Irish Red Ale - Brewzilla Gen 4 Reçetesi

Irish Red Ale - Brewzilla Gen 4 Reçetesi

Genel Bilgiler:

• Hedef Batch Size: 27 Litre
  • Toplam Su Miktarı: 33 Litre
  • Mayşeleme Suyu: 21 L
  • Yağmurlama Suyu: 12 L

Maltlar: ( Butikbira.com sayfasında güncel olarak tamamı mevcut)

• Maris Otter Pale Malt – 5.00 kg (%80)
  • Caramünich II – 600 g (%10)
  • Carafa Special Type I – 150 g (%2)
  • Munich Malt – 600 g (%8)
    Şerbetçiotları:
  • East Kent Goldings (EKG) – 35g (60 dk)
  • East Kent Goldings (EKG) – 15g (15 dk)
    Maya:
  • Lallemand Nottingham Ale Yeast (Ege malt sayfasında güncel olarak mevcut)

Hedef Değerler:

• OG (Başlangıç Yoğunluğu): 1.046 - 1.054

• FG (Bitiş Yoğunluğu): 1.010 - 1.014

• Alkol Oranı: %4.2 - %5.2

• Bitterlik: 18 - 25 IBU

• Renk: 14 - 18 SRM

• Hedef pH: 5.2 - 5.6
    pH Düşürme:

• Laktik Asit (%88): Her litre suya 0.1 - 0.2 mL eklenerek pH ayarlanmalıdır.

• Alternatif: Fosforik Asit (%10-85) kullanılabilir.

• Asidik Malt: %2-5 oranında eklenebilir (isteğe bağlı).

Su Mineralleri ve Ayarlamalar:
Mevcut Su" Saka Çamlıca" üzerinde yazan değerlere ek olarak eklenen mineral hesaplaması

• Kalsiyum (Ca): Hedef 50 mg/L olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • Sülfat (SO4): Hedef 55 mg/L olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Bikarbonat (HCO3): Laktik asit veya fosforik asit eklenerek düşürülmelidir.
  • Klorür (Cl): 70 mg/L seviyesinde tutulmalıdır.
    Önerilen Mineral Eklemeleri:
  • Kalsiyum Klorür (CaCl2): 3g
  • Gypsum (CaSO4): 3g
  • Epsom Salt (MgSO4): 0g
  • Kaya Tuzu (NaCl): 0g
    Brewzilla Gen 4 - Mayşeleme Profili:
    :one: 55°C - 10 dk - Beta-glucanase (isteğe bağlı, tahılın akışını iyileştirmek için)
    :two: 66°C - 60 dk - Ana mayşeleme, nişasta şeker dönüşümü
    :three: 75°C - 10 dk - Mash-out, mayşeleme bitişi
    Yağmurlama (Sparge):
  • Su sıcaklığı: 76-78°C
    Hacim:12L

Reçetenin oluşturumlasında Chatgpt destek aldım. Su profili konusunda biraz çuvalladı onu da biraburada.com sayfasındaki tablodan beraber çözdük. (yapay zeka)

Yorumlarınızı bekliyorum. Afiyet olsun .Teşekkürler

5 Beğeni

Irish red için maris otter baz olarak doğru seçim. Buna biraz kristal malt ve rosted barley koymak yeterli aslında. En azından sizin reçetede carafayı çıkarıp rosted barley kullanmak daha güzel olur gibi. Bu şekliyle de olur ama Irish Red denince akla direkt rosted barley geliyor. Şerbetçiotu seçimi gayet doğru. Şimdiden elinize sağlık. :beers:

3 Beğeni

Amber malt da kullanabilir

2 Beğeni

Katkınız için teşekkür ederim. Aslında Roasted Barley (Kavrulmuş Arpa) adı altında
malt satan bir yer bulamadım. Carafa Special Type I Buna alternatif olabileceğini düşündüğüm bir malt oldu.

Carafa Special Type I
" Özellik: Klasik roasted maltlardan farklı olarak dehusked (kabuksuz) bir malttır. Yani, arpanın dış kabuğu çıkarıldıktan sonra kavrulur. Bu işlem, aşırı yanık veya acı tatları azaltırken, pürüzsüz ve dengeli bir kavruk karakter sağlar." bu bilgi yeterli geldi.

