Lager Maya Ekleme Sıcaklıgı

Mayşe sıcaklıgı 20-25 derece arasına duşurebiliyorum serpantinle - lager maya kullanmak için mayşeyi 1 gece bekletip 8-12 derecelere düşürdükten sonramı eklesem ?
teşekkürler.

Merhaba.
Mayayı 20-25 derece arasında ekleyebilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Hatta olması gereken bu.
Fakat, maya hücrelerinin şoka uğrayıp, uykuya geçmemesi için ısıyı yavaş yavaş düşürmeniz gerekli.
Mesela ben 12-13 derece olan odaya kaldırıyorum kovayı. Ertesi gün 15 derecenin altına düşmüş oluyor. O süreçte mayalar çoğalıyor, krausen oluşuyor. 48. saatten sonra her şey rayına oturup, gaz çıkışı olması gerektiği gibi devam ediyor.
Ben bu yöntemle herhangi bir sorun yaşamadım. Sonuçta o optimum ortamı sağlamış oluyorum her türlü. Ve sıcaklık da sabit kalıyor fermentasyon bitene kadar. Şu sıralar tam zamanı. Kolay gelsin size!

2 Beğeni

tamamdır. Teşekkürler :blush::pray:t2:

1 Beğeni

Lager mayayı 20-25C sıcaklıkta eklemek doğru değil hatta olması gereken bu değil. Fermantasyon sıcaklığı ne olacaksa ona yakın sıcaklıkta eklemek daha doğru olacaktır. Örneğin pilsner urquellin mayayı 4C sıcaklıkta eklediği söylenir.

4 Beğeni

Mesela bu maya özelinde optimum range içinde kalarak fermentasyonu tamamlamak mayaların strese girmemesi için şart ben bu mayada 12 dereceye indiririm kova ısısını, mayayı eklerim ve o ısıda 17 gün kadar beklerim(tabi hidrometre ölçümleri ile destekleyerek) sonra kovayı dolaptan çıkartır ve 2 gün içinde ısının 20 dereceye çıkmasını beklerim, sonra 2 gün 0 derecede cold crash yapıp 2. kovaya aktarırım sonra OG ye göre (örneğin og 1050 5 hafta) 0 derecede bekletirim, sonrasında fıçılama ve artanlar şişeleme,şişelemeyi de 3.kovaya şişelenecek miktar ve stile göre şeker ilave ederek yaparım.
Bitii.

7 Beğeni

Lallemand’ın tarifine göre de lager maya 9 derecede ekleniyor.
Olması gereken bu diyemeyiz kesinlikle.

LAL-recipes-Diamond-Czech-lager

4 Beğeni

Tabi mayadan mayaya farklar olabilir

1 Beğeni

w 34-70 biraburada dan