Yeni Başlayanlara kategorisi hakkında

Evde bira yapımına yeni mi başladınız? Hiç şüphe yok ki aklınızda bir sürü soru oluşacak, yaşadığınız sorunlar için çözümler arayacaksınız. Bu kategoride türlü sorunlarınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek konular bulacaksınz.

3 Beğeni

Herkese merhaba,

Bu baslik bir anlamda benim gibi acemi arkadaslarin ilk asamada imdanina kosacak olmasi sebebi ile cok guzel olmus, bira yapmaya baslamak uzun ve sonu pek belli olmayan bir yolculuga baslamak gibi,iyi bira yapmak icin saglanmasi gereken o kadar cok kriter var ki… Maalesef bunlarin cogunlugu ekipman ve butce ile dogrudan ilgili.

Ozellikle hobiye yeni baslayan arkadaslarda bu konuda ilginc bir ozguven goruyorum.Halbuki icki olarak insan tuketimine sunulan icecekler arasinda bira bunlar icinde standartlari tutturmasi en zor olanidir.Bunun cok farkli sebepleri var, Bu bambaska bir konu.Yani kalkistigimiz is oyle basit degil :slight_smile:

Iyi bira icin ekipman ve teknik donanim sart dedik .Bence bu forumun ulkemizdeki adam akilli tek kaynak olmasina sebep veren bir durum vardir ki baska yerde bulunmaz, Tecrubeli insan birikimi.

Bu insanlar birayi ucuz olsun diye yapmiyorlar,Imkanlari el verdikce ekipmanlarini gelistirmek icin surekli ugrasiyorlar. Yeni baslayan arkadaslara yol gosteriyorlar.

Bu teknik konularin her birinin ayri ayri, bir derya deniz basligi olmasini gonulden dilerim.

  1. Fermantasyon sicaklik kontrolu

-Sogutma ceketinden tutunda, cesitli dolaplarin ve termometrelerin, celik veya kova fermanterlerin bir sekilde icerdigi sivinin sicakligin gercek zamanli kontrol edilmesi konusu

  1. Ficilama

Eninde sonunda gecmek zorunda oldugumuz sistem, Sisede gazlamanin iyi bira yapmaya o kadar cok zarari varki, bunlar, oksidasyon,mayalarin calisip co2 uretene kadar 1 ay kadar cok uzun sure gecmesi, seker atarken kontaminasyon riskleri olarak sayilabilir

  1. Kapali transfer

Bu Maliyetinden oturu olsa gerek Turkiye sartlarinda cidden az kullanicinin uyguladigi bir teknik. Ozellikle IPA gibi serbetciotu yogun biralarda elzem olmasi bircok kaynak tarafindan tescillenmistir. Bence yinede evi barki satip yapilasidir. Ozellikle havaya maruz sekilde siselenip, bunun uzerine 3-4 ay bekletilen biralari cok goruyorum ve dusunmeden edemiyorum. Eger oksidasyon bu degilse nedir? Bu biralari kapali transfer yapsaydik tadlari nasil olacakti? %6 alkolun altindaki biralar heleki lager degilse, Maya fermanter icerisinde clean-up yaptiktan sonra kesinlikle bekletmeye uygun degildir. Bekletilmesi gereken biralar kesinlikle hem tuketim kabina (sise-fici) aktarilirken, Hem bekletilirken kesinlikle oksijien temasindan uzak tutulmalidir.Unutmayin, Fermantasyon bittikten sonra hava biramizin bir numarali dusmani.

2 Beğeni

Hidrometre kullanımına bir türlü alışamadım.İlk ölçümü o dönem aceleye geldiğinden yapmamıştım , evde duramadım geçti gitti.Şu anda kovada 24.gün sıcaklık 24-26 arası gidip geldi bu sürede.Ve ölçümü yaptığımda tam emin olamadım açıkcası.(keşke ilk ölçüm yapsaydım)


Bira ise ilk kez yaptığım Mexican Cerveza Lager .

1030 civarı fg değerine hiç rastlamadım daha önce. 24 gün içinde de fermantasyonun bitmiş olacağını varsayarsak bir sıkıntı var gibi.

Evet biraz araştırdığımda benzer yorumları gördüm ,anlamadım bır türlü o yüzden buraya sorma gereği duydum

Krausen oluşumu var mı peki kovada? Bir de tadı ve kokusuna baktın mı? Olumsuz bir tat/koku durumu ya da tadının şekerli su kıvamında olması gibi bir durum ile karşılaştın mı? Aklıma ilk gelen mayaların ölü olduğu ve çalışmadığı, kovada vahşi maya ya da bakterilerin şekerin bir kısmını tükettiği ihtimali geldi.

1 Beğeni

Henüz açıp bakmadım,Yarın tekrar ölçüm yapacağım,bakacağım.Olmadı 1 tane şişeler duruma bakarım.Aslında baştan sona farklı bir süreç oldu bu fermantasyon işlemi bu sefer.Önceki yaptıklarımın hepsinde yoğun gaz çıkışı (geceleri uyutmazdı nerdeyse ) ve maya kokusu oluyordu.Bu sefer böyle olmadı,ne koku ne yoğun çıkış fokurdama …

1 Beğeni


1 tane şişeleme yaptıktan sonra yine kapattım hemen.Bakalım ne olacak.Ortada bir sorun yok gibi ama ?

