Whitbread Pale Ale

Hiç bitter kaynatmadım, elimdeki maya ile ilgili tarif bakarken eski bir İPA tarifi gördüm, elimde buna uyan maya da olunca sadece invert şeker temin eder etmez kaynatacağım. İlk IPA’ler daha da az acı olurmuş, ben birazcık daha fazla şerbetçi otunu arttırdım ama günümüz IPA’lerine göre çok az tabi ki…

1909 Whitbread Pale Ale
(Strong Bitter)
Batch Size 21 L
Boil Time 75 mins
Mash Volume 18.88 L
Sparge Volume 12.31 L
OG (SG) 1.052
FG (SG) 1.013
IBU 33.8
ABV 5.09%
Maris Otter Malt (winter) 4kg
Invert Sugar/Syrup 800 gr
Caramunich III 400 gr
Honey 100 gr
Mash Steps Temp Time
Mash In 65.5 °C 60 min
Mash Out 76 °C 10 min
Fuggles 25.00 g Boil 75 min
EKG 20.00 g Boil 30 min
Golding, 20.00 g Boil 10 min
Golding, 10.00 g Dry Hop 3 days
Yeast: Whitbread Ale
2 Beğeni

İnvert şekeri almak mantıksız pahalı olacak, evde sanki yapımı kolay, ilk gördüğüm video’ya kanmadan biraz daha bakacağım, yanlış değil ise bu videodaki gibi yapacağım.

1 Beğeni

Ben niye tam anlamadım :slight_smile:
İngiliz ipa mı, bitter mi, pale ale mi?

1 Beğeni

Abi ya sende duruyorsun tam ortadan vuracak soruyu soruyorsun haklı da olarak :rofl: Bana Whitbread adı ilginç geldi, zaten adı ilginç geldi diye mayayı hiç bakmadan almıştım. Whitbread, bira fabrikası 1780’lerde dünyanın en büyük bira fabrikası haline gelmiş, ama ikinci dünya savasşından sonra da yerini kaybetmiş. 2000’lerde bu biraları hatırlayıp tekrar reçeteleri yapmaya başlamışlar. Hatta bazı ingilzler babam bu birayı çok severdi onun anısına yapacağım gibi kaynatmaya başlamışlar, yaşım benim de oldu galiba okuyunca hüzünlü film seyrederken ki gibi hüzünledim benim de kaynatasım geliverdi…

Bu tarif bu isim aslında Pale ale diye geçiyor. Ama günmüzde bitter sınıfına giriyor anladığım kadarıyla, ve o yıllarda bu bira acılığı ile aslında günümüzün çok şerbetçi otlarının atası gibi diye de bir yazı okudum, ama acılık tarihte şimdi ki gibi değil çok daha düşükmüş.

Bir de vikipedi bu tarzın tarihi ile ilgili bir şeyler yazmıi (bitter/pale ale),

[Pale ale] terimi ilk olarak kok kömürüyle kurutulmuş arpa maltlarıyla yapılan biraları tanımlamak için kullanılmış. Bu biralar, o yıllardaki türdeşlerine göre daha açık bir renge sahipti. Bu nedenle pale ale olarak adlandırılmışlardı.

Kok kömürünün malt kavurmak amacıyla ilk olarak 1642 yılında kullanıldığı bilinmektedir. Ancak pale ale teriminin ortaya çıkması 1703 yılını bulmuştur.

1784’te Calcutta Gazette’de yayınlanan reklamlarda pale ale için “hafif ve mükemmel” betimlemeleri yapılmaktaydı. 1830 yılına dek pale ale ve bitter eş anlamlı olarak kullanılmıştır.

Bitter terimini ilk kez İngiltere’deki tüketicilerin bazı pale ale biraları, porterve mild ale gibi daha düşük şerbetçi otu acılığına sahip biralardan ayırt etmek için kullandığı düşünülmektedir.

  1. yüzyılın ortalarında biracılar şişelenmiş biraları hala pale ale olarak etiketlemekteydi, sadece fıçı biralar bitter adıyla üretilmekteydi. iki terim de birbirinin yerine kullanılmaktayken, daha sonraları hem şişelenmiş hem de fıçı biralar için bitter terimi tercih edildi. Pale ale terimi ise daha çok India Pale Ale için kullanılmaya devam etti.
7 Beğeni

Fena mı oldu? Bilgilendik. Aslında @ers e sorsak bilirdi ama yoğun olduğu için zamanı olmayabilir. Diğer Kraliçenin Askerleri için bir şey diyemeyeceğim :thinking:

Whitbread Otel değil miydi, benim mi aklımda öyle kalmış? Neyse açıklamalar için çok teşekkürler…

1 Beğeni

Bu arada bu bira için Sugar No.1 diye tarifinde yazıyordu. No:1 dedikleri invert olmuş şekermiş, bu bira ile ilgili bir forumda da No:1 Şeker yerine golding şurup (invert şeker) ve bal eklenmesi ile No:1 dedikleri şekere yaklaşılabileceğini yazmıştı. Şu anda bal oranı arklımda yok, bizde golding şurup satılıyor ama maple aromalı, invert şeker satan bir yer daha var ama pahalı buldum, en iyisi kendim yaparım, en çok ne olabilir ki :rofl:

4 Beğeni

Normal bira yapmayı sevmeyenler kulübü :wink:

3 Beğeni

Invert şeker yapımı diye bir başlık da yakışır foruma…

3 Beğeni

@Alpayc de tam olarak bunu bekliyordu. Hadi bakalım, görev sizleri bekliyor.

2 Beğeni

Evet, bence de tartışılması gereken bi konu. Dolaşan bilgiler çok çelişkili.

3 Beğeni

Ben konudan genel olarak hiç bir şey anlamadım

Dolaşan bilgiler çelişkili derken, bir yerde invert şeker yapımında asit ve kaynatma işe yaramaz bunun için enzimler gerekir diye gördüm, ama o kadar çok tarif ve o kadar çok yazında basit bir kaynatma ve asit ile yapılabileceği de yazıyor ki, kaynatmada şu ortaya çıkır, bu olur dediklerinde ortada kalıyorum, kimya beni aşıyor…
(ev ortamında yapılamaz diyenler de Türkiye de arıcılar ile ilgili bir iki yerde gördüm, , ama yurtdışı bira ile ilgili bir çk site de basit bir şekilde yapılabileceği yazıyor, sadece tatta hissedilir bir fark yaratıp yaratmayacağı tartışılmış).

2 Beğeni