Fermantasyon Dolabı

Selamlar,

Fermantasyon için bir buzdolabı almak istiyorum çünkü özellikle havalar da sıcak gittiği için ısı kontrolü yapmak çok zorluyor. Mini buzdolabı formunda düşünüyorum daha çok. İzmir’de spotçulara falan güvenilir mi bilmiyorum. Dolap tavsiyesi olan var mı?

1 Beğeni

İleride fıçı sistemine geçebileceğinizi de düşünürseniz sandık şeklinde de düşünebilirsin, ben Uğur mark sandık dolaplarımdan çok memnunum

1 Beğeni

Selam,

Bende hali hazırda fıçı + kegerator sistemi var zaten. (bu forumdaki ilgili thread inanılmaz faydalı oldu – emeği geçen herkese tekrar teşekkürler :heart:) Bu zamana kadar kovayı soğutmak için fıçıları kısa süreli çıkarıp sonra geri koyarak idare ediyordum. Daha sonra da çanta içine buz şişeleri koyup ısı kontrolü yapmaya çalışıyordum ama bu yöntem epey zorluyor. Aynı dolaptan 1 tane daha almak da istemedim çünkü hem zemini düz değil, hem de termometreyle başlat-durdur yapacağım için 2. el uygun bir şey bulmak daha mantıklı geldi.

5 Beğeni

Ben de geçen ay aldım. Ikinci eller de neredeyse sıfır kadar fiyat istiyor, ucuz olanlar da genelde sararmış, dökülmüş oluyor o yüzden sıfır aldım ben. Mini buzdolaplari olmuyor buzluk bölümü var hepsinde kova sığmıyor. O yüzden en küçük boy sandık tipi almak zorunda kaldım.

1 Beğeni

Eğer yer sorununuz ve estetik kaygınız yoksa çıkma market dolapları iş görüyor fotoğrafını attığım. Bu dolap mutfağımda normal dolabın yanında duruyor. Bir ay önce 3800 liraya aldım sıfırları on bin lira üzerinde. Sağ yukarıdaki termostat, carel marka parça değişti 700 liraya. Bu eskiden Pepsi dolabıymış. İkinci el daha yüksek fiyatlara daha temizleri de var. Dolap, Letgo gibi yerlere bakmanızı tavsiye ederim. Daha öncesinde termometreyle başlat durdur işinden ben çok verim alamadım en azından normal ev tipi dolaplar için dengeli ve güvenilir sonuçlar vermedi.

5 Beğeni

Ben de bir dönem kullanmıştım bu tip dolabı ve termostatı. Termostaatın ayar kısmına girince istediğiniz sıcaklık ayarında çalıştırabiliyorsunuz dolabı. Normalde 1 ile 10 derece arası için ayarlı oluyorlar ama ben ihtiyaca göre 20-22 ya da 14-15 derecede çalıştırıyordum. Tek dezavantajı çok elektrik çekiyor.

1 Beğeni

Piyasada 100 lt sandık tipi derin donduruculari dijital termometre ile kullanan var mı ? Varsa dolap önerisi alabilir miyiz? Ben önce 33 lt fermentasyon kovasini sonra 40cm30cm30cm 2 kasayi koymak istiyorum

Bu arada bu dolaba başka araştıranlar denk gelir diye ek yapmak istiyorum. Bu ay elektrik tüketimini gözleyebildim kışın evde elektrik tüketen alet olmadığı için 190 lira fatura aldım. Antalya’da 1-2 derecede +100 - 120 lira faturaya ek yapıyor, tabii ki kapısı açılıp kapanmıyor doğal olarak işimiz olmadığı sürece. Evde masaüstü bilgisayar normal buzdolabı dışında yüksek elektrik tüketen başka bir şey çalışmıyor. 2024 Ocak itibarıyla göz ardı edilebilir bir para. Vergi v.s dahil elektrik dağıtım bedeli şu tarih itibarıyla 1.5017 TL/kWh’dir.