Ölçüm aldınız mı? Bir de sıcaklıktan emin misiniz? (Kovanın 24-26 derecelerde beklediğinden) Sorun belki de hidrometrede. Mezura 20 derece ısıda su doldurup deneyebilirsiniz, eğer 1,00 değerini göstermiyorsa sorun hidrometrede de olabilir.

ölçüm tekrar 1030 çıktı.Valla kova derecesi 24-26 arasında gidip geldi.Hidrometreyi daha yeni aldım sorun olduğunu sanmıyorum ama digital termometre var bir deneyim suyu 20 dereceye ayarladıktan sonra

Çok saçma ki yaklaşık 20 derece yaptıktan sonra yine aynı değerde göründü öyle içine ne atsam ağzı kısmı oraya denk geldiği için 1030 gösteriyor gibi.

Şu an 27 Şubat yaptığım biranın üzerinden 1 ay geçti geçecek.Kapağını açtım kapattım bu noktadan sonra keyfim kaçtı artık ama yeni bir higrometre alıp deneyeceğim bakalım.Umarım kapak açılması sorun yaratmamıştır.Salı gününe kadar daha bekleyeceğim artık.Sıcaklık halen 26 derece

Sorunun kaynağı bulundu diye düşünüyorum. Birada sıkıntı olacağını zannetmem kapağı uzun süre açık kalmadıysa. En kısa zamanda yeni bir hidrometre ile ölçüm yapıp şişelersin. Hatta ben olsa şişelerdim. Yaklaşık 1 ayda fermantasyon biter. Mayşe soğumadığı için mayaların uyumuş olma ihtimali de yoktur diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Tekrar yazmış olacağım ama valla sıkıldım artık :smiley: yeni hidrometre geldi dün Amazon siparişi vermiştim hemen geldi.Ve ölçtüğümde yine aynı değer !


Gerçekten çok ilginç bir durum. Benim tecrübem bunu açıklamaya yetmeyecek sanırım. :unamused: Fermantasyon 1050 ile başlamış olsa bile 1030 bitişte ortalama % 2.5 gibi bir alkol elde edilebilir. Bu şekilde şişelemeyi istemiyorsam yeni bir paket mayayla yeniden fermantasyona bırakabilirsin. Ama sonuç ne olur kestirmek güç. Çünkü zaten uzun süredir kovada olan bir şıra söz konusu.

1 Beğeni

Siz yardımcı oldunuz zaten yeterince.Bir daha bu tür sorun olursa ne olacak merakta kalmamak için 5-6 tanesini şişeleyeceğim.Gerisini riske girmek istemiyorum artık.Sonucu buraya not düşerim ,bir başka arkadaş yaşarsa fikri olsun

Evet, iyi olur sonucu yazmak. Ben de çok merak ettim. İleride başımıza gelmeyeceğini de bilmiyoruz, şimdiden öğrenmiş oluruz.

merhabalar

Herhangi bir ölçüm yapmadan tamamen tarihleri karıştırıp biraları 1 hafta fermentasyonda bırakıp şişeledim.şişeledikten sonra yaklaşık 3 hafta geçti ve şu an şişeleri açtığımda tahmin edebileceğiniz üzere aşırı gaz oluştuğu için şişe şampanya gibi boşalıyor. şişelerde henüz patlama olmadı ancak bu aşırı gazlanmayı geri döndürebilir miyiz? Tüm şişeleri tek tek açsam tekrar şişelesem çözüm olabilir mi?

Merhaba,
Evde kit bira yapmaya 5 yıl önce başladım. Kit ile buğday birası yapacağım. Portakal aroması olmasını istiyorum. Portakal kabuğu ve kişniş kullanacağım. Sorumun cevabı eskiden olan bir forumda vardı fakat bu forum silinmiş. Oradan hatırladığıma göre portakal kabuklarını ve kişnişi birkaç gün alkolde beklettikten sonra fermantasyonu bitmiş kovaya atılması öneriliyordu? Bu yöntemi deneyen veya yapıldığından haberdar olan var mı?

2 Beğeni

Merhaba, tam tahıl buğday birası denemem oldu. 1060 og ile 19 litre olarak kovaya aldım. Maya olarak M20 kullandım 1 paket.
2 hafta geçti, ölçümde 1020 çıkıyor. 2 gün önce de ölçtüğümde 1020 idi. İki konuda bilgi rica edeceğim;

Mayanın eksik kaldığından endişeleniyorum. Ama başka bir sorun olabilir mi? Beklemeli miyim biraz daha?

Bu aşamada 1010 seviyelerine gelebilmek için maya eklenebilir mi? Bir sakıncası var mı? Teşekkür

Merhaba hidrometre kullanimiyla ilgili arastirma yaptim fakat bulamadim ilk defa kullanacagim konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardimci olabilir mi? ilk ölcümü yaptim fakat simdi fermantasyonun bitip bitmedigini ogrenmek icin tekrar olcmek istiyorum. Kovadaki hava kilidini cikartip mi numune almaliyim cikartmadan mi bir hata yapmak istemiyorum