Vienna Lager 07A

Aşağıdaki reçete katıldığım biram İzevbir’in düzenlediği 6.Türkiye Ev Biracılığı Yarışmasında Lager kategorisinde ikincilik kazandı.
Yarışma sonrasın bu biranın hızla biteceğini anlayınca bir kez daha kaynattım, ama bazı maltlar yeterli miktarda olmadığı için ne yazıkki biraz oynamak durumunda kaldım, sanırım bu biradan içmedi ise bir tek @Ozerrock de bir şişe var :grinning:

Batch Size 24 L
Boil Time 60 mins
Mash Volume 25L
Sparge Volume 10 L
OG (SG) 1.046
FG (SG) 1.012
IBU 18
Colour (EBC) 27
ABV 4.5%

Vienna 2.50 kg (45%)
Munich II .50 kg (27%)
Pilsner 1.00 kg (18%)
CaraBohemian 0.30 kg (5%)
Melanoidin 0.13 kg (2%)
Chocolate 0.09 kg (2%)

Mash In 67 °C 60 min
Mash Out 75 °C 10 min

Hallertauer Mittelfruh 35.00 g Boil 60 min
Yeast Amount Attenuation
SafLager German Lager S-189 2 packets 72.5 %

4 Beğeni

Ibu nesen 3.4? Stilin standartında değil.

3.4 değil zaten, yukarıdaki ot nedense mash olarak girmiş, o ot boil olarak girecek acılığı min seviyede düşünmüştüm. 18 civarı bir IBU hedefledim, daha öncekileri 22- 25 ve 27 gibi kaynatmışım ama bunu en düşük seviyede acılık ile olsun diye kaynatmıştım :slight_smile:
Yukarıda da düzelteceğim…teşekkürler dikkatin için

Benimde kovada 2 haftadır basınç altında s189 kullandığım bir vienna lagerim var. O yüzden dikkatli baktım değerlere.

S-189 bize hediye olarak gelmişti, uzun süredir lager ve pilsener’de kullanıyoruz, bu mayaya o kadar alıştık ki bitmeden w34/70 ile aynı anda fermante edip tadına bakmamız lazım :slight_smile:

Ben fermantasyon marketten 1 paket almıştım. Keşke daha fazla alsaymışım. Tüm paketi kullandım. Başkada yok stokta.

Og ve abv de stilin dışında, @augurs bu reçeteyi yaparken bjcp yi çok da sallamamış belli ki

1 Beğeni

Yok abi tam tamına min limitlerde oldu. Grainfather kullanıyorum reçetelede, zaten reçete oluştururken diğerleri gibi sitilin min ve max değerlerini veriyor. Ben min aralıkta olmasına hem acılıkta hem alkolde özen gösterdim. Acılık 18-30 diyot ben 18 gibi olsun istedim, bir de zaten reçete girilen değer ile ortaya çıkan bile az bile olsa fark edioyor %100 ne çıktığını bilmek de imkansız, alkol 4.7-5.5 diyor ben yine min seviyelerde olsun istedim. Bu benim özellikle olmasını istediğim bir şeydi. Daha önce yaptıklarımda hep ortalama değerlere yakın kaldım ama bunda min seviyelerde nasıl tat geleceğini merak ettim. Elimde değl her yaptığım bir önceki yaptığımdan farklı oluyor, bir şeyleri denemeden kendimi alamıyorum. Tadı, benim damak tadıma göre, ciddi olarak piyasa satılan ticari örneklere çok yakın yumuşak ve lezzetli olmuştu, zaten bu tadı beğenmesem cesaret edip göndermezdim. Hatta bundan sonra yaptığım şu anda fıçıda olan var, o da bundan bir tık daha alkollü ve daha yüksek acılı oldu, ama daha öncekilerde de yine daha düşük değerler ile oldu. Bir yerde kendi damak tadıma en uygunu bulmaya çalışıyorum :slight_smile:

1 Beğeni

7A. Vienna Lager

Overall Impression

A moderate-strength continental amber lager with a soft, smooth maltiness and a balanced, moderate bitterness, yet finishing relatively dry. The malt flavor is clean, bready-rich, and somewhat toasty, with an elegant impression derived from quality base malts and process, not specialty malts or adjuncts.

