Merhaba,
Yeni nesil biracılıkta kaynatmanın 30 dk yeterli olacağını David Heath Homebrew Brewing Bad Part 10 Common Mistakes Made By Homebrewers - YouTube 30 dk ve üzerinin gereksiz olduğunu,şerbetçiotlarının gereksiz aroma kaybına uğradığını vs iddalı bir şekilde savunuyor.Yorumlarda da deneyenler gayet memnun.Ne düşünüyorsunuz?Yapan deneyen var mı?Yoksa olmaz öyle saçma şey mi diyosunuz.
Bunu bir çoğumuz denedi sanıyorum. Özellikle 60 dk acılık otu atmak gerekmiyorsa ve uzun süre kaynatmanin gerektiği stiller dışında 30 dk kaynama yapılabilir. APA, IPA gibi stillerde ben birkaç kez denemiştim, herhangi bir farklılık görmedim.
Şerbetciotlarının gereksiz verim kaybı ise aşağıdaki grafikte de betimlendiği üzere 60 dk ve üzeri kaynatmada zaten şerbetçiotundan acılık dışında birşey alamıyorsunuz. Dolayısıyla 40 dk ve üzerinde ot attığınızda beklenti aroma değil acılık oluyor genelde. Bu açıdan bakınca sürpriz yada çok yenilikçi bir iddia değil.
Diger taraftan acılık anlamında burada birazda tercihler de önemli oluyor. Az miktarda ot ile uzun süre kaynatmada yakalayacağınız değer ile fazla miktarda ot ile kısa sürede kaynatmada yakalayacağınız değere göre karar verip uygulamayı tercih edebilirsiniz.
Aşağıdaki reçedeki birada yaptım, sadece kaynatma sıcaklığına getirip yaptığımız da oldu.(sahti reçetesinde) Yağmurlamayı ona göre ayarlamak gerekiyor az kaynadığında. Fazla kaynatma gereksiz mi? O konu çok tartışılır bence. Hatta aksine uzun kaynatma yaptığımız reçeteler bile var. Yani süreci kısaltmak içinse toplamda yarım saat farkediyor, aroma kaybını anlamak içinse eğer, iki tane aynı birayı farklı sürede kaynatsak bile anlamamız çok zor açıkçası.
Stile ve kullanılan maltlara göre değişir bence kaynama süresi. İpa için ot eklemeleri 20,15 dakikalarda başlıyorsa yarım saat kaynatılabilir ama Gülendam mesela wee Heavy kaynatmıştı ve karamelizasyon için uzun süre kaynatmıştı. Aynı şekilde yaptığımız lambicleri de uzun süre kaynatmıştık.
Birkaç yıl önce basic brewing youtube kanalında no boil bira yapıyorlardı (tabi ki malt özüyle ), onu hatırlattı bana bu başlık.
Hedeflenen maksimum aroma/rahiyaysa otlar kaynamanın sonunda eklenebilir, whirpool gibi metotlar kullanılabilir. Yinede kaynama süresinden bahsetmek keyifli, başlığa bugün partial mash yaparken rastgelmem de cabası, teşekkürler @blackcloud .
O zaman partial mash gibi bir konu ne de harika olur.
Dark mild 30 dk kaynatmıştım, hem stilin ibu su düşük olduğu için hem de buharlaşma kaybını minimize etmek için gayet avantajlı olmuştu.
Bu bira özelinde ABV 3,5 - 4 arası olan beklentim düşük FG nedeniyle % 4 üzeri olarak gerçekleşmişti. Bu durumun kısa kaynatmayla ilgisi olduğunu sanmıyorum ama benzer deneyimi yaşayan arkadaşlar belki yorumlarlar…
Pilsner malt kullanılıyorsa 90 dk öneriliyordu, artık maltlar çok iyi modifiye edildiği için biz 60 dk ya çektik mesela, pilsner malt kullandığımda 60 dk kaynatma altına inmeyi tercih etmem, bunun haricinde oluşturulan reçetelerde kaynatmadan gelen o karemelizasyon da düşünülüyordur, yani o 30 dakika sadece şerbetçi otu, buharlaşmadan kazanç parametreleri haricinde reçetedeki maltlar ve doğal olarak biranın geneli üzerinde etkili oluyor ayrıca buharlaştıkça yoğunlaştığı ve OG arttığı için daha az kaynatmayla hedeflenen OG e ulaşmak için daha çok malt kullanmak da gerekecektir
İlk elin günahı olmaz derken şirkten şirke koştum , biraz daha tecrübe ettikten sonra elimde hala kit/maltözü olursa görselleriyle paylaşırım.
Amaç eldekileri değerlendirip büyük tencere olmadan bir kova bira çıkarmaktı, çıktı birşeyler ama bakalım nasıl olacak
Selamlar
Hem 30 hem 15 dakika olarak denedim. Ale türü bazinda biralar ( çoğunluğu ipa). 30 dakika kaynatmadan çok güzel verim lezzet aldim ancak 15 dakika tam istediğim gibi olmadi.
30 dk kaynatma avantajları
- Mayşenin hızlı hazırlanması
- Ez enerji harcama
- Mayşede FAN (Serbest amino azot) daha yüksek olur, bu da daha sağlıklı fermentasyon sağlar. Hatta sadece pastörize edilerek yapılan biralarda bu daha da yüksek.
Wikipedi: Demleme ve şarap yapımında, serbest amino azot, hücre büyümesi ve çoğalması için bira ve şarap mayası tarafından kullanılabilen ayrı amino asitlerin ve küçük peptitlerin konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Amonyak ile birlikte FAN, fermantasyonun başlamasından önce ölçülebilen maya asimile azotunun ölçümünü oluşturur.
Dezavantajları:
- Evbiracıları için çok önemli olmasa da mayşede 60 dakika kaynatmaya göre daha fazla çözülmüş oksijen olacağından biranın raf ömrü daha kısa olabilir.
- Şerbetçiotlarındaki alfaasit izomerizasyonu yeterli olmayacağından acılık için daha fazla kullanmak gerekir.
- Proteinler daha az parçalanacağı için bira daha bulanık olur.
Kaynatma süreleri ile ilgili bilgilerim doğrultusunda bu verilere sahibim. Bazı konularda yanılıyor olabilirim düzeltilmeye açığım. Ama bu bilgilere dayanarak 30 dk kaynatmanın hızlı tüketilen, şerbetçiotu izomerizasyonuna ihtiyaç duymayan ve buğulu bir bira türü için uygun olacağını söylemek doğru olur sanırım. Bu durumda 30dk kaynatarak en iyi NEIPA / Hazy IPA ve Sour/Ekşi bira yapabiliriz. Ekşi biralarda düşük pH birayı koruyacağından raf ömrü ile ilgili sıkıntı da olmayacaktır.
Burayı anlamadım hocam biraz açıklayabilir misiniz?
İş yarım saat erken bitiyor
Şerbet ya da şıra demek daha doğru olurdu herhalde.
Elektrik faturasından tasarrufu ekleyelim birde.