Historical Burton Ale

4000 gr Muntons Maris Otter Malt
1000 gr Wayermann Munich Malt
750 gr Muntons Caramalt
750 gr Muntons Amber Malt
750 gr Muntons Brown Malt
500 gr Wayermann Carapils/dextrine Malt
50 gr Golding (60 dk)
50 gr Golding (Whirlpool)

Mayşeleme:
30 lt Abant su
67C 60dk Mash in
75C 10 dk Mash out

Yağmurlama:
7 lt Abant su

Preboil: 30 lt
Postboil: 26 lt
Fermentor Volume 24 lt

Burton Suyu (Burtonize): (Burası Çokomelli)

25 gr Kalsiyum Sülfat (Gypsum)
6 gr Magnezyum Sülfat (Epsom)
2 gr Kalsiyum Karbonat
1 gr Kalsiyum Klorür
4.3 gr Sodyum Bikarbonat (karbonat)
1 gr Sodyum Klorür(Sofra tuzu)
1 ml laktik asit

OG:1.069
IBU:31
EBC:36
Maya: S04

11 Beğeni

Sülfatları daha çok kalsiyumdan tercih etme nedeni var mı?

3 Beğeni

Sülfatın şerbetçiotu etkisi için olduğunu düşünüyorum abi. Kalsiyum da malum su sertliği için…
John Palmer ın Water Adjustment aplikasyonuna Abant suyun profil değerlerini girdim.Burton Su profili için hesapladığı değerlere göre mineral ekledim.

3 Beğeni

Epsom sülfat etkisi jıpsin yaklaşık iki katı. Aslında sülfat için sadece biri bu oran göz önünde bulundurularak kullanılabilir ama Palmer, Burton olarak tanımladığı su profilindeki iyonik dengeyi ve modern ağız tadını da göz önüne aldığı için her ikisi de var ve bilindiği kadarıyla Burton, aşırı sülfat içeren çok sert bir su. Yani hem sülfür hem kalsiyum bolluğu lazım.
Ağanın sözü üzerine söz söylenmez ve tabii ki Palmer ustanın referans aldığı değerleri kullanmak en doğal olanı ama Burton suyu denen nesne bayağı tartışmalı. Bir kez magnezyum var mı acaba, yoksa tüm hesaplayıcılar modern bira severlerin katlanamayacağı kadar kalsiyumdan kaçınmak için mi sülfürün bir bölümünü Epsomdan alıyor? (Ticari Burton conditionerların hepsinde epsom var) İkincisi, Burton snatch diye birşey var. Bardağa döküldüğünde kükürt kokusu alınması ve içimindeki temel aromanın da kükürt olması gerekiyor (Bir ara yumurtalı bira kokteyli tartışması çıkmıştı hatırladınız mı? İşte gerçek Burton’da kokteyl için yumurtaya gerek yok. Biraz çürümüş haliyle doğal olarak var zaten.) Eh, günümüzde böyle bir aromayı kaç kişi çekici bulur bilinmez. Bu nedenle birçok kaynağa göre hesaplayıcıların verdiği sonuçlar gerçeğinin yanına bile yanaşamayacak kadar az kükürt içeriyor. Tabii bunlar sadece, hani trivia (türkçesi tırıvırı) denilen cinsten malumatfüruşluk ve reçeteye gelirsek: Hayır, sülfat şerbetçiotu aromasını öne çıkarmak için değil. Amacı çıtır çıtır, lager rahatlığıyla içilebilen pale ale!ler üretmek. Ayrıca Burton Almanya’ya bayağı uzak. Eğer “tarihi” kavramı ciddiye alınacaksa, bu reçetede Weyermann maltlarına yer yok. İkincisi, Burton aleler gerçekten pale ve gevrek biralar. Bırak brown maltı Londralı porter üreticileri kullansın. %10, bilemedin %12 Caramalt ve kullanmazsam aklım kalır diyorsan Caramaltı eşit oranda azaltmak şartıyla bir iki avuç Amber.
Evet, buna benzer çok Burton ale reçetesi var ve sonuçları da, ısrarla böyle reçeteler üretildiğine göre iyidir herhalde, ama “tarihi” olanını yapacaksan %90 Maris Otter, %10 Caramalt ve illa olacaksa biraz amber, hepsi o.
Bir de tabii Golding Styrian değil, East Kent olmalı mutlaka. Bu yoksa fuggles da olur.
Böyle denemeler çok kıymetli. Heyecanla takipteyim.

11 Beğeni

@ers abi historical reçete konusunda tamamen haklısın. Aslında burada historical derken, reçeteden ziyade bu biranın geçmişini vurgulamak istemiştim. Historical reçetede dediğin gibi “bready” ve “biscuity” İngiliz base malt ve birazcık ta "high kilned " malt olmalıydı.Hatta şeker ve mısır içeren reçeteler de var . Bu biranın modern versiyonlarında yine dediğin gibi kristal ve chocolate malt kullanıyorlar . Benimki nacizane modern versiyon denemesi oldu. Şerbetçiotu konusunda ülkemin sınırlı imkanları dahilinde anca Golding bulabildim.

Su konusunda açıkçası benim de kafam karıştı.Fazla kasmadım değerleri aplikasyona girdim .Ne verdiyse onu ekledim :blush:

5 Beğeni