Merhaba. 6 aydır bira yapıyorum. Kit kurulumları ile başlayıp daha sonra Partial Mash kurulumlar ile ilerliyorum ve tam tahıla tamamen geçme aşamasındayım. Elimde Bazuka Filtreli ve Küresel Vana çıkışlı 38 litre hazırladığım bir Buzluk/ Termos var. Termosu hazırlamadan önce 24 litre bir kazanda Biab ile ve Doğalgaz Ocak üzerinde hem Tam Tahıl hem de Partial Mash kurulumlar yapıyordum. Kit destekli olduğu için hacim yetersizliği olmuyor ve mevcut 3 kovamda hazırladığım tam tahılı kitlerle değişik oranlarda birleştiriyordum. Mayşeleme ve Yağmurlama için bir Bira Makinesinden ziyade hem ekonomi hem de verimlilik için Termos Tekniği’ ni kullanmaya karar verdim. Bir seferde en az 23-27 litre bitmiş ürün kaynatabilmek için daha büyük bir kazan alıp musluk takarak kullanmayı planlıyorum. Alacağım çelik kazan yine doğalgaz ısıtmalı olarak kullanılacak. Isı kaynağı gücü ve kazan tabanı genişliği ile ilgili bir sıkıntı yok Ocak Bekleri özel olarak büyük ve güçlü. Silindirik ya da dairesel tencere seçmede bir sınırlama var mıdır? 24 litre mevcut kazanım silindirik idi şimdi kazan hacimi fazlalaşınca yükseklik de artacak bunu pek istemiyorum. Şu an fıçılama sistemi de erken olduğu için şişe dolumu ile devam edeceğim ve bu sebeple 23 hatta 25-27 litre son ürün alacak şekilde daha büyük bir tencerem olsun istiyorum. 38 litrelik termostan süzülerek gelen mayşe bu yeni kazanda kaynatılacak. Bu isteklere cevap verecek tencere hacmi tavsiyeleriniz için bu metni hazırladım. Destek verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Benim BIAB tecrübelerimin sonucu dairesel olanlardan kesinlikle uzak durmanız olacaktır. Kaynaması ayrı dert ısınması ayrı dert soğutması ayrı dert ne kadar güçlü ocağınız da olsa can sıkacaktır.
Onun dışında bira makinası işi tamamen ekonomikse evet bu yöntem gayet uygun fakat yaptığınız alanın dağılmasını, işin karmaşıklaşmasını etkileyen faktörler saydıklarınızın tamamı. O mayşenin transferi v.s çok emek, çok pislik çok uğraş bana kalırsa. Bunları tamamen ev mutfağında yaptığınızı varsayarak söyledim bu arada.
Teşekkür ederim. Dairesel olanlar sığ, yüksek değil ve serpantinle soğutmak başarılı olmaz haklısınız. Benim evimde mutfak balkonu kapalı cam balkon ve burada ikinci bir mutfak bölümü var bir de doğalgaz ile devam etmeyi düşündüm ve şu an Biraburada web sitesinde gelişmiş bir model bira makinesi satışta diğer ürünler Jet30 vb uzun zamandır stoklarda yok. 38 litre termos bana hediye geldi. Elimde 24 litre silindir tencere var sanayi tipi büyük bir düdüklü tencere onu damıtım kazanı olarak kullanıyorum. Bira için bir süre onunla da devam edebilirim ama büyük bir kazan ile rahat ederim diye düşünmüştüm. Makineye bakınca bana yağmurlama kısmında pek verimli gelmiyor yani benim yaptığım Biab’ dan makinenin pek bir farkı yok. Ben mayselemeyi ve yağmurlamayı termosta yapıp sonra kazanda kaynatmanın bana göre daha pratik olduğunu düşünüyorum. İleride zorluk çekersem bira makinesi alabilirim ama önce termos ile bir süre devam etmeyi planladım. Makine ile kaynatma yapan birisi yanında nezaret edip izledikten sonra daha iyi kanaat getirebilirim ama şu an elimde hediye gelen 38 lt bir termos var onun performansını da görmek iyi olacak. Mevcut 24 litre kazanda kaynatma yapıp iyice emin olduktan sonra daha büyük bir kazana geçmek daha iyi olabilir. Kazan diyorum hep silindirik tencere diye düzelteyim.
Abi bende satılık jet30 var. Haberin olsun. Yeni makine aldığım için satıyorum.
Yeni aldığınız makine bilgisini verebilir misiniz? Jet 30 için ne fiyat düşünüyorsunuz? Ürün görselleri mevcut mu? Ben İzmir’ deyim. Kargo ile aşağı yukarı ne fiyat çıkar? Ürün ne durumda? Ne kadar zamandır kullanıyorsunuz ve değiştirme sebebiniz nedir? Teşekkür ederim
Özel mesaj attım. Zaten forumda da var satış bölümünde.