Hititmalt Denemesi

Merhaba arkadaşlar,

Hem üşengeçlik hem de değirmenim olmaması sebebiyle yaklaşık 4-5 aydır tam tahıl yapmıyordum, kit biraları ile devam ediyordum. Kediköyün kapanması, @hozkan Hakan abilerin kırılmış malt satışını durdurması sebebiyle geriye sadece Hititmalt kalıyor. Belki benim bilmediğim siteler vardır. Tam tahıl setler bence büyük rahatlık, umarım satan siteler çoğalır. :slight_smile:
Hititmaltı daha önce de kullanmıştım, forumda da sıkça bahsedilen verim problemlerini ben de yaşamıştım. Bunu bilerek sipariş geçtim ve bira yapım sürecine başladım.

Öncelikle aldığım set “Marzen Tam Tahıl Malt Seti”, paket içeriği şöyle:

• 3 Kg Viyana Malt

• 2,5 Kg Pale Malt

• 50 Gr Kızıl Çavdar Maltı

• 70 Gr Melaroma Malt

• 100 Gr Asit Malt

• 400 Gr Kristal Malt

(Maltlar karıştırılıp tek pakette hazırlanır)

• 25 Gr. Brewers Gold Şerbetçiotu

• 10 Gr. Aroma Şerbetçiotu

6kg toplam maltımız var, ben iki paket alıp tek bir mayşeleme yapacağım. Sonrasında iki kovada iki farklı maya ile fermente edeceğim. Gelen ürünler şu şekilde:

Bu türe nispeten uygun şotlarla geliyor ama, Hititmalt örneğin ipade de aynı şotları tercih ediyor :thinking:
Hem verimi arttırmak hem de zamandan tasarruf etmek için daha öncede bir kaç kez yaptığım overnight mash tekniği ile mayşeleme yapmaya karar verdim.
Gece boyu mayşeleme olarak çevrilebilecek bu yöntemde mayşeyi 12-13 saat civarı kazanda bırakıyoruz. Aşağıda avantaj ve dezavantajlarını görebilirsiniz:

Avantaj :star2: Dezavantaj :warning:
:alarm_clock: Zaman kazancı :thermometer: Sıcaklık düşerse kontaminasyon riski
:chart_with_upwards_trend: Verim artışı :test_tube: pH & sıcaklık kontrolü zorlaşabilir
:herb: Berrak şıra :microbe: Laktik asit bakterisi üremesi olasılığı
:person_in_lotus_position: Düşük efor
:fire: Enerji verimliliği

Bunlar genel durumlar tabi, farklı sıcaklıklarda enzim aktivitesi farklı olacaktır, çok detaya boğmak istedim.
Riskleri bilerek suyu ısıtmaya başladım. İkinci el olarak aldığım toplama 60lt sistemim var. Amacım 73 dereceye ısıtıp, 67 derecede mayşeyi bırakmak.

(Fotoğrafta nedense yeşilimsi çıkmış ama öyle bir durum yok.)

Her şeyi güzelce kurdum ve beklemeye başladım, fakat yaklaşık 20dk sonra suyun ısınmadığını fark ettim. :pensive: Panelden olacağını düşünerek kazanı direkt prize taktım fakat yine çalışmadı. :face_exhaling: Sonuç olarak pes ettim, ama tahmini olarak rezistans yüzeyindeki kirden olabileceğini düşünerek pbwli bir su hazırlayıp gece boyu bırakmaya karar verdim. Böylece overnight mash over over overnight mash oldu benim için :grinning:

Sonraki gün rezistansı temizledim. Ohm ölçer ile ölçüm yaptım ve rezistansın sağlam ve kaçak olmadığını tespit ettim. Mayşelemeye başlayabildim.

Pompa ve pid sistemini kurmadan eski usul 45lt suyu ısıttım. Suyu maltın 4 katı olacak şekilde hesapladım. Verime faydası olacağını düşünüyorum. Amacım 40lt 1.050-1.055 og civarı şıra elde etmek.
Mayşelemeye 67 derecede başladım.

Bir yorgan, bir battaniye ve en son bir örtüyle kazanı örttüm. Bahçede duruyor kazan dış sıcaklık 13 derece, gece 24:00’da işlemi bitirdim. Tahmini 59-60 derece olmasını bekliyorum 13 saat sonra.

