Bambaşka planlar için Danimarka Kopenhag’a gitmem gerektiğinde tarihlerimin tamamen tesadüfi şekilde önceden ilgimi çeken bu craft bira festivaline denk geldiğini fark edince hemen bilet aldım tabi. Her anlamda büyük şekilde organize olmuş bir bira festivali deneyimi yaşadım diyebilirim.
2 gün yapılan bu etkinlikte adamlar günleri seanslara ayırmışlar. Cuma ve cumartesi günü olacak şekilde her iki günde de 10-14 ve 16-20 saatleri arası olacak şekilde 2’şer seans oluyor. Bu her 4 seanstan herhangi birine ayrı ayrı bilet alınabildiği gibi, istenirse günlük veya 2 günlük şeklinde de biletler mevcut. Biletlere 10 cl. tadım bardağı ile sınırsız craft bira tadımı dahil.
Her ne kadar 2. seanslar akşam üzeri ve kapanış partilerine doğru kaysa da hem ekonomik hem de sakinlik anlamında en uygunu cuma sabah seansıydı, o sebeple bende onu seçtim, zira danimarka kronu x tl kombinasyonu birazcık can acıtıyor…
2’şer musluklu serpantin soğutma düzenekleri ile servis edilen fıçı sistemlerine sahip yüzlerce firma oradaydı. Çok büyük kurumsalların kendine özel standları vardı ama çoğunluk bu işe ev biracılığı ile başlayıp ilerletmiş insanlardan oluşuyordu. Hepsi tek masada yan yana sıcak kanlılıkla eserlerini sergiliyorlardı. Bir diğer yandan içeride ev biracıları yarışması da yapılıyordu. Tadımcılar toplu şekilde tadım ve puanlama peşindelerdi.

İçeride her iki taraftada bolca bulunan rinse (durulama) alanı çok iyiydi. Beğenmediğin birayı dök, bardağını basınçlı su ile çalkala, içme suyu akan musluktan ağzını çalkalayıp temizle olayı çok iyi düşünülmüştü. (En aşağıya bırakacağım video içinde uygulama şekli mevcut)
Almanya’dan gelen tazecik ve harika kölschler, schlenkerla falan…
Ortam bir konuda bizim alıştığımızın dışında biraz tuhaftı. O da şu ki, beğenilen ve peşine düşülen stiller. Mesela inanılmaz fazla imperial stout, pastry stout, kweik, gose, sour, barrel aged vs. vardı. Rengarenk milkshake kıvamında denemeler falan çok fazlaydı ve bunlarda muazzam bir sıra vardı. Özel şişelerde açılan özel seriler de vardı. Hızla sold out olan gose gördü bu gözler ![]()
Bir diğer konu ise, Amerikalıların ot konusu. Bu adamlarla kesinlikle yarışılmaz, bu konuda artık netim. Otları nasıl taze şekilde ediniyorlar ve cüretkarca kullanıyorlarsa, yok böyle bir lezzet. gerçekten sevdiğim stillerde hepsi şov yapmışlardı.
Buna ek olarak katılımcılar için harika bir mobil app yapmışlar. Tadım yapılan her biraya puan verip tadım notu yazılabiliniyordu. Bunların sonuçlarını da yayınladılar. Hem katılımcılar hem stiller görülebilir. https://mbcc.jonpacker.com/
Bir yanda müzik etkinlikleri, bir yanda dövme yaptırmak isteyenlerin alanı derken 4 saat nasıl uçup gitti anlamadım. Dışarı çıktığımda ise o minicik bardaktan alınan yudumların midede karışınca, adamı nasıl pilot yaptığını gördüm
Ki ben daha içerinin yarısını içmemiştim bile. Açık konuşmak gerekirse sevmediğim stilleri ve çok yüksek alkollü denemeleri direkt eledim. Seans bitimi içerisi boşaltılırken yolluklarımı alıp biraz açık alanda soluklandım.

Bu arada Delikanlı Henry ve Zilli Sally’nin hepinize selamı var ![]()
Yolum tekrar düşerse uğrarım muhtemelen. Yolu düşen her bira severe de öneririm. Takip etmek isteyenler için resmi sitesini paylaşmış olayım.
Hızlı çekim hatıraları da şuraya iliştireyim, iyi seyirler
;