Evde Malt Yapımı (Denemeler, Tecrübeler, Tarifler)

Vaaayy herşeyin başlangıcı olan port 66😁

1 Beğeni

Ben bu işi yaptım da eziyeti düşman başına gerçekten. Önce en küçük ocak gözünde en kısıkta başladım. Sonra baktım bu böyle olmayacak büyük ocak gözünde kısıkta devam ettim ama herhalde 3 saate yakın sürdü. Karıştırmaktan ve tavaya bakmaktan gözüm bulandı. Sonuçta ortaya attığım görsellerdeki ürün çıktı bu sırada bazı ufak taneleri kaybettik sanırım yandı herhalde. İstenilen gramajdan daha fazlasıyla başlamak mantıklı olabilir. Umarım güzel bir şey çıkar bu kadar uğraşa.

Son fotoğraftan sonra biraz daha kavurdum görünen hafif kırmızılar biraz daha karardı bıraktım. Bu arada çok duman yapıyor davlumbaz falan yoksa göz gözü görmez evde. Ya dışarıda yapılmalı ya da ev ahalisi varsa sövülme kaçınılmaz.

3 Beğeni

Emeksiz yemek olmuyor :wink:
Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
Yapanlar genelde dışarıda yapıyor zaten. Bu kadar beklemeye değer mi kısmı göreceli ama alma imkanım varsa rosted ile uğraşmam heralde.

4 Beğeni

Roasted barley ve amber malt evde kavurarak yapılabilecek maltlar, ama piyasada varsa elbette ben de satın alırım

Pilsner-Pale Ale arası malt yapmaya çalıştım.
5 kg arpayı temizleyip yıkadıktan sonra 2.2 litre su ekleyip hacmi %50 arttırmaya çalıştım. (Arpanın ilk neminin %10 maltlandıktan sonra %4 olması gerekiyor.)

Ortam sıcaklığı 15 ⁰C olduğu için çimlenme sıcaklığı ve süresi için çok idealdi ve filizlenme genel anlamda çok stabil oldu.

Başlangıçtan 9.5 gün sonra filizlenme tamamlandı ve kurutmaya aldım. Kurutmayı kalorifer peteği üzerinde yapıyorum ama iki tane daha malt torbası olsa çok daha hızlı kurutma yapabilirdim. 60 saat sonunda kurutma bitti ve kürleme işlemine başladım. Her tepsi 80 ⁰C de 2.5 saat kadar kürlendi.

İki haftalık süreçte mis gibi kokan ve çok lezzetli baz maltım oldu.

Günün sonunda bir birayı hakkettim.
20250109_212540_1

11 Beğeni

Bu başlık altında, arpa maltlamadan mayşelemeye, kaynatmadan şişelemeye kadar tüm süreci paylaşmak istiyorum. Ben ilk defa yapıyorum, ne çıkacak ben de bilmiyorum, süreçte öğrendiklerimi anlatacağım,Hatalarım da olacaktır mutlaka, önerilerinizi duymaktan büyük mutluluk duyarım…

Başlayalım : İşe bildiğimiz yemcilerde çok ucuza satılan geçen senenin mahsulü (konya üretimi) arpalarla başladım
Arpaların içerisindeki çöp,taş vs maddeleri temizleyip elekten geçirdim
Çimlenme sürecini hızlandırmak için 37C suda 1,5 saat beklettim ve daha sonra 3cm kalınlığı geçmeyecek şekilde tepsilere dağıtıp üzerini bir bezle örttüm ve her 5-6 saatte bir tekrar nemlendirip karıştırdım

Sonuç :Bütün arpalar çimlendi, 37C de Islatmada süreside dahil 46 saat içerisinde arpalar yeterli düzeye geldi ve güneş altında tepsilerde kurumaya bırakıldı,bu sıcaklarda 3 günde kuruyacaktır

Ek bilgi : Tereddütlerim olduğu için bu arpadan bir hafta önce alıp aynı yöntemle maltladım ve evdeki rondo aleti ile bir miktarını kırıp yağmurlama dahil 1/5 su oranıyla 1 saat mayşeledim ve kaynatmaya geçmeden önce 20C de ölçüm yaptım sonuç : 1046 çıktı
Yani sanırım arpamız çok kötü değil,en azından elimde %5 alkollü malt bir içecek olucak: :rofl:,üstelik içerisinde hatırı sayılır kırılmamış rondodan kaçan arpalarda vardı
Eğer doğru düzgün kırılmış olsaydı sanırım 1050 üzerinde bir ölçüm alıcaktım,Ben alkol oranım %5in üzerinde olsun istemiyorum,sanırım mayşelemedeki 1/5 oranını değiştirmek zorunda kalacağım çünki bu sefer maltları değirmende kırdıracağım

