Bu haftanın birası BJCP 2015’te 7C’de, BJCP 2021’de 27 Historical yani tarihi biralar kategorisinde yer alan Kellerbier. Stili tanıtmaya çalışayım.
Aroma
Temel stili yansıtır. Tipik olarak, iyi mayalanmış Alman biralarında sıklıkla bulunmayan yan ürünlerle (diasetil, sülfür ve asetaldehit gibi) birlikte ilave maya karakterine sahiptir.
Görünüm
Temel stili yansıtır. Tipik olarak biraz puslu veya bulutlu olabilir ve muhtemelen temel stile göre biraz daha koyu bir görünüme sahiptir.
Lezzet
Temel stili yansıtır. Tipik olarak ek maya karakterine sahiptir, iyi mayalanmış Alman biralarında sıkça bulunmayan bazı yan ürünler (diasetil, sülfür ve asetaldehit gibi), sakıncalı seviyelerde olmasa da.
Ağız hissi
Temel stili yansıtır. Süspansiyon halindeki maya nedeniyle biraz daha gövdeli ve kremsi bir dokuya sahiptir ve diasetil mevcutsa hafif bir kayganlığa sahip olabilir. Temel stile göre daha düşük karbonasyona sahip olabilir.
Yorumlar
Geleneksel Alman bira stillerinin genç, filtrelenmemiş, pastörize edilmemiş versiyonları, geleneksel olarak lagerleme kabından musluğa servis edilir. İsmi kelimenin tam anlamıyla “mahzen birası” anlamına gelir - doğrudan fıçı mahzeninden servis edilen birayı ima eder. Bu servis yöntemi çok çeşitli biralara uygulanabildiğinden, stilin tam olarak tanımlanması biraz zordur. Bununla birlikte, tanımlanabilen ve diğer versiyonlar için şablon olarak kullanılabilen birkaç yaygın varyant vardır. Bazen Naturtrüb veya doğal bulutlu olarak tanımlanır. Ayrıca bazen bir lager tankından numune almak için kullanılan musluğun adından dolayı Zwickelbier olarak da adlandırılır.
Tarihçe
Başlangıçta Kellerbier, bira fabrikasının altındaki mağaralarda veya mahzenlerde olgunlaştırılan herhangi bir Lager bira anlamına geliyordu. 19. yüzyılda Kellerbier, yaz boyunca (Sommerbier) kaya mahzenlerinde saklanan ve doğrudan oradan servis edilen güçlü, yıllanmış bir biraydı. Ancak soğutmanın kullanılmaya başlamasıyla birlikte bu terim, doğrudan mahzenden veya lagerleme kabından gençken servis edilen özel biraları tanımlamaya dönüşmüştür. Günümüzde bazı bira fabrikaları bu terimi sadece biralarını özel göstermek için pazarlama amaçlı olarak kullanmaktadır. Kellerbier bazen bir bira stilinden çok bir servis stili olarak kabul edilse de, servis tekniği hala ağırlıklı olarak belirli bölgelerde belirli stillerde kullanılmaktadır (Münih bölgesinde Helles veya Franconia bölgesinde Märzen gibi).
Giriş Talimatları
Katılımcı, girişinin Soluk Kellerbier (Helles bazlı) veya Amber Kellerbier (Märzen bazlı) olup olmadığını belirtmelidir. Katılımcı, Pils, Bock, Schwarzbier gibi diğer temel stillere dayanan başka bir Kellerbier türü belirtebilir, ancak jüri için bir stil açıklaması sağlamalıdır.
Bu bilgiler ve araştırmalar sonucunda aşağıdaki tarifi oluşturdum.
Yine bir dostumdan gelen mayayı iki seferde çoğalttım;
Sabah erken başlayıp erkenden bitirmek için makineyi geceden kurdum, saat 5.30 da 70 ⁰C’deki su hazırdı.
Maltları ekleyip mayşelemeyi başlattım.
Saat 7.00 gibi yağmurlamaya geçtim, aslında süper oldu ama araya başka işler girince kaynatmaya 11.00 gibi başladım
Saat 13.00 gibi temizlik dahil herşey bitmişti.
Maya çoğaltmak için ayırdığım mayşe rengi;
Makineyi deneyelim derken 16 bira kaynatmışız
Aslında bu stil basınç altında fermentasyona çok uygun ama elimde boşta 2 fıçı yoktu.
Dostlarla içmek dileğiyle…