Tarışmalı bir konu.
Deneyimlerimizi ve görüşlerimizi bu başlık altında paylaşabiliriz.
Bugüne kadar herhangi bir konuda kesin bir kanaate vardığına denk geldiğimi pek hatırlamadığım Exbeeriment bu konuya değinmiş tabii ki…
Farklı farklı pek çok forumda bu konuyla alakalı başlıklar da var.
Bugüne kadar birkaç kez atladığım oldu ve o partilerde odun damağımla dikkatimi çeken herhangi bir fark da hissetmedim.
Yapıyor muyum yapıyorum ama şimdi düşününce fark ediyorum ki neden yaptığımı bilmiyorum. Yani biliyorum da bilmiyorum.
Bir dahakine yapmayayım, bakalım bir fark olacak mı?
Ne dersiniz?
Ben siz yapıyorsunuz diye yapıyorum. Yapmasanız yapmazdım. Zaten ben neyi farkedeceğimi bilemeyecek kadar da acemiyim
Biz mash-out kısmını tat etkisinden çok maltta kalan şekeri almak ve enzimleri çalışamaz hale getirmek için yapıyoruz. Dış mihraklardan olanların pek verim kaygısı olmadığından bununla uğraşmıyor olabilirler diye düşündüm.
Sevdiğim David baba da yorum yapmasa olmazdı, dediği gibi sonuçta karar verecek olan uygulayıcının kendi damak lezzeti sanırım…
Nokta net
Tam nokta mı ben emin değilim valla.
Okudukça insanın kafası karışıyor.
Biri yazmış demiş ki " The enzymes probably take longer to denature than 10 minutes anyway. Best just to move on to a boil. No real need to mash out."
Başka biri demiş ki, “I’ve worked at 3 commercial breweries and not one of them bothers doing a mash out. Most commercial breweries are either trying to get the first mash run over into the BK or the last mash empty so the brewer can go home.”
Bu konu o kadar uzun süredir konuşulmuş ve bu gün bu kadar uzun süre konuşulduğu halde hala olmalı veya olmamalı şeklinde net bir cevap göremedim.
En çok gördüğüm etki verimlilikte olabiliyor, oda kiminde yüksek kiminde çok az, genel etki verimde olmuş gibi…
Bu arada fark yok diyenlerin yanında mash out yapmanın daha iyi olduğunu söyleyenler de var.
İçimizden biri aynı anda ayni iki reçeteyi iki yömtem ile deneyip de kendi damak lezzetine göre test edebilir ise belki kişisel bir cevabı alırız…
Şu an için geleneksek yöntemler ile ben devam edeceğim, taki bir gün neden olmasın diyene kadar
Bu mümkün mü peki sence?
Ben ev biracılığında aynı reçetenin iki kez yapılabilmesi gibi bir seçenek olduğunu düşünmeyenlerdenim.
Abi boş ver, yapmayalım bundan gayrı.
Her iki şekilde de denedim. Arada bir fark görmeyince mashout yapmıyorum artık. Ayrıca şunlar arasında da bir fark olmadığını deneyimleyedim:
-
Anında soğutma & Balkona koyup geceden sabaha soğutma (şotlar şıra içerisinde olmadan)
-
Su ile gravite seyrelterek istenilen graviteye gelmek & İstenilen graviteye kaynatma sonu direk olarak, su eklemesi yapmadan gelmek
-
Sabit mayşeleme & Kademeli mayşeleme (tam emin olmak için 1-2 deneme daha yapmam gerek)
-
Normal fermantasyon & Basınç altında fermantasyon
-
Pastörizasyon
Henüz denemediğin ama denemek istediğim:
- Sıcak su ile yağmurlama & Soğuk su ile yağmurlama
Kaynama ısısına yaklaşmak ve verimi arttırmak için daima yapıyorum. @canerci sonradan su ekleme ile OG’ yi istediğim değere getirdiğim biraları hepsinde köpük dayanımı çok zayıf oldu. O nedenle tercih etmiyorum.
Bekleterek soğutma da kontaminasyon riski bence daha yüksek. Hatta şıra beklemesin maya hemen aktif olsun diye (ve tabi maya sağlığı için) bütün biralarımda en az 1 gün evvelden starter yapmayı adet haline getirdim.
Chillhaze ve bulanıklık sorun değilse, birde kontamine riski göze alınıyorsa devam.
Mashout sonrası ikisi arasında hiçbir fark görmediğimden beri, sparge’ı sıcak olması için uğraşmadığım suyla yapıyorum.
Ne kadar su eklemesi yapıyorsunuz? Ben bu zamana kadar max. 5-6lt su eklemesi yaparak gravite seyrelttim ve köpük dayanımı konusunda bir problem yaşamadım.
Bekleterek soğutmada konteminasyon riski tabiki var. Ben bunu max. 3 gün olarak deneyimledim. 3. gün sonrası şıra içerisinde bakterilenme oluşuyor ve kötü kokular başlıyor. Hatta bununla ilgili risk alarak yaptığım bir mayalama deneyimim de oldu fakat yine lezzet ve içimde bir sorun yaşamamıştım. Bakterilenme başlamış şırayı mayalamak ve tüketmek tabi ki onaylayacağım bir durum değil. Süreci bakterilenme aşamasına getirmemekte fayda var. Özetle; sorunsuz bir şekilde boşta şıra bekletme süresi deneyimim max. 3 gün.
İyi örnekler üzerinden gidersek doğru bilginin paylaşımına destek vermiş oluruz. Zaman zaman hepimiz doğru kabul edilmeyen şeyler yapabiliyoruz ancak bunu olabildiğince kendimize saklamakta fayda var diye düşünüyorum.
Doğru uygulama mayşeyi olabildiğince hızlı bir şekilde soğutmak ve bir an önce mayayla buluşmasını sağlamaktır.
Doğrudur
Evet 5-6 lt kadar. Bilmiyorum benim izlenimim bu şekilde olmuştu.
2-3 gün beklemek fazla cesaretli davranış bana göre değil. En güzeli 3-4 saat içinde gaz çıkışını görmek bence.
Bunu yapmak ibuyu öngörülemez hale getirir, yaptığımız reçeteden çıkmış olacağımız için fg yi de keza, yani son ürün reçete verileriyle uyuşmamış olacak
Ben ph ı önceden ayarladığım için acid malt da kullanmadığım zaman 35 derece asit rest kadrmesini atlıyorum, amaa 45 dereceyi hiçbir reçetemde atlamam, 35 dk tutarım ki mayşe akışkanlığı artsın, bu otomatikman verime yansır, 55 derece tamamen biranın ne kadar berrak olmasını istediğine bağlı, yani ben kademeli mayşeleme tarafındayım
Bence bu da üzerinde çok konuşulacak bir konu değil mantığı çok basit, bir şeyinüzerindeki yapışkan şekeri sıcak suyla mı daha kolay çıkartırsın soğuk suyla mı? Başka da sorum yok sayın hakim hesabı
Bu konu tamamen tartışmaya kapalı, zaten arkadaşlar da yazmış , chill haze ve erken gelen kazanır, mümkün olan en hızlı şekilde soğutup mayayla buluşturmak çokomelli