Bir süredir ekonomik ama ŞOT profili yoğun pale ale / IPA tarzı reçeteler üretmeye çalışıyorum. Amacım ot maliyetini çok abartmadan lezzetli IPA / APA üretmek, Buradaki hedefim toplamda 100 gr’lık bir paketi 20 litrelik bir partiye dağıtarak güzel bir bira yapmak.
Internette gezinirken aşağıdaki gibi bir dökümana rastladım, ŞOT aromalarının dayanılabilirliklerini karşılaştıran bir araştırma.
Tam link: https://www.yakimachief.com/media/wysiwyg/Survivable-Compounds-Handbook-2022.pdf
Buradan yola çıktım, Ayrıca çeşitli yerlerde Centennial’ın late boil additionlarda güzel bir köprü görevi gördüğü, aromasını sıcak tarafta görece olarak koruduğunu okudum.
Deneyelim dedik, ŞOT zamanlaması olarak çok sevdiğim bir sayfa olan Electric brewery sayfasına yer alan Bell’s two hearted ale clonu olan bir reçeteyi baz aldım, Bu bira sadece centennial kullanılarak yapılıyor, Amerikada oldukça popüler bir bira.
Reçeteye göre Yaptığım bir değişiklik flame out olarak verilen otları whirpoola koymak oldu. Ayrıca kaynatma başındaki centenniali magnum ile değiştirdim çünkü Türkiyedeyiz.
Bunların dışında reçetede bahsedilen dakikalardaki IBU oranlarına yaklaşmaya çalışarak 100 gramlık paketi dağıttım.
Centennial Pale ale
Malt base olarak %85 pale %15 vienna kullandım, Orijinalinde %5 civarı karamel de var, Fakat ben karamel malt tadını pek sevmiyorum, O yüzden eklemedim. Hem biraz daha modern yaklaşım olacak ![]()
Tadım Sonucu: Aklınıza gelebilecek bütün turuncu kabuklu mevyeleri biranın içine suyunu sıktığınızı düşünün, o derece parlak bir greyfurt,portakal,mandalina tadı yoğun bir bira oldu… Direkt olarak narenciye tadları çok baskın, Güzel bir pale ale oldu. Reçeteyi kesinlikle bu hali ile tavsiye ederim. OG/FG dengesi, malt profili, IBU ve Alkol dengesi gayet yerinde hissettiriyor, Hatta acılık olarak biraz üst limitlere yakın. Bitterness düşük sevenler Magnum miktarı ile oynayarak IBU’yu 40’tan 35-32 civari rahatlıkla çekebilirler. Ama bu hali ile de güzel, Amerikada içtiğim klasik west cost pale ale biralara oldukça yakın.
Bir dahaki deneyişimde yanına simcoe gibi başka bir şerbetçi otunu 1:1 oranına olacak şekilde ekleyip, toplam otu 50gr sıcak taraf, 50gr dry hop olacak şekilde deneyeceğim. (+ IBU dengelemek için magnum tabii )
Not: Süreçte Dolapta sıcaklık kontrollü basınçsız fermantasyon, (20 derece US-05), 48 saat Cold crash, Co2 gazı ile kapalı transfer, ve keg sistemi kullanılmıştır, 14 psi basınç, 4’derecede bekleyen biranın 10. gündeki tadım sonucu paylaşılmıştır.