Aynı marka olmasına gerek yok, ölçülerinin aynı olması yeterli. 17.4 çap, 52 yükseklik. İzmir/Urla ve çevresinde elden teslim alabilirim. Gerisi için alıcı ödemeli kargo ile alabilirim.
Böyle ürünler pek fazla bulunmaz. Kullanıcıların elinde fazladan pek bulunmaz yani. Eğer dolaba sığdırmak için bir fıçı bakıyorsanız biraburada üzerinden oxe fıçılardan almanızı tavsiye ederim. 8 litre kapasiteleri var.
Blok alıntı
Eğer dolaba sığdırmak için bir fıçı bakıyorsanız
Evet hocam, tam da o nedenle bakıyordum, bir umut işte. Bir sitede sıfırını fahiş fiyata buldum ve mecbur aldım artık.
Benim kegerator biraz minimalist. İç hacmi 104 litre, Beko 3106G modeli. Çapraz olarak 2 corny sığıyor fakat 3.yü ne yaptıysam sokamadım. Corny’lerin kenarındaki plastik çıkıntıyı traşlamayı bile denedim ama kurtarmıyor. Corny’lerin yan taraflarına çapı daha küçük fıçılar sığıyor. Halihazırda alt sağda 10L bir fıçı var ve bu fıçı üste de sığıyor. Son çare 2 tane 10L alıp seri bağlamayı düşündüm.
Halihazırda dediğim seri bağlamayı soda için yapıyorum. Sağ alttaki 10L fıçıyı soda için soğutma tankı olarak kullanıyorum, karbonizasyon dışarıdaki corny fıçıda gerçekleşiyor.
Şimdi ise teneke biraların olduğu yere 10L bir fıçı daha koyup aşağıdaki 10L ile seri bağlayacağım. Yukarıdaki yan duran 5L fıçıyı ise soda soğutma tankı yapacağım. Bu sayede bu denli küçük bir dolapta 3 bira + soda servisi mümkün olacak
Hocam şöyle, kegeratörün dışında 19lt bir cornelius fıçım var. İçme suyunu buna dolduruyorum. Hızlı gazlanması için karbonizasyon kapağı takılı. Gaz girişi 40 psi karbondioksite bağlı, sodayı ne kadar gazlı sevdiğine bağlı olarak 60psi’a kadar çıkabilirsin. Corneliusun sıvı çıkışı kegeratör içerisindeki 5lt ufak kegin gaz girişine bağlı. 5 lt kegin sıvı çıkışı ise musluğa. Musluğu açınca 5 ltdeki soğuk soda akıyor ve yerini yavaşça dışarıdaki kegeratörden itilen gazlanmış sıcak soda alıyor. Cornydeki su azalınca takviye yapıyoruz, sistem bu şekilde işliyor. Sistemi ilk devreye alırken 5ltyi soda ile doldurmakta fayda var ki hava boşluğu oluşmasın.
Hatta evde arıtma sistemi varsa corny gaz girişine arıtmanın ucu sıvı regülatöründen geçirilip bağlanabilir, bu sayede dolum derdi de ortadan kalkar.
Serbest piyasanın da iyice cılkı çıktı. Bahsettiğiniz site gerçekten absürd fiyatlara ürün satıyor. Normal bir ekonomide sıfırının olması gereken fiyat 6000 TL.10LT growlerin de olması gereken fiyat taş çatlasın 2500 TL. Gümrük sınırı eski limitlerde olsa muhtemelen aliexpressten daha ucuza bile alınabilirdi.
Ürünün kendi sitesinde fiyatı 83 euro. Euro kurunu 38 alsak 3,154 lira yapar. Bu fiyata VAT(KDV) dahil, dolayısıyla alım esnasında TR’ye geleceği için bu VAT’ı düşüyoruz. Bu da 2586.28 TL ham perakende maliyet demek. Toptan alımlarda bu ürünlerin iskontolu verildiğini de unutmamak gerek, fakat örnek için iskonto düşünmeyelim.
T.C. Ticaret Bakanlığı adresindeki metne göre EU ülkelerinden 30 euro üzeri ürünlere uygulanacak ek gümrük vergisi %30.
= 3,878.08 vergiler dahil ürün başı fiyat. Daha buna depolama, müşavirlik, ardiye gibi ücretler eklenecek fakat bu tarz ithalat işi yapan firmalar toptan ürün getirdikleri için ürün başına maliyet bir şahsın ödeyeceğinden çok daha düşük olacaktır. Hadi diyelim ürün başına maliyet absürt derecede yüksek ve 1000 TL olsun:
= 4878.08 net maliyet.
6800 / 4878.08 = 1.39.
Yani bu hesaba göre, bu satıcının ürünü iskontosuz aldığını, ve yüksek ardiye/müşavirlik ücretleri ödediğini varsaydığımızda bile ürün başı %39 kar ile karşılaşıyoruz. Bunun az veya çok olduğu noktasındaki yorumu size bırakıyorum.
Mesele sadece fiyat değil hocam. PET ürünlerin oksijen geçirgenliği paslanmaz çelikle kıyaslanamayacak kadar kötü. Oxebar normal bir PET’e kıyasla 3 kata kadar daha az geçirgen olduğunu söylüyor fakat uzun süreli (+1 ay) depolama için oksidasyon açısından sıkıntı yaratabilir. Bir de ürün nihayetinde PET, ve bir zaman sonra içerisine aromaların kalıcı bir şekilde sinmesi söz konusu. Paslanmaz çelik ürünler bu açıdan çok daha iyi. Bakımları iyi yapıldığında onyıllarca sorunsuz kullanılabilecek ürünler.
Ben evde tek tüketiciyim, arada bir misafirler geliyor ama onun haricinde sirkülasyon sürem uzun. Birayı uzun süreler(+3 ay) depolamam gerekebiliyor. Hortumlar hariç bütün aksamım (fermenter dahil) paslanmaz çelik. Hortumları da düzenli değiştirmeye ve 1 hortumdan sürekli aynı stil bira geçirmeye özen gösteriyorum. Hatta ileride yan proje olarak hatları da paslanmaz çeliğe geçirmek gibi bir fikrim var ama henüz ihtiyacım olan vakit, malzeme ve ekipman elimde yok. Özetle benim mentalite bir kere alayım, tam olsun. Diğer keglerimi Amazon’dan çok uygun fiyatlara almıştım. 5L olandan elimde 4 tane var, her birini 2023’ün 1100 tl’sine aldım. 1 tane de 10L var, onu da 1600 TL’ye almıştım. Şu piyasanın halini görünce iyi ki de almışım diyorum.
Homebrewing Türkiye’de niş(niche) olduğu için ithalatçılar/toptancılar bu alana yatırım yapmaz, dolayısıyla yerli pazarda rekabetçi fiyat bulmak güç. Kola sektörü de cornelius yerine konsantre şuruplarını plastik bazlı saşelere doldurup müşterilerine göndermeye başladı, bu nedenle yeni corny bulmak veya tedarik eden bulmak da zor.
Özetle günümüz Türkiye’sinde bu hobiyi icra etmek gerçekten özveri ve kalın cüzdan istiyor…