Ev Biracılığı Ölüyor mu?

Sen de konu durgunluğa girdiğinde taşı ne acelen vardı, evbiracığı bitmeden taşıyayım mı dedin malum her an bitebilir🤣

2 Beğeni

Valla bitmeden halledeyim istedim. :slight_smile:
Henüz tam anlamıyla uyanmadan böyle işleri yapmamak lazım zaar.
Neyse, kısmet.

1 Beğeni

Uyanamadan ve e kafa çakırken diye genişleteyim😉

Durun ya ne bitmesi, daha yeni yeni ekipmanı düzdük, bira yapmaya anca geçiyoruz :slight_smile:

4 Beğeni

Geç kaldın kusura bakma yapamazsın, çünkü bitti😁

İşte “ev biracılığı ölüyor” kısmı çok abartılı, bu bağlamda içki içmek ölüyor da denebilir ki alakası yok, america peak noktasını yaşamış adamların derdi eskiden

220 bin craft üretici vardı şimdi bu sayı neden 110 bine düştü kısmında, bir de american homebrewing kısmında da bahsediyor o kadar çok erişilebilir bira stili ve markası var ki, artık bir kısım ev biracısı bu yüzden bira yapmıyor, bizde de elbette arttı artık efes ve tuborgun klasik biralarına muhtaç değiliz belki ama en basitinden aldığım ceçraft biranın daha iyisini daha ucuza yapabileceğimi biliyorum, belki bbiz bu peak noktasına geç ulaştık ama dediğim gibi birileri hobiyi bırakıp ekipmanını satıyorsa birileri de alıyor

Vallahi ben tam tahıla olan ilginin azalışının en yakınen gözlemcisiyim.
Kit ve taze mayşe devam ediyor, bu da ev biracılığından sayılıyor tabi :slight_smile:

Bizdeki ev biracılığına başlama ile onlardaki başlama mantığı farklı aslında. Ülkemizde bu hobiye başlayanların çoğu daha ucuz üretim mantığıyla başlıyor. Onlarda ise evde peynir veya yoğurt yapma gibi. Bizde de evde yoğurt mayalamayı veya peynir yapmayı birçok insan bilebiliyor ama çoğu marketten alıyor. Bununla uğraşmak istemiyor. Bizde ise 1/4 1/5 e varan oranda duygusal (!) etkenler var. Hobiyi seven insan zaten devam ediyor. Ucuz içecek serüveni için çok farklı seçeneklere gidenler var. Ya da meseleye bira olarak bakarsak kit biracılığının kolaylığı ve yer problemi meselesinin tam tahıla göre çok daha rahat oluşu gibi etkenler hobiyi bırakma gibi algılanıyor. Aslında o hobiye başlanmadığı gerçeği ile yüzleşmek gerekir.
Belçika da 2 € a lambiğe ulaşma imkanı olan ya da 0.8 cent’e lager içebilen birisi evde bira yapıyorsa gerçekten hobidir. Aynı koşullar bizde olsa, bizde de yapım işi şu anda yapanlara göre %90 azalır.
Bütün bunlar tabii benim fikrim, çünkü @Durul itiraz edecektir :slight_smile:

2 Beğeni

Altına imzamı atarım :slight_smile:

2 Beğeni

Yoo itiraz etmem, benim en sevdiğim stil fruit lambic, burada da o fiyatlara satılsa bol bol içeceğimden bu biraları dolayısıyla kendi yaptığım biralar azalacağından benim de yapım miktarım düşer

2 Beğeni

Yukarıdaki linklerde de bunlar yazıyor zaten, kişinin tam tahıl yapım ortamı, sağlığı vb değişmediği taktirde bu hobiyi bırakıyorsa bu kayıptır bir kişi azalmıştır ama ekipmanını da yeni birine satıyorsa bu da kazançtır Türkiye’deki durum çok hızlı başlayan tam tahıl hobisi gerek içeriklerle gerekse ekipman satışlarıyla vb artık yatay seviyede, piyasa doydu ve satışlar artık eskisi gibi değil, bu da normal, ama bilemiyoruz türkiye’de azalıyor mu artıyor mu

Biz burada o fiyata düz bira alamıyoruz :wink:
Kit yapımnı bırakanlar da çok bu arada. Sonuçta süreç, yer ve ekipman diyoruz tam tahıl için ama o kadar uğraşıdan sonra istediği tadı yakalayamayıp bırakan kit biracıları da çoğaldı. Maalesef ilk başta gelen ithal ürünler kalitesinde kitler yok.

2 Beğeni

Yapmayın lütfen…
Durul kimseden nefret etmez, şahsen biliyorum.
Nefret ettiğini söyleyebilir ama bu “lafın gelişi” kapsamında değerlendirilecek bir ifadedir ancak…

1 Beğeni

Öncelikle hoşgeldiniz, sonralsında;Yoo söyleyebilirim, ben z kuşağının genel özelliklerinden bahsediyorum,siz istediğin gibi algılayabilirsiniz yazdıklarımı yoksa kızımdan elbette nefret etmiyorum, ya da sizden, ama ilk etapta “seni hiç sevmedim sütoğlan” tadında, sizden hoşlanmadım msela, yukarıda biz ne yazıp çizmişiiz siz konuya nereden bakmışsınız.,

Kveikten ediyo bence :rofl:

Şaka bir yana, ev biracılığı bitmez ama küçük bir niş olarak devam eder dünyada. Hobi sağlıklı olarak gelişmeye devam eder, influencerları azalır, apartment brewer ya da basic brewing gibi bu işe gönül veren insanlar kalır sadece. Bazı ekipmanlara ya da malzemelere ulaşım zorlaşabilir ama zaten hobinin güzelli böyle sorunlara çare bulmak.

3 Beğeni

Kevik’ten kesin nefret ediyordur, çok haklısın. :slight_smile:
Z kuşağı konusunda hiç girmem ama Kveik de hak ediyor bence.

1 Beğeni

Yaptığınız açıklama için teşekkür ederim. Lafın gelişi söylenebilir tabi. Sütoğlan gibi laflar söylemeden de konu kapatılabiliyormuş.

Sen hala laf mı sokmaya çalışıyorsun aradan, tekrarlamamanı tavsiye ediyorum, forum yöneticisi olarak seni uyarıyorum, forumdaki tek yorumun buradaki z kuşağı ve sütoğlana ise belki da başka mecralarda şansını denemelisin Sincap

Evlerden ırak @anon79215167 da biliyor ki hiç sevmiyorum kveik maya, müsade varsa nefret de edebilirim hatta

Tamam padişahım :rofl::rofl::rofl::rofl: