Kastettiğiniz tam tahıl mı bilmiyorum ama o başlık altında olduğu için öyle olduğunu varsayıyorum, hiçbir tam tahıl bira da damacana suyu kullanmadım. Evet kitte hazır su kullanmak gerekiyor ama tam tahılda gerekli değil. Ben oturduğum şehrin yayımlanan su analiz raporlarını bir kereliğine kullandığım programa tanımladım. Çok doğru sonuç veriyor mu? Sanmıyorum Çünkü arıtmadan geçtikten sonra kullanıyorum. Dolayısıyla o değerlerde farklılıklar oluyor.
Pilsner türü biralar çok yumuşak içimli biralar oluyor. Bu yüzden kalsiyum oranının düşük olması gerekiyor. Kalsiyum ve mağnezyum iyonları suyun sertliğini arttırıyor diye biliyorum.
Daha sağlıklı fermantasyon için atıyorum. Gerçi yüksek alkollü biralara kullanmayı öneriyorlar ama ben atıyorum.
Bir dahaki sefere paketin tamamını kullanırım ve çoğaltmam. Enzim olayını sizden öğrendim. Teşekkürler.
Merhaba evet cevabınız için teşekkür ederim. Evet tam tahıl, anladığım kadarıyla su kimyasındaki kalsiyum oranı suyun kalıcı sertliğine etki ediyor. Karbonatlar ise geçici sertliğe neden oluyor. Yine anladığım kadarıyla koyu renkli biralarda geçici sertlik istenen bir özellik. Onun dışında mayşelemeden önce su kaynatılarak geçici sertlik düşürülebiliyor. Çok net değerler olmasa da sonuçta ortalama değerler bir fikir verir gibi geldi.
Bir çok yerde kalsiyum 50 nin altındaysa mayalar üzülüp ağlıyor diye yorumlar vardı özellikle türkçe kaynaklarda ona keyfim kaçmıştı ama olmadığını öğrenmiş oldum :). Damacana suyunu sadece pilsnerlerde kullanmayı düşünüyorum artık.
Arıtmadan çıkan suyu analize göndersene Engin, ben öyle yaptım ve o değerlere göre ve tabiki stile göre oluşturuyorum su profilimi.
Önümüzdeki 20 sene içinde hallederim