Appearance

Light reddish amber to copper color. Bright clarity. Large, off-white, persistent head.

Aroma

Moderately-intense malt aroma, with toasty and malty-rich accents. Floral, spicy hop aroma may be low to none. Clean lager character. A significant caramel, biscuity, or roasted aroma is inappropriate.

Flavor

Soft, elegant malt complexity is in the forefront, with a firm enough hop bitterness to provide a balanced finish. The malt flavor tends towards a rich, toasty character, without significant caramel, biscuity, or roast flavors. Fairly dry, soft finish, with both rich malt and hop bitterness present in the aftertaste. Floral, spicy, or herbal hop flavor may be low to none. Clean fermentation profile.

Mouthfeel

Medium-light to medium body, with a gentle creaminess. Moderate carbonation. Smooth.

Comments

A standard-strength everyday beer, not a beer brewed for festivals. Many traditional examples have become sweeter and more adjunct-laden, now seeming more like International Amber or Dark Lagers.

History

Developed by Anton Dreher in Vienna in 1841, became popular in the mid-late 1800s. The style was brought to Mexico by Santiago Graf and other Austrian immigrant brewers in the late 1800s. Seems to be embraced as a modern craft style in other countries.

Characteristic Ingredients

Traditionally, best-quality Vienna malt, but can also use Pils and Munich malts. Traditional continental hops. Clean German lager yeast. May use small amounts of specialty malts for color and sweetness.

Style Comparison

Similar malt flavor as a Märzen, but lighter in intensity, and body, with a touch more bitterness and dryness in the balance. Lower in alcohol than Märzen or Festbier. Less rich, malty, and hoppy than Czech Amber Lager.

Vital Statistics

IBU

18 - 30

SRM

9 - 15

OG

1.048 - 1.055

FG

1.010 - 1.014

ABV

4.7% - 5.5%

Commercial Examples

Chuckanut Vienna Lager, Devils Backbone Vienna Lager, Figueroa Mountain Red Lager, Heavy Seas Cutlass, Ottakringer Wiener Original, Schell’s Firebrick, Theresianer Vienna.

Past Revision

Vienna Lager (2015)

Style Attributes

amber-color, amber-lager-family, balanced, bottom-fermented, central-europe, lagered, standard-strength, traditional-style

Reçetede og 1046 abv de 4.5 görülüyor,

Bu arada ben vital değerleri stil ortalaması şeklinde planlıyorum, ibunun değişmesi şerbetçiotunun skt siyle alakalı olabilir, her yıl için %10 düşük giriyorum stili ortalayarak mesela bu stilde ibuyu 24 planlardım gibi, srm zaten decoction candi sugar falan yoksa pek değişmiyor, og kısmında değişiklik olabilşyor verime bağlı olarak o yüzen orada da stili ortalayarak reçetemi planlıyorum genelde

2 Beğeni

Sevgili dostum bu birayı ben yanlış hatırlamıyorsam 27 Aralıkta içtim, biryerlere de not aldığımı hatırlıyorum ama her zamanki dağınıklığımdan o notları bulamadım o yüzden aklımda kalanları aktarabiliyorum sadece…
Öncelikle çok beğendim, elimin altında olduğu sürece de içmek isteyeceğim bir biraydı.
Gazlılık orta yüksek ama rahatsız edici değil kesinlikle.
Köpük bira bitene kadar ince bir tabaka halinde eşlik etmişti.
Karamel ve toffee aromalarını hem damakta hem de burunda almıştım.
Tatlı bitiş ve orta gövde hatırlıyorum.
Alkol %5 ve çok az altı gibi düşünmüştüm.
Son sözlerim de Yine olsa yine içerim asla pişman değilim🍻
Ellerine sağlık, iyiki bu birayı benimle paylaştın…
Not:Aynı dönemde içtiğim grape ale biran için aynı sözleri sarfedemeyeceğim😜

2 Beğeni