Basınç Altında Pale Ale Denemesi

ChatGPT Pale Ale

American Pale Ale

6.2% / 14.3 °P

All Grain

72% efficiency

Batch Volume: 25 L

Boil Time: 60 min

Mash Water: 22.7 L

Sparge Water: 12.32 L

Total Water: 35.02 L

Boil Volume: 30.08 L

Pre-Boil Gravity: 1.052

Vitals

Original Gravity: 1.058

Final Gravity: 1.011

IBU (Tinseth): 23

BU/GU: 0.40

Color: 24 EBC

Mash

Temperature — 65 °C60 min

Malts (6.4 kg)

3 kg (46.9%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC

1 kg (15.6%) — Weyermann Vienna Malt — Grain — 5.9 EBC

800 g (12.5%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC

500 g (7.8%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

500 g (7.8%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC

300 g (4.7%) — Weyermann Melanoidin — Grain — 59 EBC

200 g (3.1%) — Weyermann Caraaroma — Grain — 350 EBC

100 g (1.6%) — Weyermann Caramunich II — Grain — 124 EBC

Hops (69 g)

10 g (12 IBU) — Magnum 12% — Boil — 60 min

12 g (7 IBU) — Northern Brewer 8.5% — Boil — 30 min

12 g (3 IBU) — Mandarina Bavaria 8.5% — Boil — 10 min

10 g (1 IBU) — Willamette 5% — Boil — 5 min

15 g — Citra 12% — Dry Hop — 3 days

10 g — Amarillo 9.2% — Dry Hop — 3 days

Miscs

4.5 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

1.2 g — Chalk (CaCO3) — Mash

2.2 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

4.5 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

2 g — Magnesium Chloride (MgCl2) — Mash

1.37 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

10 ml — Biersol — Boil5 min

Yeast

1 pkg — Fermentis US-05 Safale American Ale 81%

Fermentation

Primary — 20 °C6 days

Carbonation: 2.4 CO2-vol

Water Profile

Ca2+
104Mg2+
16Na+
6Cl-
83SO42-
104HCO3-
127

Reçeteyi yaparken eldeki malzeme listesi ile ChatGPT kullandım. Su profili vs. düzenlemek içinde brewfather sitesinden faydalandım. Acılık seviyelerini kendi damak tadıma göre biraz yorumlayarak reçeteyi oluşturdum.

Maalesef acele ile OG Ölçmeyi unuttum ve Kegking Apollo 30lt fermenter ile önce basınç olmadan 24 derece sıcaklıkta kuru mayayı ekledim. Hava kilidinden ilk kabarcık çıkışı 12 saat sonra başladı ve tam 24 saat sonra 5 psi basınç ile fermentasyona devam ettim.12 sat aralıklarla 5psi daha basıncı arttırarak 15psi sabit bıraktım. 48 saat soğutucumda yaşadığım problemden dolayı 22-24 derece arası oda sıcaklığında fermentasyon devam etti. 48 saat sonunda sabit 21 derecede devam ettim. Basınç altında ferm. kısa süreceğini ön görerek 4.gün Dryhop eklemesi yaptım.
5. gün sonunda spunding valf hava çıkışı çok azaldı hatta durdu ve köpük tabakası çökmeye başladı. Buraya kadar herşey planladığım gibi gitti.
6.Gün sonunda fermantasyonun bittiğine kanaat getirip ilk ölçümümü yaptım. Yaptığım ölçümde hidrometre ile 1018 değerini okudum. Hatta ilk defa kullandığım kalibrasyonunu tam olduğunu düşündüğüm reflaktometre ile 1030 değeri okudum.
1018 doğru olduğunu kabul ederek , 1 gün daha fermantastona devam ettim. ertesi gün 1018 değerinin sabit olduğunu görerek 5 derecede Cold Crash işlemine başladım ve şu an beklemedeyim.

Sormak istediğim ;

• Sizce süreler Ale tipi basınç altında fermentasyon için makul mu?
  • Yanlış yaptığım bir uygulama gözünüze çarpıyor mu?
  • Aldığım örnekler dry hop nedeniyle çok puslu ve tortulu ( beklediğinde çökelme eğilimde dışarı aldığım örneklerde kabın dibinde gördüm.) O sebeble Reflaktometre ölçümlerimi etkilemiş olabilir mi? Yada bu kadar sapma olması normal mi?
  • Önceki tam tahıl denemelerimde de 1012- 1014 değerinden aşağı hiç düşemedim. ( maya uyandırma ve 24 saat çoğaltma yapmama rağmen) 1018 değeri çok anormal mi ? (Tadı gayet makul)

Değerli yorumlarını benim için önemli, şimdiden teşekkür ederim.

1 Beğeni

Aslında herhangi bir sapma yok, refraktrometre ile yalnızca maya atmadan önceki OG ölçümünü yani sıvının şeker miktarının ölçümünü yapabilirsiniz.
Fermante olmuş ve alkol oluşmuş bir şıra ölçümü için kullanılmaz, bunun için hesaplayıcı kullanılması gerekli.

