktar mutlaka kapta kalacak, pipete bulaşacak vs. Yani muhtemelen son şişeye birşey kalmayacak. Hesaplama sırasında bunu telafi edecek bir miktar ekleme yapmak makul olur.

8 Beğeni

Eğer su eklemek istemezsen çare speise ayırmak diyeyim,

Yok ben uğraşamam dersen 2:1 şeker oranı iyidir derim, daha az suda doygunluktan dolayı şekerin erimeme durumu olabilir (şimdi fark ettim @ers abi de yazmış aynısını)

4 Beğeni