Tam Tahıla Geçemeyenler

Tam tahıl bira yapımına başlayamadınız mı bir türlü?

Peki neden?

Tam tahıldan bira yapımına başlamayı isteyip bir türlü harekete geçemeyen dostlarımız varsa, bu başlık onlara yardım etmemiz için olsun.

İlk adımı atamadınız mı? Olmaz mı diye düşünüyorsunuz? Tenceniz mi yok? Soğutmak mı sorun olacak?

Elinizden tutmaya hazır birileri vardır illa ki… Hadi dökülün…

11 Beğeni

Bence jet30dan sasmayin :slight_smile:

Birdaha kitlere bira gozuyle bakmayacaksiniz.

1 Beğeni

Jet 30 un 7 lt lik deadspax inin çok gereksiz fazla olduğun düşünüyorum, bunların yurtdışında bir sürü muadili var 3-4 litrelik deadspace in yeterli olduğunu düşünüyorum, yüksek malt gramajlı biralarda bulldog brewera göte dezavantajlı bence

2 Beğeni

Ben kendimi yeterince açık bir şekilde ifade edememişim korkarım.

Ben bu başlığı tam tahıla geçememiş olanlar varsa neden geçemediklerini, kendilerine engel olanın ne olduğunu yazsınlar, biz de onlara el verelim, teşvik edelim de geçsinler diye düşünerek açmıştım.

9 Beğeni

Buna kesinlikle katiliyorum. Grainfatherda 3.5 lt mesela. Bence jet30un GF’e gore en buyuk dezavantaji bu. Ayrica isi probuda bir miktar daha hassas olabilirdi. Cay otomatindan yapmaya kalksaniz zaten dise deger bir maliyet farki olmayacak ki bence yapilabilecek makine jet30’un yanina bile yaklasamaz.Onunda disinda TR piyasasinda zaten alinabilecek tek makine. Fiyati da bence uygun. Bazi farkli yerli uretimler var fakat JET30 cam-lock baglanti ve mevcut litreyi disaridan gosterebilmesi acisindan bence daha avantajli.

TT’ye gecemeyenlerin en temel sebebi bence ilk basta yaklasik 4k TL tutan yatirim. Ikinci sebep olarak cok daha fazla emek istemesi olabilir, ama bence temel sebep ekonomi. Ha bir tane torba bir tane kazanla da TT olur ama zaten kite gore genel olarak kompleks ve emek istiyor. Bir cok insanin da bunu gozu kesmiyor bence. Duzgun bir makineye sahip olmak bu zorluklari azaltiyor, bunu yazmak lazim.O yuzden baslayacaklar kesinlikle makine alsinlar.

2 Beğeni

Çoğumuz kitten başladık bira yapımına, ben 32 tane kit yapmışım mesela, şanslıydım ki kitlerin en çeşitli zamanında (2016) , adeta altın çağını yaşıyodu kitler, değişik biraları denemek ve hiç de alışık olmayan damağımızı alıştırmaya başladık bu sayede, bir nevi geçiş işte, ama tam tahıl bambaşka bir şey, mottosu da “sky is the limit”. Her birayı istediğiniz şekilde yapabilirsiniz,. Kite göre dezavantajları başlangıç maliyetinin yüksek olması ve yapımının uzun sürmesi, bunları sağlayan arkadaşlar için eksik olan tek şey bilgi kısmı oluyor, işte orada da forumumuz tüm bilgi birikimiyle emrinizde, bu şekilde bir çok arkadaşımıza görüntülü telefon konuşmalarıyla bile yardımcı olduk, yani o kısım bizde, bu forumun amaçlarından biri de hala kit yapan bir sürü arkadaşımızı tam tahıla geçmesini kolaylaştırmak, hadi kitçiler tam tahıla

10 Beğeni

Jet 30 un ben sepet kısmını da sevmedim, kullanışlı değil bir de sirkülasyon hortumunun ucundaki metal çok uzun, sepetin üst kısmını kısıtlıyor, aslında çok ıufak nüanslar bunlar ufak derken maliyeti çok yükseltmeden düzeltilebilecek şeyler ama düşünmemişler nedense, bir de kullanılan malzemeler gayet kaliteli

1 Beğeni

Benim bu, çok isteyip bir türlü geçemeyenlerden.