Buna gerçek OG bilgisi olmadan yorum yapmak zor. Acaba gerçekten hedeflenen 1058 çıktı mı? Yoksa üzerine mi çıkıldı? Maya tazemiydi, yeterli oldu mu diye hesaplamalı. 3 gün beklemek daha etkili olurdu, 3 gün aynı değeri gördükten sonra işlem kararı vermek daha garanti olurdu. Şu şartlarda içerken anlamaktan başka bir çare yok. Tatlı bitim bir içim olursa FG yüksek kalmış yorumu yapılabilir. Gerçi reçete elde ne varsa katılmış gibi, bu biradan tatlı bitiş almak normal gibi duruyor.

Hayırlısı diyorum :slight_smile:

2 Beğeni

Bu bilgiyi yeni öğrendim teşekkür ederim. Temu’dan almıştım reflaktometreye çamur atma eğilimindeydim . Kendi kusurlarımı red-etme eğiliminde olarak :slight_smile:

OG değeri FG hesaplamada önemli anladığım kadarıyla. Ben OG ne kadar yüksek olursa olsun nasılsa maya içerisindeki şekeri bitirip bir noktada çalışmayı durduracak gibi düşünüyordum. En fazla daha alkollü bir bira elde ederim düşüncesi ile. O halde OG’ye göre maya miktarımı arttırılmalı ? Yada su ile seyreltilmeli mi? Yada maya miktarı mı arttırılmalı?

Maya BiraBurada’dan alınma buzdolabında 1 aydır bekliyor ama taze olduğunu düşünüyorum. Bu sefer acelem olduğundan uyandırma ve çoğaltma yapmadım. O yğzden tazeliğini iddaa edemem , lakin ferm çabuk ve çok iştahlı başladı. 10gr kullandım yeterli olup olmadığı bilgimde tamamen ezber. Hesaplamasına hakim değilim , hatta bilmiyordum diyebilirim.

Şu aşamada tatlılık alamadım , tabii taze bir bira düşüncesi ile değişebilir mi?

Aslında elimde çeşit olarak bol miktarda malt ve Şot var ama etkilerini okuduğum kadarıyla deneyerek görmek seçeneği . Stil takıntım şu aşamada pek yok , Aslında iyi yapılmış bira damağım çok yok. Sadece Metro marketlerden bulabildiğim 3 kafadar biralarının kısıtlı tadımı hariç. Belki smash denesem daha etkili ve mantıklı olacak ama 3 kaynatmada hala deneme yanılma gidiyorum.
Mesela yulaf ve Buğday maltını köpük stabilitesi için ekledim ama miktarı ve stile uygunluğu ile ilgili bilgim yok hatta kafam karışık. Neyi , niçin kullanmam gerektiği ile ilgili.

1 Beğeni

Başka bir sorumda ;

Fermantasyon sonlanmasından emin olmak adına Genel teamül olarak 2-3 gün bekleyip sabit ölçüm almalıydım evet ama cuma’ya kadar gazlayıp şişelemem gerektiğinden aceleci davrandım. Bayramda memlekete götürme telaşındayım. Cam Şişe’de saklamak gibi bir niyetim var. Patlama riski gözümü korkutuyor , olabilir mi? En önemlisi Şişe şekeri ile gazlanmış ve şişede saklanan bira kadar sağlıklı olur mu? Aktarım kapalı transfer olarak yapacağım ama kapaklama esnasında bir miktar oksijen teması olacak illaki. 3 ay kadar oda sıcaklığında beklemesinde bir sıkıntı yaşar mıyım sizce?

Chat gpt zaten bu kadar yapabilirdi, tavsiyem chat gpt den reçete oluşturulmaması yönünde, çok alakasız bir melanidin var mesela, fg değeri ise çok tehlikeli 1018 demek şişelenirse çok büyük olasılıkla patlayacak demek, bu değer düşürülmeliydi, kesinlikle plastik şişelere konmalı, ibu ise düşük, reçeteleri brewfather, brewers friend vb gibi sitelerden esinlenerek yapmak lazım

1 Beğeni

Teşekkür ederim üstadım. ChatGPT’yi elimdeki malzemeleri kombinlemek için kullandım açıkcası. Çünkü işin içinden çıkamıyorum. Brewfather’da paylaşılan herhangi bir stilde bile oldukça fazla reçete ve kullanılan malt çeşitliliği kafa karışıklığımı arttırıyor. İlk alışverişi yaparken bulabildiğim her çeşit maltı aldım ama elimdeki maltları niçin kullanmam gerektiği sadece teorik, yazılı araştırmalarım yada maltın satıcı sayfasında ki açıklamaları kadar. Melanoidin malt biraz daha biskuvi tadı katsın , malt gövdesi artsın diye ekledim. Bu konuda kafam biraz karışık söylediğim gibi. Sizin Melanoidin malta itirazınız bu stile uygun olmayışı mı , damak zevkinize aykırı olması mı yoksa farklı bir nedenden mi kaynaklı? İtirazınıza saygı duymakla beraber kafamda ilişkilendirmem gerekli ki ; aynı hatayı yapmayayım. Genel geçer bazı temel kuralları en azından öğrenmeliyim. (Ana malt , özel malt ayrımı gibi keskin tanımlarI öğrendiğim gibi) IBU bilerek aşağı çektim , kasıtlı olarak yaptığım belki stile aykırı olan bir uygulama ama fazla acılığı şu aralar sevmiyorum.

