Tarihi Geçmiş Malt Kullanımı Hakkında

Tarihi geçmiş malt kullanımı ile ilgili tecrübelerimi aktarmak isterim.

Malum ameliyat trajedisinden sonra elimde epeyce tarihi geçmiş malt birikti ve hâlâ 10-15 kg arasında bulunmakta.
Maltlar bbden ve kırılmamış olarak alınmıştı. Son kullanma tarihi eylül 2022 olarak belirtilmiş. Tarihi geçtikten sonra 6 reçete kaynattım. Base maltların neredeyse hepsi açılmamış paketlerindeydi ve peketleri kaynatma günü veya bir gün önce açılıp kırılarak kullanıldı. 300-500 gram civarı kullandığım özel maltların aralarında ise paketi açılmış olanlarda vardı.
Bu 6 kaynatmanın en sonuncusunu dün yaptım. Son kullanma tarihi üzerinden 14 ay geçmiş, kapalı paketinde bekleyen 4.5 kg pale malt, son kullanma tarihi eylül 2023 olan paketi açılmış 500gr viyana ve yine taeihi geçmiş 300gr civarı paketi açılmış malt kullanıldı. Verim 79 küsür çıktı. Bu 6 kaynatmanın en düşük verimi 77, ortalama verimi ise 82 oldu. Yani geneli paketi açılmamış tarihi geçmiş maltlardan yapılan kaynatmada pek bir verim kaybı yaşamadığımı düşünüyorum. Bu bilgi de forumda bulunsun istedim. :beers:

8 Beğeni

Benim de elimde depremden önce alınmış 70-80 kilo var. Ben de verimi nasıl alayım diyordum. İyi oldu bu bilgiler.

1 Beğeni

Dünkü reçete de 500gr son kullanma tarihi geçmiş (eylül 2023) olan viyana da kullandım. Bunu yazmayı atlamışım, düzeltme yaptım. Dünkü kaynatmanın %100ü tarihi geçmiş maltlardan oluşuyordu. Verim ona rağmen bayağı iyi çıktı.

2 Beğeni

Verimlilik sorunundan ziyade tazelik sorunu olur. Verimliliğin düşük çıkması için böceklenmiş olması lazım :wink: bu arada ben satın aldığın yerin tarihlerinin de doğru olmadığına inanıyorum.

2 Beğeni

Desene, zaten aldığımız yer tarih ile oynamış olabilir, bir de biz bu tarihi oynanmış olabilecek maltları stoklayıp o tarihleri de aşıp kaynatıyoruz :sweat_smile: Tek kontrol noktam koku, koku güzel geliyor ise kaynatmaya devam :beer:

2 Beğeni

Tazelik sorunu olacağı muhakkaktır. Daha önce tarihi geçen malt ve verim muhabbeti olmuştu bulamadım konuyu. Eski forumda da kalmış olabilir. Verim konusunda kafasında soru işareti olanlar için yol göstermesi için yazdım aslında.

Aldığım yeri özellikle belirttim zaten, tarih üzerine ben diyeyim 1 sen de 2 yıl daha eklemek lazım diye🙂

4 Beğeni

Bende de eski tarihli maltlar var ve son 2 kaynatmada verimlilik sorunu yaşıyorum. Hesapladığım og çıkmıyor. Programda mash effiencyi standart 82 yapmıştım, yeni malt alana kadar bunu 70-75 aralığına düşürmeyi planlıyorum.

Hangi maltlar, tarihleri nedir? Bende hiç yeni malt yok mesela. Şöyle örnek vereyim; chateau maltlar var firma kapanalı 1 sene falan oldu, redx malt var. Satın almalarıma baktım en son geçen sene aralık ayında almışım. 19 liralık maris otter var :wink: buna rağmen bütün reçetelerim %78 e çok yakın sonuçlar veriyor. Fazlası çıkıyor, eksiği olmuyor.

Valla maşallah abi. Ben de bu sene hiç malt almadım. Hepsi geçen sene alınmadır çünkü en son kilosunu 20 tllerden fln aldığımı hatırlıyorum. Butik matikten aldıklarımda düşük çıkıyor verimlilik. Kapalı torba bir miktar kediköyden alınma olanlar var. Onlara geçince bir miktar toparlar inş verimlilik.

1 Beğeni

İndirdiğim dediğin %82 efektif oranı bile bana yüksek geldi, acep sen biab yaptığın için mi oran bu kadar yüksek :thinking: (ya da biab a göre aslında düşük?)

Tharcian malt değil değil mi bu maltlar?

Brewfatherda mash eff. diye bir değer var onu %82 girince brewhouse eff %75 veriyor. Ben şimdi mash eff %75 civarı giricem brewhouse eff %68ler gelecek. Belki o değer üzerinden değerlendirmek lazım.

Evet abi

E onun bir seferi diğer seferini tutmuyor ki :slight_smile:

Brewhouse eff 72-73 olarak yapıyorum reçetelerimi

O verim malttan değil, neyden olduğu malumun
#sib40 :beer::laughing:

1 Beğeni

İstersen satayım sana :grin:

4 gönderi mevcut bir konuyla birleştirildi: Tam Tahıl Bira Yapımcılarına Sorular