Mayşe Kaynatma Problemi

30 litrelik silindirik tenceremde 25 litre mayşemi 99.5-99.8 ısıya çılarabiliyorum, belirgin fokurdama olmuyor yanlız bol buhar mevcut
Bu ısı değerleri kaynatma evresi için yeterlimidir yoksa bana daha küçük bir tencere yolumu görünüyor? Tşk…

Sağlam bir hot break olmuyor belli ki, rakım da önemli tabi kaynama noktası için, ben Zonguldak’tayım rakım 10 kaynama noktası 100, ortalama her 285 metre yükseklikte kaynama noktası 1 derece düşer tabi bu su için, bira için bu ısıya 1-1,5 derece daha eklemek gerekir, rakımınız kaç, ayrıca daha küçük tenceredense daha düşük lştrelerle deneyebilirsiniz

1 Beğeni

Tencere ne tür ısıtıcı ve kaç watt güç ile çalışıyor. Tencerenin ısı kaybını azaltma şansınız var mı?

1 Beğeni

CEvap için teşekkürler,Sıfır rakımdayım,aynı tencerede 18LT de deneme yaptım sonuç yine değişmedi
Yabancı kaynaklardan yaptığım araştırmalar 99.4 derecesini sabit tutmamın yeterli olacağını bu derecede kaynamanın görünmesede gerçekleşeceğini,DMS’nin bu sıcaklıklarda uçacağını ,erbetçiotunun izomerizasyonunun gerçekleşeceğini,proteinlerin çökeceğini söylüyorlar
Sanırım en doğrusu bunu tencere değiştirmeden önce deneyip görmek olucak,Birkaç gün içerisinde mayşelemeye geçicem,sonuçlardan haberdar ederim…tşk

1 Beğeni

Silindirik aliminyum tencere,ısı kaynağı evdeki bildiğimiz yemek pişirilen ocak,Max verimde çalıştırıldığında bile 99,8 i geçemiyorum 99,4 altınada inmiyor
Evet Tencerenin ısı kaybını biraz engelleyebilirsem sanırım başarılı olabiliriz…Evde karton kutuların iç ve dış yüzeylerini kaplayıp fermantasyon dolabı yapmakta kullandığım 3mm şiltelerim var ve olağanüstü yalıtım sağlıyorlar
Sanırım tencere ısı kaybını önlemektede kullanabilirim,tencerenin dış yüzeyini bununla kaplayıp bir deneme yapacağım,sonuçlardan haberdar ederim,tşk

Tencere tabansız mı? Tabanlı daha iyi sonuç verir.

Tencere dış yüzeyine neopren kumaş ile ısı ceketi sağlayabilirsiniz.

Ayrıca köpük kabarana kadar kapağı kapalı tutabilirsiniz, kaynama başlayınca kapağı açarsınız.

Hala olmuyorsa doğalgaz yerine tüplü ocak veya yerde kullanılan canavar ile kaynatabilirsiniz. Tüp doğalgazdan daha fazla ısı veriyor.

Veya kaliteli bir harici fişli rezistansı kazan içine atıp ekstra takviye sağlanabilir.

2 Beğeni

Teşekkürler
Evet tencere tabansız aliminyum ucuz tencerelerden ,silindirik yapıda,
Kapak kapalıykende sonuç değişmiyor,99,8 de kalıyorum
Tencere değiştirmek extra masraf daha bunu yeni aldım :=)
Elimde Yalıtım malzemesi var,tencerenin dış yüzeyini onunla kaplayıp mayşeleme günü o şekilde deneyeceğim,sonuçları göreceğiz
Hatta arpa maltlarım bugün yeterli kuruluğa ulaşmış,şimdi elekten geçirdim,2 gün içerisinde mayşelerim sanırım

Bence 99.8’in ötesine geçememesi kaynamanın başladığını gösterir. Termometre de NIST sertifikalı kalibrasyondan geçmiş bin dolarlık laboratuar termometresi değildir herhalde. Mutlaka ölçüm hatası vardır.

Ayrıca rakım tek başına bir referans olamaz. Neticede o andaki atmosferik basınç önemli. Bugünlerde memleketin yarısında yağmur fırtına var. Basıncın normalden düşük olma ihtimali yüksek. Düşük basınç → düşük kaynama noktası.

2 Beğeni

Ama kuvvetli hot break olmaması , fokurdamaması zaten ısıtıcın yetersizliğini gösteriyor, Erhan

1 Beğeni

Bugün ilk mayşemi kaynattım, ilk seferinde 20 şt suyu kaynatamayan tencere ne hikmetse bugün mayşeyi fokur fokur kaynattı, hatta 1 saatte 4 Lt gibi bir kaybım oldu
Bu sefer Ne olduda kaynama işi gerçekleşti?

A) Tencerenin ilk seferi olması nedeniyle kaynama gerçekleşmedi
B) ilk seferki denemede Sadece su olduğu için kaynamadı
C) Tencere yüzeyi ilk seferde çok pürüzsüzdü, yıkama sonrası mikro çizikler kaynayı sağladı
D) Bugün bulutlu, yağmurlu bir hava vardı, değişen atmosfer basıncı işleri pozitif etkiledi
:rofl::rofl:

Cevap tabii ki E ) Hiçbiri

1 Beğeni

99.8’in üstünü gördük mü?

Evet 100,5 gördük, neden mayşede farklı davrandı tencere onu anlayamadım ama

Mayşenin kaynama noktası suya göre 1.5 derece civarında daha yüksek halbuki

1 Beğeni

Hakkaten ilginç,ben ilk seferde tencerenin yüzeyinin pürüssüz olmasına bağladım,yüzey prüzlenince kaynama başladı sanırım