@Durul Aslında sizin de dediğinizgibi Amber malt çok aradım. Amber malt mevcut satıcıların stoğunda bulunmuyor. Başka bir reçete için çok önemli bir seçim olacaktı. Sanırım Malt tecrübemi geliştirmek için çokca kaynatma yapmam gerekiyor. Maltlar arasındaki farklılığı ve benzerliği anlayabileceğimiz bir liste harika olurdu. yorumlarınız için teşekkürler

2 Beğeni

Chatgpt reçetede büyük pay sahibi

reçete ile ilgili yeni soruya verdiği cevap ilginç oldu

Alternatif Maltlar

• Crystal 40L-60L (daha klasik Amerikan versiyonu)
  • Carared (Irish Red Ale için özel geliştirilmiş, daha tatlı bir malt)
  • Roasted Barley (çok az, %2-3) (Red Ale’e kırmızımsı rengi veren en önemli maltlardan biri)

Caramünich II, Irish Red Ale için güzel bir derinlik, hafif tatlılık ve renk katkısı sağlar. Eğer daha belirgin kırmızı tonlar istersen, az miktarda Roasted Barley (%2-3 civarı) ile destekleyebilirsin. :shamrock::beer:

Carared Maltın Irish red Ale için geliştirilmiş olması onu daha cazip hale getirdi .
reçeteye eklenebilir gibi

1 Beğeni

Rica ederim. Rosted barley yoksa yapacak çok da bir şey yok.

Ben olsam buna çok güvenmezdim.:slight_smile:

2 Beğeni

Chat gpt muhtemelen hiçbir zaman başvrurmayacağım bir şey reçete yapmak için,
carafa veya cristal-caramel maltlar roasted barley veya amber malt yerine geçmez, roasted maltlar eksiğim veya yanlışım olabilir roasted barley , amber malt, brown malt, caramalt da roasted mıydı @magunay daha iyi bilebilir kendisi lordlar kamarasından olduğu için, bu arada roasted barley yapmak çok kolay, maltı tavada yanmayacak şekilde uygun renge gelene kadar kavuruyorsun

2 Beğeni

Hitit malt’da roasted malt olarak iki ürün var, bunlar da alınıp kullanılabilir.
Ben’de roasted malt ararken buldum, yakında sipariş edip kullanmayı düşünüyorum.

Roasted Malt No:3 - EBC 1200-1350
Kavrulmuş Arpa - Roasted Barley EBC 1450-1600

1 Beğeni

Brouwlandden baktım

Ebc alttaki daha çok uyuyor

2 Beğeni

Daha önce buradan aldığım maltlarla ilgili çok sorun yaşadım. Evde tavada kavurmak daha cazip geldi şu an.

2 Beğeni

Ben genelde verim tutturmada sorun yaşadım, lezzet sıkıntısı çekmedim,
Durul’un dediği gibi evde kavurmak var ama ben rengi hayatta ayarlayamam, ü
Arpayı da uygun şekilde bende daha iyi kavuracaklarına inanmak istiyorum :slight_smile:

2 Beğeni

Kızıl çavdarları çok güzel, rosted barleyi daha önce denemiştim onda da sorun yoktu. Zaten çok az miktarda kullanacaksınız. Tek sorun acayip kargo çıkabiliyor.

3 Beğeni

Hitit ve verim bence de sıkıntı olur ama konu roasted barleyse verim göz ardı edilebilir bence

4 Beğeni

Caramalt roasted değil, karamel malt, diğerleri roasted diye hatırlıyorum

Roast barley evde sıkıntı, dumandan boğulursunuz mazallah :slight_smile:

Balkonda bahçede yapılır ancak…

7 Beğeni

Fakat şunu da unutmamak lazım ki ocağı yakmazsanız duman konusunda sıkıntı yaşamamanız da muhtemel.

3 Beğeni

Tabi işin püf noktası o, hatta kavruk tat da gelmiyor o şekilde yapınca, daha sağlıklı oluyor, malum yanık kavruk şeyleri yiyip içmemek lazım, kötü hastalık yapar evlerden ırak.

3 Beğeni
Mantıklı.
1 Beğeni

ben bu maltı kullandım red ale tarifinde. oldukça memnun kaldım.

2 Beğeni