Ek bilgi; Dolap eski pepsi dolabı ve -3 e kadar rahatlıkla inebiliyor. 14 derece yukarısında biraz sapıtıyor ama doğrudan mayşeden ölçüm aldığımda 14 derece altını üç aşağı beş yukarı küsüratla 12.6 gibi tutturuyor. Belki folyo ile kaplanırsa daha da verimli olur.

4 Beğeni

Hocam bu dolabın tam model numarasını paylaşma şansınız var mıdır? Ben de şu anda benzer bir arayış içerisindeyim, sizin yaptığınız gibi 2 fermenter kovasını alabilecek bir dolaba ihtiyacım var.

1 Beğeni

D 372 SC M4C model numarası olarak geçiyor. İçerisine hava kilidiyle 3 adet rahat sığıyor. Zorlanırsa hortumla gaz çıkışı alınırsa 4 e kadar zorlayabilir gibi geliyor.

Çok teşekkür ederim hocam. Aslında ben daha kompakt bir model bakıyorum ama iç hacim noktasında soru işaretlerim vardı, fotoğraflar referans olması açısından mükemmel. İç genişliği ve derinliği aynı, boyu kısa bir model buldum, sanırım bunu alacağım:

2 tane mayalama kabı rahat sığar gibi duruyor, bana yeter de artar bile :slight_smile:

1 Beğeni

Bende yakında buzdolabı alacağım, termostat bağlayarak aç-kapa sistemi ile yapan ve verim alan var mı?

Simfer CS1150 vardı bende fermentasyon için. Aynısından bir de kegerator yapmıştım. Fermantasyon için olanı PTT AVM’den almıştım. Geldiğinde bir hayli pis falandı ama alet çalıştığı için sorun etmemiştim. (sıfır almıştım) Ama 1. senesinde falan bir anda bozuldu. Aleti iade edebildim ama bu vesileyle öğrendim ki; Simfer artık buzdolabı üretmiyormuş. Halbuki f/p idi bu iş için.

Bu olay olduğundan beri fermantasyon sıcaklığını kontrol edemeyeceğim için bira yapamadım. O nedenle makul, küçük boyutlarda ve f/p diyebileceğimiz, beyaz fermantasyon kovasını hava kilidiyle alabilecek bir dolap önerisine açığım ben de. :pray:

2 Beğeni

Altus Al 2104 olması lazım bendeki, isterseniz net modeline bakabilirim. 100 LT civarı olanlardan, benim aldığım dönem f/p olanıydı, 2 yıldır falan butikte satılan termostatla kullanıyorum hiç sorun yaşamadım. Standart plastik kova + kristal (diğeri uzun geliyor) hava kilidiyle sığıyor. Dijitsu bakmıştım daha uyguna ama onun 100lt civarı olanına sığmıyordu ölçtüğümde.

3 Beğeni

Hocam bakabilirseniz çok makbule geçer. :pray: daha önce bir tane alıp kova sığmadığı için patladım. :slight_smile:

Altus AL 2104 F 104 Lt Sandık Tipi Derin Dondurucu’ymuş.

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim :pray:

ALTUS eski serisi AL205 , AL215 ve yeni seri AL2104 , AL2205 hepsi aynı kasa ve ölçülerde. Yeni seriler enerji tasarrufu biraz daha iyi ama çok dert edilecek farklar yok. J olan seriler dondurucu ve soğutucu olarak ayarlanabiliyor. Zaten hali hazırda termostat kullanacağınız için ekstra ücret ödemeyin.
Size tavsiyem eski seriler çok uygun fiyata sahibinden yada letgo gibi platformlardan bulunabiliniyor. Citroen c4 picasso aracımın bagajına sığmış haricen nakliyede ödememiştim. Uygun fiyata da halledebilirsiniz.

1 Beğeni