Tam Tahıl Bira Yapımında Yaşadığımız Aksaklıklar ve Alternatif Çözümler

Ne yazık ki hayat ilkokulda çizilen resimlere benzemiyor her zaman ve hiç şüphe yok ki güllerin de dikenleri var. Bir kapıdan diğerine yürürken başımıza gelen türlü talihsizlikler için adını şu an anmayı hiç istemediği bir adam anmak belki her şeyi daha katlanılır kılabiliyor ama aslında, içinde yaşadığımız düzenin bir de karanlık yanı var.

Hiç kolay olmasa da bu karanlık yanın da hayatın bir parçası, hatta en azından yarısı olduğunu kabullenmek bazen işleri kolaylaştırabiliyor ama bu da daha makro bir çözüm.

Peki ya mikro düzeyde karşılaştığımız sorunlar karşısında ne yapacağız?

Zaman zaman hepimizin başvurduğu çözümler gizli ya da aleni WhatsApp gruplarına yazmak ya da her an kullanmamız bekleyen minik cihazları kullanıp bu işin duayenlerini dürtmek oluyor genellikle ama bu türden aksaklıklar karşısında geliştirdiğimiz çözümleri forumda paylaşmak, daha sonra başkalarının işine yarayabilir.

Ama şunu özellikle belirtmekte fayda var ki bu başlık altında göreceğiniz çözümler her zaman ideal çözümler değildir ve normal koşullar altında hiç tavsiye edilmeyen uygulamara rastlayabilirsiniz.

Özetle, bu başlıkta bulacağınız öneriler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve tam tahıldan bira yapmayı seçmiş insanların okumayı, anlamayı, araştırmayı tercih etmiş bireyler olduğu savına dayandırılmışlardır.

Tam tahıldan bira yaparken karşılaştığımız sorunları ve geliştirdiğimiz “ideal olmayan” çözümleri bu başlık altında paylaşalım ki ileride diğer arkadaşlarımızın da aynı hataları yapmalarının yolunu açalım.

Pruvanız neta olsun!

11 Beğeni

Dün sabah 6,5’ta kalktım ben.

Sanırım bugüne kadar bir cumartesi günü uyandığım tüm saatleri toplasam, en erken iki - üç içerisine girer. Gün erken başladı ve bir sürü iş halledildi ve beklenmedik bir şekilde saat 1 gibi eve dönüp de o gün yapmam gereken herhangi bir iş olmadığını fark ettiğimde bira yapmaya karar verdim.

Her zaman olduğu gibi makineyi hazırladım, suyu koyup çalıştırdım ve makine ısınırken maltları kırmaya gittim.

Geri döndüğümde makinenin durduğunu ve suyun da 30 dereceye kadar ısınmış olduğunu gördüm ama bir arıza olabileceğini hiç düşünmedim. Tekrar programladım ve alet edevat toplamak için makinenin yanından ayrıldım. İkinci gelişimde de aynı manzarayla karşıaştım, su ancak 32 dereceye gelmiş ve makine durmuştu.

Bundan sonrası tam bir eziyet hâline geldi benim için. Aslına bakarsanız o an bu işi bırakmalı ve suyu boşaltıp makineyi kontrol etmeliydim ama makinenin tamamen kapanmıyor ve girdilerimi kabul ediyor oluşu kafamı bulandırdı. Maltları kırmamış olsam belki vazgeçerdim ama bence artık çok geçti.

Kısa aralıklarla tekrar tekrar programlayarak 67 dereceye ulaşmayı başardım.

Jet30’da iki rezistans var ve sanırım sadece birini kullandığımda, yani gücü 1800W olarak ayarladığımda kapanması daha uzun sürüyordu.

67 derecedeki bir saatlik mayşemede hiç kapanmadı çünkü rezistansın sürekli çalışması gerekmiyordu. Bir saatin ardından 76 dereceye ulaşmayı da başardım ama kaynatma işinin olmayacağı artık net bir şekilde ortadaydı zira her iki dakikada ya da her 1 derecelik artışlta bir yeniden programlamam gerekiyordu.

Reçetede bulunan candy şekeri ekledim, 15-20 dakika içerisinde eridi ve kabaca 1046 OG’li bir mayşe elde etmiş oldum.

Aklıma ilk gelen mayşenin bir kısmını tencereye alıp kaynatmayı kısmi olarak yapmaktı ancak aynı sırada peynir de yapıyordum ve tencerem doluydu.

