Basınç Altında Fermentasyon ve Isı Kontrolü

Herkese selam. Hemen herkes gibi kova-kit kombinasyonuyla biraz yapımına girişmiş biri olarak şişeleme derdi, maya kokusu, berraklık arzusu ve oksitlenmenin getirdiği aroma kaybından sıtkım sıyrılmış durumda. Spunding valfle basınç altında fermentasyon yapıp, gazlanmış birayı fıçıya aktarıp servise geçeceğim bir düzenek kurmak niyetindeyim. Tam tahıla şimdilik girmek niyetinde değilim. O iş tek başına derya deniz anladığım kadarıyla :slight_smile: Şimdilik ‘kova-kit birası-strafordan yapılmış fermentation chamber içinde buz kasedi’ kombinasyonunu, ‘basınç altında fermentasyon-fıçıyla servis-serpantine dayalı biraz daha gelişkin bir ısı kontrolü’ kombinasyonuna yükseltmek istiyorum. Sorum da ısı kontrolüyle ilgili olacak. Isıtma için ısıtma kemeri, soğutma için de serpantinden geçen suyu soğuttuğum ve bu ikisini bahar ayları gibi hem ısıtma hem soğutma yapma ihtiyacı duyulacak zamanlar için ‘Bira Burada’nın sitesindeki dijital termostata bağlayacağım bir seçenek üzerinde kafa yoruyorum.

1. Basınç altında fermentasyona imkan veren fermenterlerin kapaklarında serpantin için delikler ya da delinebilir alanlar bulunuyor. Buraya serpantin yerleştirildiğinde basınç altında fermentasyon yapmak hala mümkün oluyor mu? Serpantinin geçtiği noktalardan sızıntı oluyor mu? Bu sorunun yanıtı olumsuzsa zaten ikinciyi sormaya da gerek kalmıyor. Öyle bir durumda mecburen serpantinden vazgeçip, bir buzdolabını fermentasyona vakfetmem gerekecek.

2. Peltier soğutucuları epeyce araştırdım ama herkes verimsizliğinden şikayetçi. Üç Kafadar(Bira Burada)'ın Youtube sayfasında su sebili kullanarak yaptıkları bir soğutma sistemi vardı. O videoda sebilin su haznesinde yüzen buz parçaları gördüm. Acaba sebilin kendi soğutma kapasitesi yeterli oluyor mu, yoksa içine buz parçaları eklemek durumda kalınıyor mu diye düşündüm izlerken. Marmara bölgesi için soruyorum: görece serin bir depo ortamında eğer gerekirse fermenter için de strafordan bir kale falan inşa edeceğimi varsayarsak bu sistemin sağlayacağı soğutma kapasitesi yazın lager yapmaya yetecek kadar düşük bir ısı sunar mı? Yoksa buz kasetlerinden yaralandığım zamanlardaki gibi yine zırt pırt gidip suyun durumunu kontrol etmem, gerekirse müdahale etmem söz konusu olacak mı?

1 Beğeni

Biraburada ya sorsana bu serpantin olayını. Ben kullanan olduğunu düşünmüyorum fermzilla serpantinini forumda.

Basınç altında fermantasyonun bir amacı da sıcaklık kontrolü isteyen lager biraları stilin istediği sıcaklıkların dışında da yapabilmek diye biliyorum ben. Geçen yaz oda sıcaklığında basınç altında vienna lager ve mexican cerveza yapmıştım. Bi problem yaşamamıştım. Sıcaklık bi ara 28 -30 ları görmüştü :flushed:

2 Beğeni

Çok mantıklı aslında :sweat_smile:

Aslında onu biraz da "stabil/kararlı olmak kaydıyla minimum nereye kadar soğutabiliyorum"u öğrenmek için sormuştum. Bir de şimdi kaynağı bulamam ama doğru ısıda fermente edilen lagerle, basınçtan yararlanarak yüksek sıcaklıkta fermente edilen lager arasında hissedilir ölçüde lezzet farkı olduğunu okudum diye hatırlıyorum bir yurtdışı forumda. Lager için basınç altında değil, hava kilidiyle fermente edip, fermentasyon bitince gazlayıp fıçıya almak ya da yine co2 tüpüyle fıçıya aktarıp sonra gazlandırmak niyetindeydim.

1 Beğeni

Sızıntı olmadan kullanılabilmesi için özel oringli bir fittings ile geliyor, deliği büyük delmedikten sonra gönül rahatlığıyla kullanılabiliyor.

1 Beğeni

Bence sen ısı kontrolünü boşver lager yapacaksan. Firmalar bile soğutma maliyetlerini düşürmek için basınç altında fermantasyon yapıyor. Direk basınç altıda ile başla. Öyle sebil falan gibi ekstra olaylara girme. O serpantin glikol soğutucu için. Eğer evinde yer yoksa hele böyle şeyler hiç yapma.

Bu bira demleme olayı tam bekar işi.

1 Beğeni

Firmalar soğutma maliyetinden ziyade bittiğinde doluma hazır gazlanmış bira yapmak için basınç altında fermantasyon yapıyor. Buna rağmen fermentörlerinin ısı ceketleri var ve sterilizasyondan sonra en önemli şey olan “ısı kontrolü” için oldukça fazla çaba göstermeye devam ediyorlar.

Serpantin glikol soğutucu için düşünülerek tasarlanmış (hatta belki biraz da glikol soğutucu satmak için bir sunum taktiği) olabilir ama serpantin içinden soğuk sağlayacak ne geçerse geçsin fermentör içindeki sıvıya aynı etkiyi yapar. Glikol soğuma hızından dolayı tercih edilir ama herhangi bir soğuk sıvı kaynağı da glikol ile aynı işi yapar.

Özellikle lager ile ilgili konuşursak bana göre içim kalitesinde oda ısısında basınç altında hızlı fermente edilen bir lager ile üzerine kontrol altında ısılarda fermente olmuş, diacetil restinden lageringine kadar en az 2-3 ay emek ve zaman harcanmış bir lager arasında dağlar kadar fark var.

5 Beğeni

Biraz da o yüzden hevesliyim zaten. Bizim bahçenin içinde artık depo olarak kullandığımız 1+1 bir ev var. İçinde kazma kürek, çim biçme makinesi, tornavida falan duruyor :smiley: Alet edevata vakfedilmiş, elektrik, su ve kanalizasyon tesistası olan koca bir ekstra evle pek bir alan sorunu yaşamıyorum. Hanım da ben de evden çalıştığımız için zaman sorunumuz da yok. Temel olarak bekar hayatının avantajlarıyla yaşayan bir evliyim yani :upside_down_face: O yüzden zahmet, dağınıklık, alan, zaman falan hiçbirini dert etmem gerekmeden planlama yapabilir durumdayım. Sadece bu işe bir buzdolabı ayırmak biraz fazla geliyor. O kısmını netleştirmek istedim

3 Beğeni