Ve 13 saat kadar sonra kazanı açtığımda 57 derece ölçüyorum. Neredeyse beklediğim değer.

Bu noktada sepet çok ağır olduğu için elle kaldırmak mümkün değil. Kazanı aldığım arkadaş makaralı bir palanga sistemi kurmuş, bana da verdi ama ben biraz daha iptidai bir yöntem uyguladım. Siz evde denemeyin :slightly_smiling_face: klima ayağına zaten çok yük biniyor. Bütün ağırlığı ayağa vermeyerek, sepeti bir miktar kazana dayayarak süzmeye aldım.

Süzülmeden sonra sepeti, kazanın kendi ayağına aldım ama onu çekmemişim. (Yukarda görülen panelin kazanla alakası yok onu da belirteyim.)
6lt sparge yaptım ve kaynatmaya geçtim demek isterdim ama geçemedim. :upside_down_face: Rezistans gene çalışmadı. Malt mı yapıştı diyerek şırayı musluktan alarak devir daim yaptım ve çalıştı. Sanırım yeni rezistans almam lazım. :slightly_smiling_face: Son durumda şıramız şu şekilde, renk ve koku gayet iyi.

Kaynama öncesi, 1.054 ölçüyorum ki bu gayet beklentimi karşılıyor. Seviye ölçümü yapamadığım için net sıvı miktarını henüz bilmiyorum. İlerleyen zamanda metal bir çubuk bulup çizgiler çekerek daldırma yoluyla ölçüm yapmayı düşünüyorum. Kaynama başı 50 gr Brewers Gold ve kaynama sonu 20gr Aroma otu kullanıyorum. İbu 27-28 civarı olacak, stile göre bi tık fazla ama benim damak tadıma uygun.

Kaynama sonu, 1.061og ve 35lt şıra aldım. 5lt seyreltme yaparak 1.054og ve 40lt olacak şekilde kovalara aktardım.

Kovalardan birini 12 derecede lager maya ile mayaladım, diğerini 20 derecede us-05 ile mayaladım. Süreç sonunda verime baktığımızda, %67 mash verimi %60 brewhouse verimi çıktı. Hititmalt şaşırtmadı diyebiliriz. :slight_smile: Bence bu durumu bildikleri için, malt setlerinde malt miktarını fazla tutuyorlar. Ortalama 6kg bütün setleri.

Fermantasyon sonu fıçılara alıp yeterli süre geçtikten sonra tadım notlarını paylaşacağım. Umarım içilebilir bir şey çıkar :slight_smile:

11 Beğeni

Tadıyla alakalı hiç bir sorun olacağını düşünmüyorum, hatta maltlar daha tazedir diye düşünüyorum.
overnigt mash dezavantajları konusunda yazılanlara çok katılmıyorum. Mayşeleme çok dengeli olmadığı için fg de değişik değerler çıkabilir ama kontaminasyon, laktik asit bakterisi üreme riski falan o sıcaklıklarda çok zor. Ayrıca günlerce bekleyen bir mayşe yok, 8-10 saatte de o riskin oluşabileceğine açıkçası inanmıyorum.

Geçmiş olsun ve elinize sağlık :beers:

1 Beğeni

Teşekkürler yorumunuz için :beers: Evet ben de bu tarz sorunlar çıkacağını düşünmüyorum. Fg biraz düşük ve gövde zayıf olabilir belki. Bakalım süreç sonunda göreceğiz.

1 Beğeni

Bence güzel bir bira olacak. Afiyet olsun şimdiden.

2 Beğeni

Seviye gösterici.

1 Beğeni

Çok mantıklı, teşekkürler :beers:

cetvel güzel çözüm ama kaynama esnasında mayşe de sabit bırakmamak gerekli. Kaynar sıvıda üzerine yapılan baskıların çözüldüğü ile ilgili yorumlar okumuştum. Yazıların cetvele asit indirme ile işlenmiş bir türünü bulmak daha sağlıklı. (Yada dremel ile gravür şeklinde paslanmaz malzemeye belli aralıklarla kazımakta mantıklı)

2 Beğeni

Doğru. Öyle bir uyarıyı da eklemeliydim. Ben de sonradan akıl etmiştim. Neyse ki kaynar kazanda bırakmışlığım yok.

1 Beğeni