Kovamı alıp sanite ettim, mayşeyi kovaya aldım ve ne yazık ki 5-6 litrelik bir kısmı da yitip gitti. Bu arada mayşe 75 derecelerde olduğu için hiçbir şey yapamadım ve hava kilidini takıp kendi kendine soğumaya bıraktım.

Bu sabah kalktığımda soğumuştu ve 8-10 litre kadar mayşeyi artık boşalmış olan tencereme aldım. Kovadaki mayşeye mayasını ekledim.

8-10 litrelik mayşeyi kaynattım, normal reçetedeki değerin %25 fazlasıyla acılık otunu ekledim. Reçetemde 20 ve 8 dakikalarda da otlar vardı ancak bu birayı şenlendirmek için bir sürü şey eklemem gerekeceğini düşünerek onları da kuru hoplatma ile kullanmaya karar verdim. Bu arada bira da şerbetçiotunun çok önde olmadığı bir saison olduğu için müsterih olduğumu söylebilirim.

Şu an bir kısmı mayalanıyor, bir kısmı da soğumakla meşgul. Soğuma işi bitince şetbetçiotlu mayşeyi de kovaya ekleyeceğim.

Bakalım sonuç nasıl olacak.

8 Beğeni

Geçmiş olsun. Elbette Bira olacak, inatla devam etmeni önermezdim aslında. Başlamadan suyu kovaya alıp tanıdık bir elekttik-elektronikçiye (!) baktırabilirdin.
2. Hata bence kovadayken serpantini kovaya koyup soğutmaya geçilebilirdi. Yaptığın şey aslında sahti yapımına benziyor. Bu şekilde iki tane sahti yaptım, hatta sahtide ş.otu da konmuyor. Fakat ben 12-15 ibu arasına ayarlayıp 3 litre mayşede brewers gold eklemesi yaptım. Bazen elde olmayan aksaklıklar ne kadar çok kaynatma yaparsak yapalım elimizi kolumuzu bağlıyor. Sonuçta tecrübe parayla kazanılmıyor.
Şans hep yanında olsun…

5 Beğeni

Çok haklısın dostum. Derin efendi evde olsa öyle yapabilirdim aslında ama elektrikçi de evde olmayınca inatla devam ettim.

Kovada soğutma gerçekten de mantıklı alternatifmiş ama hiç gelmedi aklıma.

Bazen gerekiyor şans hakkaten.

2 Beğeni

Sorun çözüldü mü peki?

2 Beğeni

Henüz o konuyla ilgilenemedik.
Derin efendinin keyfini bekleyeceğiz.
(Yalan yok, bakar mısın demedim henüz.)

2 Beğeni

Geçmiş olsun…

Konunun anafikri, iki işi aynı anda yapmayın, her zaman yedek tencere, buz, maya vs bulunsun :slight_smile:

4 Beğeni

Bazı arkadaşların bilgeliği çok hoşuma gidiyor.
Bence buradan çıkacak derslerden biri bu.

4 Beğeni

Abi senin sistem windows 10, multi tasking özelliğin var, benim hala MSDOS çalıştığı için aynı anda ancak tek işi yapabiliyorum :slight_smile:

2 Beğeni

RAM eklemeyi dene ama bir yerde ciddi bir hardware değişikliği de gerekecek.
Ama bildiğim kadarıyla sen altı ayda bir sayfa çıktı alıyorsun zaten.

1 Beğeni

Çok güzel bir başlık. @BoBo ya teşekkür ederim. Benim en büyük sıkıntım; torbada mayşeleme yaptığım için torbayı çıkartırken etrafa sıçraması. Yağmurlamayı düzgün yapamamak.

Bir sepet alsam sıkıntım kalmayacak biliyorum ama yaklaşık 2 yıldır jet30 mu alsam Zafer Doğandan mı alsam kendim mi modifiye etsem derken 22lt çay kazanıyla baş başa kaldım.
Malum fiyatlar da uçtukça uçtu.

Biraz iç dökme gibi oldu kusura bakmayın. :slight_smile:
Sonuç olarak en kötü karar gerçekten kararsızlıkmış bunu öğrendim :slight_smile:

5 Beğeni

Sizinle aynı durumdayız @Tmsh Ben de 22 litrelik çay kazanında BIAB yapıyorum. Evet fiyatlar uçtu, ha bugün ha yarın derken daha iyi bir ekipmana geçiş yapamasam da,başlangıç maliyetini 150 TL ile sınırlandırmış olmak da oldukça iyi hissettiriyor açıkçası.

