Basınç Altında Fermantasyon

Merhaba…
4 Nisanda ne olur ne olmaz emeklerim zayi olmasın diye hazır kit ile cornelius fıçıda basınç altında fermantasyon denemiştim. Şimdi de tam tahıl set olarak aldığım vienna lager reçetesini kaynattım. Yine ilk defa kullandığım fermzilla 27 lt lik fermentör ile basınç altında fermantasyonu başlattım. Bakalım nasıl bir şey çıkacak ortaya




12 Beğeni

Merhaba…
Basınç altında fermantasyonun 3. gününde 18 derece sıcaklıkta, 15psi basınçta şöyle enfes bir katman oluştu.



İlk defa mayaların çalışmasını canlı yayında izliyorum :grinning:

11 Beğeni

Bak arkadaş ufak eve taşındık. Evdeki bira malzemelerini, maltları azaltmaya çalışıyorum

Kanıma gitmeyin benim!

3 Beğeni

Hocam ilk kanı siz akıttınız basınç altında :wink:

3 Beğeni

Beter olsun. Severek izliyoruz

2 Beğeni

bu işe başladım başlayalı merak etmişimdir bende, kapalı kapaklar arkasında neler oluyor diye :sweat_smile:

2 Beğeni

Hangi mayayı kullanmıştın? Ve kaç günde fermantasyon hangi değer ile bitti? Ya da bitti mi :slight_smile:

Merhaba …
Maya hakkında bir bilgim yok açıkçası. BB nın vienna lager tam tahıl kitinin yanında gelen mayayı kullandım. Fermantasyonun bittiğini düşünüyorum. Dün ilk defa fg aldım


Reçetesinde fg yi 1012 vermişler. Ama ben yine de 2 şer gün arayla fg alma taraftarıyım. Çünkü hem ilk defa basınç altında fermantasyon denemem hem az da olsa gaz çıkışının olması hem de basıncı düşürsem bile sabitlediğim 15psi basınca gelmesi beklemem gerektiğini söylüyor sanki :thinking:
Bu arada ölçüm için aldığım numuneden hem tat hem koku işlerin yolunda gittiğini söylüyor. Ama renk sanki biraz koyu gibi ebc hiç 26 gibi durmuyor.

5 Beğeni

Merhaba… 2 şer gün arayla aldığım 3 fg den sonra




Fıçıyı ve fermentörü cold crush için 2 derecedeki dolaba aldım.

Acaba içindeki havayı tahliye mi etmek lazım yoksa bu şekilde spunding valfle yine basınç altında bekletmeli miyim ?
Teşekkürler…

2 Beğeni

Fermzilla ile cold crash yaparken içindeki basıncı tahliye etmene gerek yok diye okudum, sistemde bir kaçak yok ise ısı değişiminden hava alması mümkün değil sadece bir miktar (5-7 PSİ) basıç düşecek. Eğer istersen bu aşamada biranın gazlanma sürecinin devam etmesi için azalan basıç kadar gaz ilave yapabilirsin. Spunding valfi çıkarmazdım zaten valf’in tek yönlü olması ve içeri hava almaması lazım. Fermzillayı alacak dolabın olması da büyük avantaj :slight_smile: Benim böyle bir imkanım yok, zaten fıçıda beklerken her şey çökecek ilk bir iki bardak tortulu ondan sonrası berrak gelecek. Fıçı candır :rofl:

4 Beğeni

Spunding valve ile işiniz cold crush aşamasına geldiğinizde bitmiştir çıkarabilirsinizde, çıkarmasanızda soğuyarak yoğunlaşan içindeki basınçlı CO2 birayı gazlandıracak yani biraya da zerk olacağı için bir miktar basınç düşüşü olması çok normal. Spunding valve dışarı gaz salınımı yapar içeriye VALVE kaynaklı gaz girişini engeller. Herhangi bir risk göremiyorum.

2 Beğeni

Konumuzla alakası yok ama (ismini veremesem de) fermzillayı patlatan arkadaşı tebrik etmek isterim. :clap: :clap: :clap:

Düşüp patlamıştır diye düşünmek istiyorum :roll_eyes:

Düşmedi ise boğaz kısmındaki metal taşıma yeri çok sıkılmış veya içi dolu iken oradan tutarak kaldırılmıştır diye tahmin ediyorum, ortalık da ciddi olarak batmıştır, üzüldüm…

Konudan bağımsız; bu fermenter sıcak su ile sanite edilebiliyor mu? Sıcak su teması sıkıntı yaratır mı?

Ortalama 45-50C, su çok sıcak olmamalı, manuel de max55C diye yazan da; 50C’ı geçmeyin diye tavsiye eden bilgi de gördüm. Güvenli tarafta kalmakta fayda var.

1 Beğeni

Çok iyi niyetlisiniz, fazla basınçtan patlamış :slight_smile:

Emniyet valfi mi bozukmuş acaba ? Sanki bir videoda elemanın teki ilk kullanımda dikkat edilmesi gereken hususları kontrol ederken basıncı yükseltip valfi kontrol ediyordu. Eğer öyle patlıyorsa :cold_face:

5 gönderi mevcut bir konuyla birleştirildi: Oradan Buradan Taşınanlar

Merhaba…
10 gündür 2 derecede basınç altında bekleyen biraları bu sabah kapalı transferle aktardım.


Şu an dolapta 2 derecede bekliyor. Bugün dolaba cold crush için aldığım 1 kova daha tam tahıl bira var.

Şöyle bir şey sormak istiyorum; kovayı fıçıya aktardıktan sonra hepsini aynı anda gazlandırsam bir sorun olur mu? Yani fıçıların gazlanmadan dolapta beklemesinde bir sakınca var mı?
Teşekkürler…

2 Beğeni