Ucuza DIY Stir Plate/Manyetik Karıştırıcı

Merhaba arkadaşlar Floaty yapımından sonra bir adım daha atarak maya çoğaltmaya da girmek istedim fakat ürün satın almak için gereksiz pahalı geldi. Sanıyorum 1000TL’den başlıyor fiyatlar.

Diy olarak nasıl yapılır internetten araştırdığımda baya bir video ve konu gördüm. Forumumuzda da mevcut ama bu herkesin zahmetsiz yapacağı bir ürün.
Ürün kısaca:

  • Ya bir kasa fanı alıp 3pin güç bağlantılarını ayarlayıp bir kontrolcü takmak gerekiyor ya da direkt USB bağlantılı bir kasa fanı alınarak kontrolcü ve lehim işlerinden kurtulunabilir ama Türkiye’de yok masrafı oluyor.
  • Mıknatısları kutuplara göre fanın üzerine yapıştırmak
  • Son olarak bir muhafaza kutusu yapmak gerekiyor.

Düşününce en mantıklı fan notebook soğutucuları, hem kendinden USB bağlantılı hem uygun fiyatlı. Muhafaza sorununu da çözüyoruz.

Herkesin evinde tornavida ve bir japon olduğunu düşünüyorum :slight_smile:
Kavanoz veya bardakta dönüyor.

Ben hepsinden ikişer tane alıp birini @Ehlikeyf 'e yaptığımdan kargo parası vermedim ve tanesi 140 TL’e geldi. Yarım litrelik kavanozları rahatça ve daha sessiz şekilde döndürebiliyor.
Sayfamızdan da bir gönderi atıyorum umarım forumda sorun olmuyordur.

Instagram - diy stir plate

6 Beğeni

1-2 bilgi de ben ekleyeyim. Yakın zamanda kendime bir tane yaptım.

-Arızalı hard disklerde çok kaliteli mıktatıslar var. Onları kullanabilirsiniz. Özellikle 3,5" olanları.
-12V fanları soket kısmını keserek 12V’ bir adaptöre basit şekilde bağlayabilirsiniz.
-Fanlarda bobin vb. gibi manyetik alana etki eden malzemeler olduğu için mıknatısları direkt fan üzerine yapıştırdığımda balık kavanozda savruluyordu. Fan ve mıknatıs arasına yaklaşık 1 cm’lik bir strafor, karton ya da plastik malzeme yapıştırarak sorunu çözmüştüm.
12V fan ve 6x30 mm balık ile 3 lt erleni tam olarak çevirebiliyorum.

4 Beğeni

Karıştırıcının yapımı ile ilgili uzun bir video hazırladık linkten merak edenler bakabilir.

11 Beğeni

Hocam ellerinize sağlık. Çok güzel ve pratik bir çözüm olmuş. Bu arada laptop soğutucularda bi tasarım hatası yok. İçerdeki sıcak havayı dışarı deşarj için o şekilde olmalı.

2 Beğeni

Teşekkürler hocam. Bendeki diğer soğutucular laptop’a doğru üfleyerek soğutma yapıyorlar ondan, belki de doğrusu dediğin gibidir.

2 Beğeni

Belki de benimki hatalı kimbilir :slightly_smiling_face:

2 Beğeni

Elinize sağlık. Lakin girdabın kavanoz dibine kadar inebilmesi gerek. Ayrıca gürültüyü kesmek için de manyetik balığa çapına uygun iki adet o-ring conta takarsanız sessiz ve baş ağrısız bir stirplate süreci olacaktır… :smiling_face: :pray: :beers:

2 Beğeni

Girdabın kavanboz dibine kadar inmesi gibi bir gereklilik yok bence. En azından ben böyle bir bilgiye sahip değilim ya da diğer bir deyişle, kendi deneyimimde bu durumun gerçekleşmemesi herhangi bir aksaklık oluşturmadı.

6 Beğeni

Aslında sürekli karışmasına da gerek var mı onu da pratikte deneyip tecrübe etmek lazım :smiling_face: :beers:

1 Beğeni

Henüz karıştırıcısı yokken kavanoza koyup akla geldikçe çalkalayan arkadaşlar olmuştu. Karıştırıcının yerini tutmayacaktır muhtemelen ama neden olmasın? :slight_smile:

1 Beğeni

Temelde suyun oksijen bakımından zenginleşmesindeki en önemli unsur sıvı yüzeyinin hareketlenmesidir. Karıştırıcının en büyük olayı da hava ile temas eden sıvı yüzeyinin arttırılmasıdır.
Hatta bitkili tatlı su akvaryumları ile ilgilenen arkadaşlar çok iyi bilirler ki, vortex reaktörler suda çözünmesi çok zor olan co2 gazını bile neredeyse %100 oranında çözme konusunda tektir.
Bu nedenle karıştırıcının oluşturacağı vortex ne kadar büyükse o kadar iyidir ama yine de dibe kadar inmemesinde bir sorun yoktur.
Co2 sıvı içinde zor çözünen ve çabuk uzaklaşan bir gazdır. Oksijen ise tam tersi. O yüzden arada bir kavanozu çalkalayan arkadaşların karıştırıcı kadar olmasa da başarılı sonuçlar elde etmesi mümkündür.

7 Beğeni




24v fan, 24v 2a adaptör ve motor kontrol ünitesiyle 4 litre kapasitede 2 günlük döndürme bugün sorunsuz tam girdapla tamamlandı

6 Beğeni

Cok guzel iscilik ve cok guzel sonuclar, ellerinize saglik… Bende bi stirplate proje yapmistim, evde tabiki balık olmadigindan kendim urettim.

Pipet yada akvaryum hortumu, istediginiz ölcude kesiyorsunuz, icine metal çivi vs koyuyorsunuz(boyutu siz ayarlayacaksiniz) ve pipetin iki agzini isittiginiz bir bicakla ezip kapatiyorsunuz :slight_smile: yillarca kullandim, pratik bir yontem…

Bu arada benimde 6 senelik yöntemim, 5lt pet siseye onceki batch den kalan tortu ve maya karisimlarini döküp, kaynatma sonrasi taze biramizdan 1lt kadar ekleyip 1-2 gun akla geldikce calkalamak… Her calkalama sonunda agzini acarak biyandan mayalarin taze havayla bulusmasi saglaniyor… herzaman calisan etkili bi yontem :slight_smile: 2.gun bolca mayalanmis kopurmus birayi dokuyorum kovaya ve islem tamam.

2 Beğeni