Yağmurlama konusunda ise bence en uygun yol ayrı bir termosta (yeterince büyük bir tencere de olur) batch sparge; yağmurlama suyunu ısıt, torbayı kazandan alıp termosa koy, üzerine suyu koy, kazan bu arada ısınmaya devam etsin, kaynama sıcaklığına gelmesi 15 dk sürecek yaklaşık, yağmurlama için yeterli, sonra torbayı iyice sıkıp, bütün sırayı tekrar kazana alıp, kaynamaya geç. Böylece yağmurlama sırasında da karıştırma fırsatı oluyor, verimliliğe katkı sağlıyor

4 Beğeni

Öncelikle rica ederim hocam.

Aklıma gelen en pratik çözüm başka bir tencerenin üzerine konulmuş bir fırın teli üzerine bırakıp kendi kendine süzülmesini beklemek. Hem o arada soğuyacak ve ellerinizi yakma riskini de bertaraf etmiş olacaksınız. Tabii kazandan ilk kaldırdığınızda epey ağır olacak ve bir süre kolları yoracak beklerken. Tobayı da -tencere/kazan genişliğine göre- biraz açarsanız daha rahat yaparsınız.

Şöyle bir şey hatta:

image

image

İkinci karede göreceğiniz üzere ilk başta ben de yağmurlama suyunu ısıtıyordum ama artık vazgeçtim, çok uzun zamandır soğuk suyla yağmurlama yapıyorum.

Umarım faydası olur.

9 Beğeni

Ben fırın teli yerine İkea’nın şu süzgecini kullanıyorum.

Bu süzgeci herkese de tavsiye ediyorum, evde her türlü gıda işinde çok işe yarıyor.

7 Beğeni

Ben de pirinç kavuzlarını bunnla süzüyorum, diğer zamanlarda hep 2.lavaboda aportta göreve hazır bekliyor.

2 Beğeni

Ben de BIAB zamanlarında yağmurlama yaparken şöyle bir kombinasyondan çok fayda görmüştüm.

Az önce bu tip bir süzgeci gugıllayım dedim, IKEA’nınkinden başka tam boy bir şey göremedim. Kadıköy çarşıda Ulucanlar Züccaciye’den almıştım senler önce. Maltı sıcak suda bekletmek için torbayı doğrudan leğenin içine koyuyordum, süzülmesini istediğimde araya süzgeci yerleştiriyordum.

Fakat BIAB yönteminin temel amacı yağmurlama aşamasını ortadan kaldırmak olduğuna göre, aslında bunlara hiç gerek yok. Adamlar bu şekilde verimin düşük olacağını kabulleniyorlar, gerekirse 1-2 pound fazladan malt koyuverin canım diyorlar. Tabii onlar bizim gibi fakir bir ülkede yaşamıyorlar.

4 Beğeni

Soğuk suyla, sıcak su arasında herhangi bir fark olmuyor diyebilir miyiz o halde?

Genel konuşmayı çok sevmiyorum, kendi adıma dikkate değer bir fark göremediğimi söyleyebilirim ancak.

4 Beğeni

1 gönderiler var olan bir konu içinde birleştirildi: Yabancıya Gitmesin | Satılık-Takaslık-Hibe

Herkese merhaba, öncelikle konuyla ilgili bir tarama yaptım fakat bir şey bulamayınca bu konu altına yazmak istedim, yanlış bir konuya yazdıysam özür dilerim. Uzun bir aradan sonra tekrar bira yapmaya başladım. Bugün yeni bir kit kurdum ve yaklaşık 30dk sonra musluktan sızıntı olduğunu fark ettim. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum, ne yapacağımı bilemedim musluğu dışarıdan sıkabildiğim kadar sıktım (çok da zorlamak istemedim fermenteri çatlatmamak için). Yaklaşık 2 saattir gözlemliyorum ve sızıntı yok denecek kadar az. Sorularım şunlar, contanın üstüne teflon bant çeksem faydası olur mu? Sızıntı çok küçük olduğu için şıra katılaşıp kapatabilir mi? Çözümü yoksa, kurarken kullandığım hazır 5lt su bidonlarına aktarma yapıp musluğu düzeltip tekrar fermentere alabilir miyim? Önerileriniz var mıdır?

1 Beğeni