Artık kırılmış maltlar satılıyor, bu başlamayı çok kolaylaştıran bir etmen bana göre. Birkaç kez 2-3 litre civarında BIAB SMaSh denemem oldu, o kadarla kaldım ne yazık ki. Nedenlerine gelince…
Bende bir işe kalkışacağım zaman, onunla ilgili neredeyse her bilgiye, işi gerçekleştirmeden önce sahip olma hastalığı var. Yani teorik kavrayış olmadan, uygulamaya geçemiyorum. Kitlerle bira yapmaya başlamadan önce aylarca okumuş, ondan sonra işe koyulmuştum mesela. Maya türleri, çalışma sıcaklıkları, kuru ekleme, hop tea vb. başlamadan öğrenmiştim. Tam tahılda değişken sayısı arttığı için ve neredeyse sonsuz varyasyon olasılığı benim için ket vurucu bir unsur oldu, sözünü ettiğim birkaç denemeye kadar.
Şu an alıkoyan ise, zaman ve mekan katmanları ile su tasarrufu. Zaman malum, çoğu insan için çoğu durumda bir engel bazen de bahane olabiliyor. Benim açımdan da durum böyle. Mekan boyutunu ise şöyle açayım. Ortalama bir apartman dairesinde yaşıyoruz. Bir başka hastalık bu noktada işin içine giriyor: Düzenli olmak. Kaynatma ekipmanları, malum epey parçalı ve hacimli şeyler. Bunlar mutlaka dolapların içine sığmalı. Kapı arkası, dolap üstü gibi yerlerde duramıyor benim için. Takıntılı olduğumu söylemiş miydim? Bunu küçük hacimli ekipmanlarla aşabilmek mümkün tabii.
Son olarak mayşeyi soğutmak için ihtiyaç duyulan su miktarı beni ciddi endişelendiriyor. Sizlerin yazdıklarından hatırlıyorum, bu suyu damacanada biriktirip temizlik vb işlerde kullanıyorsunuz. Ama bunun için birkaç damacana daha gerekiyor, bu da bkz. önceki paragraf. No chill denilen yöntemin sakıncaları malum, eşanjörlü sistemde gıda uyumluluğu şart hem yine bir miktar su zayi olacak, ters akım soğutma sisteminde de aynı durum söz konusu sanırım.
İşte bu nedenlerle kitlerin sıradanlığını kırabilmek kısmi mayşeleme ile mümkün sanırım. O nedenle @CavcavAli’nin geçenlerde bu konudan söz etmesi beni heyecanlandırmıştı, sağolsun @Msk da eski forumdaki bilgileri buraya taşıdı.
Tüm bu konularda öneri ve yönlendirmelere açığım.
Oh ya! Biraz uzun oldu ama içimi döktüm, teşekkürler @BoBo

13 Beğeni

Hocam hangi konu olursa olsun buradayız her zaman, elimizden gelen bir şey olduğunda da mutlaka yardımcı oluruz.

Geçen akşam Zoom’da benzer bir şey konuştuk aslında, herkesin içinde bulunduğu koşullar yapabildiklerimizi ve yapamadıklarımızı belirleyebiliyor. Dolayısıyla, verdiğimiz genel tavsiyeler kişiler bazında sınıfta kalabiliyor bazen.

Ben yer açısından çok rahatım, düzenli olmak benim için de önemli olsa da sizinkilere benzer hassasiyetlerim de pek olmadığı için daha rahat çalışabiliyorum.

Su konusunda ben de endişelendim uzun süre ama suyun lavabodan akıup gitmesine izin vermediğim sürece çok rahatsız etmiyor beni. Bir de şöyle bir çözüm buldum, bira yaptığım haftalarda duş yapmıyorum, aynı hesaba geliyor. :slight_smile:

7 Beğeni

Aynı yersizlik konusundan bende muzdariptim. Çoğumuz ufak apartman dairelerinde yaşıyoruz. Kit için gerekli ekipmanları kendi kovası içine koyup saklayabiliyordum. İşi tahıla çevirirsem makine almalı mıyım, o kadar tahılı nereye koyacağım, malt değirmeni almalı mıyım, soğutmayı nasıl yapacağım gibi bir sürü soru vardı aklımda. Ayrıca bir de makinenin maliyeti çok yüksekti.