7 Beğeni

Linkteki kit birasının tadına doyamamıştım,Şöyle tarif ediyor :

GERMAN LAGER
Alman biralarının bilindik malt karakteri ön planda, şerbetçiotu sadece maltı dengelemek için kullanılmış, Alman malt ve şerbetçiotları kullanılarak üretilmiştir. Bütün bu özellikleri sayesinde rahat içimli, açık renkli ve bol bol tüketilebilir

Şimdi güneşte kuruması tamamlanan maltlarımı fırınlamayı düşünüyorum ve bu tada en yakın birayı yapmak istiyorum

Sizce bu tadı yakalamam için Sadece münih maltı tarzındamı bir fırınlama yapmalıyım yoksa %50 Pilsner, %50 Munich malt şeklindemi gitmeliyim ?

Kuruyan arpalarımı 100c de 4 saat fırınlayarak Munih malt denemesi yaptım
Bu sabahta değirmene gidip kırdırdım yanlız sanırım gereğinden biraz daha ince kırılmış
Öğütücüye 4.5 kg giren maltlarım 5kg olarak çıktı🤣 Sanırım benden önce mısır kırdıran arkadaşın 0.5 kg mısırıda içerisine karışmış🤣

75 dereceye çıkardığım 15LT mayşeleme suyuma 5 kg maltımı karıştırıp 15 dakika sonra sıcaklığı tekrar ölçtüm

15 dakika sonra tekrar ölçüm bu sefer 70C
45. Dakika ölçümüm 67c
1 saat sonundaki ölçümüm 65
Sıcaklıl istenilen düzeye çok geç geldiği için10 dakikada fazladan beklettim

Sıra yağmurlamaya geldiğinde büyük süpriz beni bekliyordu, annem torbayı tülden değilde daha sıkı bir kumaştan yapmış, mayşeleme torbasını kaldırdığımda torba bütün suyu beraberinde getirdi,:tired_face:
Torbayı delmek sorunda kaldım ve sonra bütün mayşeyi mutfaktaki süzgeçle süzdüm😤
Şimdi daha iyi anlıyorum neden ilk seferinde küçük miktarlarla başlanmasının tavsiye edildiğini☺
Aksilikler bununlada bitmedi tabi, birde chatgbt nin sahtelarlığına maruz kaldım🤣
Elimde bulunam English Golding 6,4 acılığa sahip ottan ne kadar kullanmam gerektiğini ona sordum, sormaz olsaydım​:rofl::rofl:hatta acılık istemediğimi de belirttim
Acılığı 18 tutacağız diyip bana 20lt mayşem için 60.da 25 gr 15 de 10 gr ve ocağı kapatınca 15 gr daha atmamı ve 10 dakika daha bekleyerek soğutmata geçmemi söyledi, bende oranları biraz daha düşürerek
18-10 ve 8 şeklinde kullandım
Mayşeleme bitiminde sonunda hem Og hemde tat testi yaptım, aman tanrım IPA olmuş bu ama malt tadı IPA lardan daha yüksek
Ayrıca ön denemede kaynatma öncesi 1046 gibi çıkan OG bu sefer 1034 lerde geziyordu ,hatta maltlar daha iyi kırılmış olduğu halde😫
Bu torbanın azizliğinden mi?
Yoksa 100c de 4 saat fırınladığım içinmi?
Yada mayşelerken gereken 65c ye ancak 45. Dakikada ulaşabilmemden mi? I have no fucking idea :rofl::rofl:
Kendimi Elimde 16lt 1038 og buram buram şerbetci otlu Ipa mayşesiyle kalakaldım

Bende Bu yoğun şerbetci otu tadını yumuşatmak ve OG yi biraz yükseltmek için 4 lt şekerli su hazırlayıp mayşeye karıştırdım

Sonuç 1049 OG peki şerbetciotu tadı yumuşadımı, hayır​:rofl::rofl:

Yanlız kendimi mayşeden de sık sık içerken yakaladım​:grin::blush: Sonradan baya hoşuma gitti bu, kit mayşeleriyle hiç alakası yok içtikce içesim geldi :rofl:

Neyse bundan sonra pek aksilik yaşamadım, ısıyı hızla 22c ye düşürüp safe ale maya ile mayalayıp fermantasyon dolabıma attım
Mayşenin tadı hala damağımda,keşke mayalamadan önce biraz ayırsaydım😋

4 Beğeni

İlk seferlerde yaşadığımız aksilikleri bir yere yazsak çoktan ansiklopedi olmuştu.
Denemeye, çabalamaya, gelişmeye devam!
İyi ki paylaştınız bunları.

