ZD Tam Tahıl Bira Makinesi (ZD-40)

Daha önce sevgili @homerbrewer in sorduğu sorulara cevap niteliğinde daha detaylı açıklama yapacağımı söylediğim “Zafer Doğan 'ın Bira Makinesini” tanıtmaya çalışayım. Bu makine özelinde benden daha fazla ustalaşan @Taxym de mutlaka destek olacaktır.
Aslında zoom buluşmamızda genel olarak Fırat’a biraz anlatmıştım.


Makine yukarıdaki görseldeki parçalardan oluşuyor. Benim ilk gördüğüm ve kullanma imkânı bulduğum @Msk nın kazanı mattı ve ben daha çok beğenmiştim. Leke tutmuyordu, benimki parlak metal.

Makine;
1 adet 2500 wattlık kaynatma kazanı
1 adet kontrol ünitesi
1 adet malt sepeti
1 adet harici devirdaim pompası
12 metre serpantin
İle birlikte geliyor.
Kazan kapağı ve şerbetçiotu süzgeci opsiyonel.

Piyasada bulunan bütün kettle ürünleri aslında aynı mantıkla çalışıyor. Bu yüzden o kısma çok girmeyeceğim.
Kazan 304 çelikten imal edilmiş, kalitesinden ben anlamam :slight_smile: onu anlayan arkadaşlarımız var, görürse onlar değerlendirebilir.
Kazanın altında 2500W gizli rezistans var. Gizli rezistans artık bir çok kaynatma kazanında mevcut. Temizlenmeyi kolaylaştırıyor. Sıcaklık ölçümü yine kazanın alt kısmından yapılıyor. devir-daim olduğu için bana göre ortadan ya da alttan olması önemli değil. Zaten defalarca kontrol için ölçüm yaptım dereceler tutuyor.
Kazan ölçülerini şimdi tam hatırlamıyorum, daha sonra bir ara eklerim ama Jet30 a göre daha ince ve uzun yapıda. Malt sepeti alttan süzgeçli ve altta kalan mayşe hacmi yaklaşık 4-5 litre arası. bu da sepete epeyce malt koyabilmemizi sağlıyor. Fakat bana göre sepetin kapağının olmayışı en büyük eksisi. Çünkü yüzeyde yüzen malt parçacıkları üstten taşabiliyor. Bu yüzden ben genellikle sistemde malt torbası kullandım.

Kazan 40 litre olarak geçiyor. Ben 5 lik petlerle yaptığım ölçümde 39 litre doldurdum, matematik hesaplamayla da 38.8 litre buldum. Fakat sepetin büyük oluşu ve devir-daim kısmının modüler oluşu daha fazla kapasite ile çalışabilmenize imkan sağlıyor. (9kg malt ile çok rahat olmasa da çalıştım)
Bir diğer eksisi bana göre bazuka filtresi. Jet30 da neden koyduklarını anlayamadığım bazuka filtre bu makinede önemli. Çünkü sirkülasyon musluktan yapılıyor. O eksiği de sağ olsun @Soyhan giderdi, sisteme dahil ettim.

Kazanın kontrol ünitesinin harici olması bana göre en büyük avantajı. Çünkü her şeyi çıkarıp hortumla süngerle makineye dalabiliyorsunuz. Belki de bir çoğumuz için yer problemi açısından kompakt olması işine gelecektir, ama benim böyle bir problemim yok ve dışına taşması ile yerlerin kirlenmesi dışında problem arz etmiyor.
Benim en çok problem yaşadığım kısım power girişi ve on/off düğmesi. Klemenslerin gevşekliğinden mi yoksa piyasadaki ürünlerin kalitesinden mi? Bilemiyorum ama Zafer Bey düzeltildiğini söylüyor.

Gelelim kontrol ünitesine;


Genelde bir çok yerde bununla ilgili olumsuzlukları duysam da bence en kullanışlı kısmı. Hatta az daha almayacaktım neyse ki vazgeçtim.
Menü Türkçe. Başlangıçta iki ayrı sıcaklık göstergesine ilaveten; manuel, otomatik ve iki adet ayar bölümleri bulunuyor.

Manuel modda ölçülen ve hedeflenen sıcaklıklar mevcut.

Set kısmından sıcaklık ayarı yapılıyor, “H” o sıcaklığa ulaşması için, “P” ise pompayı çalıştırmak için kullanılıyor.

Fermente kısmında ise; istediğiniz sıcaklığa ayarlanıp fermenter olarak kullanabiliyorsunuz. Ben kettle sour yaptığımda kullandım, yoksa kolay kolay 15 gün makineyi kullanamamayı çoğumuz tercih etmeyiz.

PS bölümünde pompa ve sıcaklık ayarı yapılıyor. İsterseniz pompa 15 sn çalışsın, 10 sn dursun gibi size veya stile uyan ayarlar yapabiliyorsunuz. Buğday, çavdar ya da sadece arpanın malt yatağı oluşturma ve tıkanma özelikleri farklı, ya da kırım şekline göre. Bu da bence olumlu bir özellik.
Sıcaklık ise kaynama sıcaklığı. Mesela benim bulunduğum yerde kaynama yaklaşık 97 ⁰C lerde oluyor.


Diğer ayarlar bölümünde tarifler var.
10 adet tarif girip kaydedebiliyorsunuz.

Bunların ilk 6 sı kapatıp açtığınızda otomatik başlatılabiliyor, 7-10 arasındakiler sadece siz istediğinizde kullanabiliyorsunuz.


Başlangıç sıcaklığı dışında 5 kademe daha kaydedip kademeli mayşeleme yapabiliyorsunuz.