Sonra youtube da bir videoya denk geldim. Biab şeklinde 5 lt pet şişeye kurulum yaptı adam. O an herşey çok basit göründü gözüme. Az bir malt, malt torbası, şerbetçi otu fln alıp düdüklü tencerede denedim. Kurulumu da pet şişeye yaptım. Baya baya oldu. Sonra düşündüm zaten kit birası ile 23 lt bira çıkıyor ve bu benim tüketimime fazlaydı. Uzun süre aynı birayı içmek beni sıkıyordu. O zaman bu iş tam bana göreydi. Makineden fln vazgeçtim. 20 lt tencere buldum, perdeden süzme torbası diktirdim, 2 tane ufak kapaklı çay süzgeçi aldım, bir de üretimime uygun 16 ltlik bir fermantasyon kovası aldım.

Üretimi kısınca zaman konusu da daha efektif oldu. En azından şişelemesi daha kısa sürüyor. Her partide 30-35 tane 33lük şişe kapatıp olayı hallediyorum. Hem daha çok çeşidim oluyor hem de tüketimim artmıyor. Tencereyi mutfak dolaplarının üstüne kaldırabiliyorum. Maltları kuracağım biraya yetecek kadar kırılmış alıp idare edebiliyorum. Özel maltları kırılmamış alıp dolapta saklayabiliyorum. Kullanacağım zaman 100-150 gr neyse keseye koyup bildiğin merdaneyle eziyorum. Bir tek soğutma kısmında su ziyanım var, serpantin almadım. Soğutmak için büyük leğeni duşa koyuyorum, erimesin diye tabanına tost makinesinin plakasını koyuyorum, kazanı içine oturtup (kazan yayvan olduğu için iyi oluyor) duş başlığını leğene koyup soğuk suyu açıyorum. Arada karıştıraraktan yaklaşık 40 dkde 23 dereceye indirebiliyorum. Aylardır bu şekilde yapıyorum ve faturamdaki farkı yaklaşık 10 tl civarında. Demekki çok ziyan etmiyorum diyorum :slight_smile:

Uzun lafın kısası aslında yapmak isteyince her şey elinin altında insanın. Okumak araştırmak da lazım ama bence bu işi yaparak daha hızlı tecrübe kazanılıyor.

11 Beğeni

Yazılanları okuduğum zaman kendimi azıcık kötü hissettim aslında.

Belki de epey bir kısmımız makine kullanıyor olduğumuz için bu iş makineyle olur gibi bir izlenim doğuyor ama bu doğru değil. Büyük kısmımız bu işle tencereyle başladık ve başlangıç aşamasında makine özellikle gerekli bir şey değil. Bir tencere yetiyor aslında, maltı kırılmış almak gibi bir seçenek varken, hele de 15 litre falan bir tencereniz varsa ve kit ekipmanlarına da sahipseniz her türlü denemeyi yapabilirsiniz.

11 Beğeni

TT ye geçemeyenlerin yüz karasıyım ben :slight_smile: beni bilen bilir zaman zaman artık tt ye geç be arkadaş diyenleri çok görürüm… Ancak zaman mekan ve emek harcamaya maalesef imkanım yok. Bir türlü olmadı gitti işte… Arada bir iyi kitler çıkınca kendimi avutuyorum.

5 Beğeni

Başlığı görünce ilk aklıma sen gelmiştin Ömür :slight_smile: geç şu tam tahıla artık. Hatta sana burda bi mini batch tasarlayalım, maltları ben kırar gönderirim, şerbetçi otu maya vs ayarlarız. Mayşelemede çıkan o malt kokusunu alınca zaten tam tahıla geçeceksin ister istemez.

12 Beğeni

O kokuyu alan bir daha vazgecmez zaten…

5 Beğeni

Teşekkür ederim eksik olmayın :slight_smile: Bende başlıkta adeta kendimi buldum :slight_smile: bakalım ya bir gün elbet olacak… O gün gelince tam teşekkülü gireceğim zaten şimdilik İsmail abi gibi denize karşı bakıyoruz işte. Saygı ve sevgilerimle kal sağlıcakla.