Cam şişe opsiyonunu iptal ettim , 1lt kola şişeleri var elimde onlar ile en azından partinin hepsini değilde bir kısmını deneyeceğim.

Bana göre su ile seyreltmekten ziyade maya artırmak daha doğru bir çözüm olur.

Gazlandıktan sonra bakmak lazım.

Anladığım kadarıyla deneyimleyerek öğrenmeyi seviyorsunuz, o halde size ilk reçetelerinizde karman çorman reçeteler, yüksek alkol oranlı biralar yerine daha kolay içimli SMASH (Single Malt And Single Hop - Tek malt Tek ot) bira reçeteleri öneririm. Hem malttan hem ottan hem mayadan gelenleri çok daha rahat anlarsınız. Durul’un dediğine bende katılıyorum, yapay zeka falan heyecan verici ama şu an için her dediğine güvenmemiz için bir kaç sene daha geçmeli. Bira konusunda çoğu bilgi ve reçeteleri hatalı oluyor.

3 Beğeni

https://www.bjcp.org/style/2015/18/18B/american-pale-ale/

Reçete yaparken bjcp yi sınırları belirlemek ısından kullanıp kişiselleştirebilirsiniz, hangiaromalar, tatlar kokular base maltlar yan maltlar seçilecek maya ve şortları, gövde, görünüm vb her açıdan bilgi verir, şöyle bir genelleme yapabiliriz stilin ülkesine göre malt, şotu be maya seçimi yapılabilir istisnalar da oluyor tabi , bjcp ve bu genelleme başlangıç için yeterli olacaktır. Ayrıca mandalina bavaria da tam da bu yüzden bu reçeteye uymaz mesela, melanoidin de fg üzerinde etkili olmuş olsa da 1011 planlanan 1018 bitiyorsa burada bir sıkıntı olduğu aşikar, mayşe sıcaklığı 65 üstelik.

Durul bey teşekkürler Bcjp çok güzel bir kaynak ilk fırsatta inceleyeceğim. Ama sizden aldığım bilgiler cok daha önemli ve altin değerinde.

Anladığım kadarıyla maltların tipine gore Fg ye olumlu yada olumsuz katkıları var. Etkisi linter değeri ile mi alakalı?

Reçetede belirtmedim, aslında Zafer Doğan’ın bir makinesi ile kademeli mayşeleme yaptım.
52 derece 1dk
63 derece 20dk
73 derece 25dk
78 derece 10dk olacak şekilde.

Sizce mayşeleme sıcaklığı stile göre değişmeli mi? Brewfather sitesinde aşağıdaki gibi mayşeleme profilleri mevcut. Sizlerin mayşemelemede dikkat etmem gereken önerileriniz olurmu ? Stile , malta göre modifiye etmeli miyim?

Ben reçetelerimi brewfatherdan yapıyorum kullandığın mayaya göre fg değişebilir, kullandığın Maltalara göre de değişebilir ama 63- sonrası 73 ben pek görmedim 63 ve 68 decoction yapılacaksa 30 ar dk yapıyorum, chat gpt den uzak durulmalı

Reçetede yazıyor 65 şeklinde

Üstadlarım, tavsiyenize ihtiyacım var. Malumunuz 1018 fg de fermentasyonu duran ve şiseledigim mahsul için önerilerinize ihtiyacım var.

1 gün 5 derecede cold crash 'ten sonra 20psi’da 1 gün gazlama yaptım. Tabii yeterince gazlanamadı. Memelekete bayram ziyareti icin bagaj boş gelirken mbu kadar erken şişeleme ihtiyacindan ötürü aceleci davrandım. Şişelemeyi kapali transfer ile 1lt pet siselere yaptim.
Buraya geldiğimde gazlanmanin bekledigimden cok cok daha az gerçekleştiğini görmüş bulundum. Bir sonraki ziyaretim haziran ortasinda olacak. Siseler karanlik ve oda sicakliginda bekleyecek. Ortam Haziran’a kadar 30-35 derece sıcaklığı bulacak gibi.
Simdi iki secenek geliyor aklıma. Bu haliyle icerisinde kalan eser miktar şeker ile gazlanmasını umacagim yada bir miktar seker takviyesi ile azda olsa oksijen temasina bırakıp dip tortusuna razı olacağım. Bozulma , patlama ihtimalide cabası.

Siz olsanız ne yapardınız? Karar vermek icin 3 günüm daha var ?

Şeker ilavesi falan yapmayın. O tarihe kadar gazlanacaktır.

2 Beğeni

Çok teşekkür ediyorum :pray:

1 Beğeni

Ayrıca Battal boy poşette küvette vb gibi bir yerde dursunlar bence

Direk banyoda dinlenecekler. Çöp poşeti de mantıklı öneri tavanı korusun yeter :smile:
Diye diye patlatacagız şampanyayi :face_with_hand_over_mouth: