Tamam, aradığımız bu değildi, biliyorum ama denk gelince ve çok da uzak olmadığını düşündüğüm için bunu da paylaşmak istedim.
Zamanında ne yaptım nasıl yaptım çok hatırlamıyorum ve geliştirmeye açık olduğunu düşündüğüm için Reçete Geliştirme ve Yorumlama kategorisinde paylaşıyorum.
Toplam 200 gr laktozu şişeleme öncesinde kullanmıştım.
Stout çok seven biri değilim ama hatırladığım kadarıyla tatlı bitişli ve içimi keyifli bir bira olmuştu. Şimdi bakınca carafa miktarı çok abartılı göründü gözüme ama ben genellikle biraları tüketmeden önce epey uzun bir süre beklediğim için çok rahatsız etmemiş olmalı.
Maya için daha iyi seçenekler var şu an sanki. Ben özellikle memnun kalmamıştım, hatta stokta da tutmadım daha sonra.
Bu biradan içmiş ve hatırlayanlar varsa, kalp kırma odaklı olmayan yorumlar bize yol gösterir diye düşünüyorum.
Kabak çıktığında Pumpkin ale yapma niyetim vardı, ama şimdi zaten içtim diyerek Pumpkin Stout da olabilir, ben stout tarzı biraları beğenirim. Önümde süre var, bende sizin reçeteniz ile birlikte, biraz daha sade bir reçete araştırıp size de danışırım. Çok kısa baktığım ve zor zor bulduğum reçetelerde laktozu late addition olarak eklemişler. Araştıracak yeni bir reçete çıktı, teşekürler
Ben ilk fırsatta eski foruma da bakacağım, başka bir reçete bulabilecek miyim diye. Son zamanlarda çok aktif olmasalar da stout konusunda kraliçe olarak adlandırdığımız arkadaşlarımız vardı… Benden
ziyade kendilerinden feyz almak hepimizin yararına olacaktır diye düşünüyorum. (bkz @Gulendam) (bu arada @Msk’nın çok güzel bir stoutu da vardı, hiç dayanamaz, yakında yardıma gelir.)
Benim kit birası bana yeter, ne gerek var tam tahıla diye boşa zaman harcadığım yıllardan hatırladığım @gülendam hanım’ım ödül kazanmış bir russian stout’u (Bu biranın içinde bir yerlerde bir de Çar vardı sanırım, her neyse ) olduğunu hatırlıyorum. Ah keşke, Rus olmasına ve Çar’ı da zahmete sokup getirmeye gerek yok, şöyle hafif tatlı, creamy tarzından güzel köpüklü bir stout reçetesi olsa da yapsak
18 yaş altı mı?? vaww bu kadar ciddi bir şekilde bu hobiye bu kadar erken bir yaşta başlamak olağanüstü bence…Ben her nedense, bu hobi ile uğraşanların ağırlıklı 35+ olacak gibi yanlış bir düşüncedeyim sanırım
Hazır stout konusu açılmışken @ozturkhuso bahsetmişti diye hatırlıyorum, kavrulmuş arpayı mayşelemenin son 15 dakikasında ekleyip sert aromalardan kurtulmayla ilgiliydi.
@menegin ve @Msk da bu yöntemi uygulamışlardı sanırım, bilgi verirseniz çok makbule geçer hatta mes’ud ve bahtiyar olurum…
Daha önce @Gulendam söylemişti. Soğuk demlemede tat tam istenen şekilde geçmediği için kavruk maltlar mayşelemenin sonuna doğru eklenebilir diye. Öyle olunca ben de yarışmaya göndereceğim birada denedim. Sonuçta yarışmaya bir ay vardı ve bira stouttu. Bence çok etkili oldu, çünkü kavruk malttan gelen acılık oldukça yumuşamıştı.
Ben dry stoutta “cold steep” soğuk demleme yapmıştım güzel olmuştu fakat bu başlıktaki gibi bir bira ya da imperial stout yapacak olsam mayşeleme sonu eklerim soğuk demleme yerine. Çünkü iki farklı metoddan geçen tatlar farklı olacak diye düşünüyorum.
İmperial stoutta koyu ve kavruk maltları normal maltlarla mayşelerim ben olsam, zira zaten çok üzün süre bekleyeceği için koşullanmada, zaten kavuzlardan gelecek olan o acılık yumuşayacak, ama herhangi bir stout veya porterda @menegin de dediği gibi son 15 dk mayşelerdim, Engin’in 1.olan ekmekli stoutunu içince tam oturdu bende, cold steep ise bir kere yaptım asla bir daha yapmam…