7 Beğeni

Gerçekten. Olur da bir gun sağlık vb. sebeplerle bira içemeyecek olursam o malt kokusu icin kaynatıp eşe dost dağıtacagıma eminim. :slight_smile:

8 Beğeni

Foruma girdikçe tam tahıla geçme konusunda motive oluyorum ama maalesef bir türlü bende tam tahıla geçmek isteyip geçemeyenler kulübündenim :sweat_smile: En kısa zamanda kolay bir reçete bulup, evdeki tencereler ile vs. bir deneme yapıcam. “Bu iş bana göre!” diyecek olursamda artık, işleri makinalar ile vs. büyütmeden duramam yerimde :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Birazda teknik farklardan bahsedelim, nedir bu TT’nin tat farki nereden kaynaklanir,

Oncelikle bir kit aldiniz 1.8kg bunu suyla 23 litreye tamamlayip 1 kg toz seker bastiniz. Suyu kaynatmadiniz, saticinin steril sartlarina guvendiniz, burdan bir gol zaten. O damacanalara o kadar guvenmemek lazim. Ortalama 1040og alirsiniz. Bunun icerisinde yeteriki kadar malt vs.serbetciotu bulunmadigi icin FG’niz muhtemelen 1004 falan biterki fermante edilenin yarisinin toz sekerden geldigini sayarsak elinizde soda gibi bir icecek olmasi garanti + garanti. Bunlar 140 TL.

Hadi 80 TL daha verdiniz. sekeri malt ozu yaptiniz. FG’niz bir miktar yukselir. 1010 gibi biter, ama OG’niz yine 1040. Noldu, dusuk alkollu, dusuk sotlu, hemen herseyden yine dusuk bira. Sadece govde eklediniz ama oda pek sorunlari cozmedi. Ne yapti, 220 TL. Bu paraya neler neler yapilir tam tahilda.

Bu kitler zaten mayseden yapilir normalde, bunu basincta buharlastirarak suyunu yogunlastirirlar sadelestirler. Dolayisi ile otomatik bir aroma kaybi oluyor. O sebeple bence kitten bira yapacaksaniz Macun miktari kg bazinda en yuksek veren firmayi secin.

TT’dan yaptiginiz zaman bir kere 1050 rahat alirsiniz, toz sekermis malt ozuymus hikaye kalir. fermantasyon sonunda adam akilli bir fg’niz olur, Bu da tada dogrudan etki eder alkol oranini dusurmeden. Eger enzim ve saison mayasi falan kullanmazsaniz zaten 1010 fg altina kolay kolay inemezsiniz. Herkesin ortalamasi olan biralarda zaten 1010 fg biter. %5 alkollu olur.

8 Beğeni

bende 2 3 yildir hazır kıt yapiyorum. Mead Seltzer Ciderda denedım arada. öğrenci oldugum için 3-5k tam otomatık bira makinasi alamıyorum ve makinasız tam tahılın cok verimli olacagını dusunmuyorum ayrıca cok fazla enerji harcamak gerekiyor gibi gözüküyor youtubedaki videolardan. Hazır kitlede gayet güzel biralar yapilabiliyor cold crash, 23 degilde 22 veya 21 kurmak gibi etkenlerle değişebiliyor. Tam tahıla geçmek gerekiyor ancak daha zahmetli ve pahali.

15-20 litre civarı tencerem yok, almaya kalksam 600 700 tl den aşağı değil. Soğutmak için serpantin desen 300 tl altı değil. Kırılmış maltlar var doğru ancak vermini kaybetmemesi adına kırdırmamak daha mantıklı çünkü gelir gelmez müsait olacağımın garantisi yok, malt değirmeni olmuş 250-300 tl.
Küçük çaplı kaynatmalar yapıyorum ancak 5 litre bira için 2 saatten fazla vakit ayırıyorum bu da çok mantıklı gelmiyor, jet 30 gibi makinalara da bi anda 2000-3000 tl bağlamak istemiyorum

1 Beğeni