Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular

Merhaba
Mayşeleme sonrası starter için 1 litre kaynamamış mayşe ayırmıştım. 1 ay sonra bunu kullanmak sorun olmaz değil mi? Aklıma takıldı sormak istedim.
Normalde kaynamış son üründen 1 litre alırıdım ama bu böyle oldu.

Kaynatıp soğutup kullanın.

Edit: Pardon, kaynamamış mayşeymiş. Hiç böyle bir şeyi denemedim ama 20-30 dakika veya daha az süre kaynatıp soğutursanız bir problem olmaz sanıyorum. Denemek lazım.

1 Beğeni

Og ve ph sine bir bakın og değişmemiş ph de düşmemişse bozulmamıştır, kullanılabilir kaynattıktan sonra

1 Beğeni

OG kontrol edebilirim ancak, PH için ekipmanım yok. Yazmayı unutmuşum, mayşeyi oda sıcaklığına gelince buzluğa attım, donuk şekilde duruyor.

3 Beğeni

Aslında ilk yapmanız gereken oydu. Kaynamış olsa da, olmasa da dondurucu en iyi seçenek. İçinde şerbetçiotu olmuş olsa biraz daha korunmuş olurdu ama öbür türlü oldukça riskli.

2 Beğeni

Fermzilla ile fermantasyon yapacağım. Basınç altında. Zaten çok uzun sürmüyor. Dryhop hemen yapılsa olur mu?

Olur ama olmayabilir de bu konuda bir bilgim yok.

Kaç gün de fermantasyon bitiyor, örnek vermen mümkün mü?

Hemen derken? Normalde dry hopu fermantasyon devam ederken mi yoksa bitikten sonra mı yapıyorsunuz

Bir kaç defa yaptım ama basınç altında yapmamıştım. Fermantasyon devam ederken yaptım. 1020 de attığım oldu. 3-4 gün bekletiyoruz dryhopu ve basınç altında fermantasyon da zaten 3-5 günde bitiyor. Şıra+maya ve şerbetçi otlarını aynı anda atsam fermzilla ya olur mu? Onu merak ettim.

Benim yaptıklarım 5 günde bitti.

Bence atmayın, high krausen zamanı atın derim.

Basınç altında da high krausen olmuyor.

1 Beğeni

Herkese merhaba merak ettiğim bir konu var. Kaynatma işlemini şimdiye kadar evde ocakta yaptım ve şimdi köye taşındım. köyde imkanların kısıtlı olması sebebiyle odun ateşinde kaynatma yapılabilir mi? Biraz duman kokukusu olur diye düşünüyorum. Deneyen varmı önerileriniz ne olur.

Sıcaklık kontrolü yapabilirseniz neden olmasın. Odun ateşinde mayşelemede kontrol zor olur.

Mayşelemeyi termosta yapıyorum 60-90 dk kaynatmadaki is kokusu düşündürüyor beni

1 Beğeni

Bence deneyin, kötü olmaz.

deneyip tecrüberi yazarım en kötü isli bira olur teşekkürler

2 Beğeni

Ben is kokusunun biraya nüfuz edeceğini düşünmüyorum. Köyde kazanlarda pişmiş onlarca yemek yedik hiç denk gelmedim o tada :slight_smile:

odun ateşinde herşey lezzetli olur derler belki birada güzel olur😬

3 Beğeni