2 Beğeni

Suyu 75 dereceye çıkartmayın 75 ve üstü mash dereceleri, 70 civarına çıkartın max sonra gerekşrse yükseltirsinşz ısıyı

Şekerli su eklendiğinde zaten size fazla gelen acılık mayşe daha da sekleştiği için daha da hissedilir olmuştur, buna uygun malt tabanı diyoruz, kristal, caramel maltlarla biraz daha dengelenebilirdi stilin rengine uygun
Malt verimi de düşük çıkmış olabilir og konusunda
Genel olarak tüm prosesleri maltlama vb kendiniz yapmak büyük iş, tebrikler valla, emeğinize sağlık

1 Beğeni

Teşekkürler
Sanırım OG nin düşük çıkma nedeni mayşelemedeki ilk 45 dakikasının sıcaklığı 70 ve üzerinde olmasından kaynaklandı ? çünki daha önceki mini boyut deneyimde daha uzun zaman geçirmişti malt 65C de
Kazan çok büyük olduğu için ısı kolay kolay düşmüyor,75 de başlamak hataydı evet,bu sefer 70de başlayacağım
Evet farklı maltlar denenebilirdi fakat ilk deneyimim olduğu için tek malt gitmek istedim
şimdi tekrar malt kurutuyorum güneş altında,bu sefer bir miktarını kristal malt yapmayı düşünüyorum,anladığım kadarıyla kristal maltın alkole dönüşmüyor ama OG ye etki ediyormu bunu bilmiyorum
Sanırım birde Şerbetciotu dengesini kurmam lazım,bu sefer kullandığım miktarları tekrar %50 azaltacağım bakalım,acılıktan ziyade yoğun malt tatlarını seviyorum

Chat gpt ile bira reçetesi yapmayın “kızım sana söylüyorum tüm forum sen anla” , chat gpt ile reçete olmaz, yapamıyor

2 Beğeni

Her söylediğime olur diyor :slight_smile: neipa yaparken önce 2 aşamalı dry hop yaptırdı.Sonra sordum önerilen tek aşamalı dedi .Önce buğday 1 kg dedi sonra 400 gr a düşürdü .Tutarsız yani bence de

4 Beğeni

2.deneme için yine işe koyuldum

çimlenen 5kg yemlik arpalarım bugün güneşle tanıştı,tahmini 3 gün takılırlar…
Fırınlama işinde kafam çok karışık dostlar,bazı kaynaklarda 4 saat bazılarında 2,5 saatlik süreler öneriliyor viyana yada münih malt için

Biliyorsunuz yeni başladığım için bir süre single malt devam edeceğim,Yoğun,balımsı,buram buram malt tadını çok seviyorum ,Fırınlama konusunda tecrübelerinizi aktarın bana

2 Beğeni

Sohbet muhabbet başlığına bir link bırakıyorum.

2 Beğeni

İşçilik pahalı. Ben bu zahmete hiç girmem.

E bira da yapma o zaman :wink:

Bugün iyi arpa bulabilmek için değirmenleri ve yemcileri gezerken değirmenin birisinde şans eseri 2 sıralı olduğu söylenen arpaları buldum ve deneme amaçlı bi kaynatmalık aldım

Sağdaki çok açık renkli,ince uzun olan arpa iki sıralı olduğu söylenen arpa,diğeri unu için kullanılan arpa ( ne olduğunu bende bilmiyorum )
İki sıralı arpayla daha önce tanışmış arkadaşlar bi yorum yaparlarsa sevinirim

İki sıralı veya 6 sıralı olmasından ziyade yemlik veya biralık olması önemli. Ben daha önce Efes’e satılan arpadan bulmuştum. Fark nedir derseniz protein oranı. Yemlik arpada protein fazla oluyor. Yani tortu daha çok olabiliyor. Tat farkı derseniz onu Kendi yaptığımız arpalarda süreç doğru ise anlayabiliriz. Süreci yanlış ilerletiyorsak zaten anlamamız çok zor.

1 Beğeni

Biralık arpa olarak ismi geçen arkadaş iki sıralı arpa imiş,bende buradan yola çıkarak iki sıralı arpa arıyordum,buradaki hiçkimse biralık arpayı daha önce duymamış ama iki sıralı arpayı duymuşlar,hatta 2 sıralı arpaya 2 elekli arpa diyorlar 6 sıralıyada altı elekli (bu yemlik olan )
Şimdi yabancı kaynaklardan araştırıyordum aslında pek bir farkının olmadığını hatta bazı bira üreticilerinin sadece 6sıralı (yemlik) arpa kullandığından bahsediliyor,

Şuda güzel detaylı bir kaynak https://www.beer-brewing.com/

Size şunu sorayım ; Güneşte kurutma tamamlandıktan sonra fırında Pale malt için 95 C de 2,5 saat yeterli oluyormu ?
Münih içinde 105 C 2,5 saat ? Tşk

1 Beğeni