Kaynama/soğutma/pompa kısmında da şerbetçiotu ekleme dakikaları, serpantin ekleme bölümlerinin ayarları mevcut.

Genel itibari ile sistem bu. Soracağınız ve ekleyeceğiniz ya da ekleyeceğim kısımlar olursa burada paylaşırız.

Mesela bu reçete bu makinede yapıldı ve 8.915 gr malt kullanıldı,

bu reçeteyi de bu makinede yaptım ve 8.8 kg tahıl kullanıldı. üstelik çavdar var içeriğinde.

Kısacası; power sorunları çözülürse veya çözüldüyse sorun yok. Ben bir gün kızıp başka makine siparişi verdim. Ama yine de büyük biraları bu sistemde yapıyorum.
Sonuçta alet işleyince el övünüyor ama lezzeti alet vermiyor.

Bundan sonra geniş kitleyle Jet30 başlığını hareketlendiririz sanki :wink:

21 Beğeni

Eline sağlık abi, çok güzel bir değerlendirme olmuş, yalnız şimdi benim de bazuka filtreye ihtiyacım oldu :grinning:

6 Beğeni

kafayı taktıktan sonra eksik hiç bitmiyor :wink:

5 Beğeni

Benim bile alasım geldi :slight_smile: eline sağlık.

4 Beğeni

Benim de :slight_smile: orta bekliyorum gelmiyor ki :smiley:

1 Beğeni

güzel bir anlatım olmuş. makinanın benim açımdan en büyük sıkıntısı malt yatagının çok kalın oluşması ve mayşeleme sonunda suyu bırakmayıp kovada tıkanması. malt yatağını bozunca da bu sefer çok tortu gidiyor kazana. altına parça kestirenler olmuş. biab torbası kullanırsam bu sorun çözülür diye düşünüyorum. siz torba ile yaptıgınızda tıkanma sorunu olmuyordur sanırım.

1 Beğeni

Yok ben torbasız da yaşamamıştım. Hatta son yaptığım balkabağında torba kullanmadım. Malt kırımınız biraz ince olabilir mi?

yok malt kırımına özen gösteriyorum. kırılmamış gibi duruyor elleyince kırılıyor :smiley: … zafer doğanın watsap grubuna da yazdım konuyu pek çok kişi aynı şikayeti belirtti. bir arkadaş sepet içine ekstra parça kestirerek kurtulmuş. ben de ya öyle yapacağım yada mayşe torbası alacağım.

1 Beğeni

Doğrudur, ben genelde torba kullandım. tabii sepetlerimiz aynı mı o da belli değil, sağolsun sistem üzerinde sürekli değişiklikler yapıyor (!) FM deki torba uyuyordu ama şimdiki üretimi biraz daha darmış sanırım, @Taxym çelik tutacaklar kullanmak zorunda kaldı. Alacaksanız bilginiz olsun istedim.

3 Beğeni

Ben de yaklaşık 15 sefer kaynatma yaptim bu ekipman ile. Yakınlarda arkadaşa jet 30 aldik ve 3. Kaynatmadir beraber onunla yapıyoruz şahsi düşüncem keşke jet 30 alsaydim.

Ekipman tüm işinizi görüyor ancak kalite olarak bence düşük kalite ürünler kullanılmış. Fiyati da ona göre ama jet 30 ayni fiyata o zamanlar da çok daha kaliteli duruyor en azından kullanirken.

Ekipmanin artısi temizleme anlamında daha kolaylık sağlıyor jet 30. Göre onun dışında jet 30 bence daha son kullanıcı yararina olmuş.

4 Beğeni

Ben aslında makineyi tanıtmak için yazmıştım. Karşılaştırma için tabii başka başlık gerekebilir. Bende Jet30 da var, iki makineyi de ve bir çok tür birayı yapan biri olarak daha önce çeşitli yerlerde yorumladım. 6.5 kg maltı geçmeyecek çok yüksek alkollü olmayan pilsner, pale ale, ipa, bitter v.b gibi reçetelerle uğraşıyorsanız ayrıca makineden başka beklentiniz yoksa piyasada alabileceğiniz en iyi f/p ürünü kesinlikle jet30. Ama yukarıda da dediğim gibi, @homerbrewer sordu bende yazacağımı söyledim ve makineyi anlatmaya çalıştım. Olay bundan ibaret :slight_smile:
Neticede ZD de, BB de bana prim vermiyor, kendi görüşüm bunlar. Bir ara brewdog ile de kaynatma yapıp onu da yazmayı planlıyorum mesela :wink:

9 Beğeni

Ben de bilgi vermesi açısından belirttim yorumumu başkalarına faydası olur umarim. Yoksa bende almıyorum prim;)

5 Beğeni

Primiin fena fikir değişlmiş aslında :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

5 Beğeni

Torba temizliği ile uğraşmak yerine daha az mayşeleme suyu kullanıp veya sepetin üst tarafına bir süzgeç oturtarak torbasız kullanabilrisiniz. Örnek bir süzgeç (sepetin iç çapını geçmemeli) linki aşağıda. Ben kulpsuz bir şey kullanıyordum buna benzer bir sistemde bira yaparken, fakat onların da genelde delikleri az.

Benim kullandığım böyle bir şeydi:

4 Beğeni

kusura bakmayınız anlayamadım, sepetin üst tarafına derken, sepetin içine mi? maltı koymadan önce bunu sepetin içine koyup suya daldırıcaz, üstüne maltı mı koyacağız? yoksa sepetin içine maltı döktükten sonra en üste de bu süzegeçi mi koyacağız?

sepetin en üstünü kastediyor, malt serbest yüzüp üstten mayşeye karışmasın diye muhtemelen.

2 Beğeni