Mayşe sıcaklıgı 20-25 derece arasına duşurebiliyorum serpantinle - lager maya kullanmak için mayşeyi 1 gece bekletip 8-12 derecelere düşürdükten sonramı eklesem ?
teşekkürler.
Merhaba.
Mayayı 20-25 derece arasında ekleyebilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Hatta olması gereken bu.
Fakat, maya hücrelerinin şoka uğrayıp, uykuya geçmemesi için ısıyı yavaş yavaş düşürmeniz gerekli.
Mesela ben 12-13 derece olan odaya kaldırıyorum kovayı. Ertesi gün 15 derecenin altına düşmüş oluyor. O süreçte mayalar çoğalıyor, krausen oluşuyor. 48. saatten sonra her şey rayına oturup, gaz çıkışı olması gerektiği gibi devam ediyor.
Ben bu yöntemle herhangi bir sorun yaşamadım. Sonuçta o optimum ortamı sağlamış oluyorum her türlü. Ve sıcaklık da sabit kalıyor fermentasyon bitene kadar. Şu sıralar tam zamanı. Kolay gelsin size!
tamamdır. Teşekkürler
Lager mayayı 20-25C sıcaklıkta eklemek doğru değil hatta olması gereken bu değil. Fermantasyon sıcaklığı ne olacaksa ona yakın sıcaklıkta eklemek daha doğru olacaktır. Örneğin pilsner urquellin mayayı 4C sıcaklıkta eklediği söylenir.
Mesela bu maya özelinde optimum range içinde kalarak fermentasyonu tamamlamak mayaların strese girmemesi için şart ben bu mayada 12 dereceye indiririm kova ısısını, mayayı eklerim ve o ısıda 17 gün kadar beklerim(tabi hidrometre ölçümleri ile destekleyerek) sonra kovayı dolaptan çıkartır ve 2 gün içinde ısının 20 dereceye çıkmasını beklerim, sonra 2 gün 0 derecede cold crash yapıp 2. kovaya aktarırım sonra OG ye göre (örneğin og 1050 5 hafta) 0 derecede bekletirim, sonrasında fıçılama ve artanlar şişeleme,şişelemeyi de 3.kovaya şişelenecek miktar ve stile göre şeker ilave ederek yaparım.
Bitii.
Lallemand’ın tarifine göre de lager maya 9 derecede ekleniyor.
Olması gereken bu diyemeyiz kesinlikle.
Tabi mayadan mayaya farklar olabilir
w 34-70 biraburada dan