Menegin's Cream Ale (BJCP 1C)

Bu hafta için planladığım bira Cream Ale idi. BJCP 2021’de 1C de kendine yer buluyor ve bunu da yapınca bu stili tamamlamış oluyorum.
Sürekli adını duyduğum ve merak ettiğim wy 1056 ve WLP 001’den ikincisi bir dostum sayesinde elime geçince hemen çoğaltmak gerekti.

20241209_182709_1

Stilin Türkçe çevirisini paylaşayım.

İzlenim
Temiz, iyi zayıflatılmış, lezzetli bir Amerikan “lawnmower” birası. Tipik Amerikan lagerlerinden daha fazla karaktere sahip, kolay içilebilir ve ferahlatıcı.

Aroma
Orta-düşük ila düşük malt notaları, tatlı, mısır benzeri bir aroma. Düşük DMS seviyelerine izin verilebilir, ancak gerekli değildir. Şerbetçiotu aroması orta düşük veya hiç yoktur ve çiçeksi, baharatlı veya bitkisel notalar en yaygın olmasına rağmen herhangi bir çeşitlilikte olabilir. Genel olarak, ne şerbetçiotu ne de maltın baskın olduğu ince bir aroma. Düşük meyvemsi esterler isteğe bağlıdır.

Görünüm
Genellikle soluk tarafta olmasına rağmen soluk saman ila orta altın rengi. Orta ila yüksek karbonatlaşma ile düşük ila orta kafa. Orta düzeyde kafa tutma. Parlak, ışıltılı berraklık.

Lezzet
Düşük ila orta-düşük şerbetçiotu acılığı. Düşük ila orta maltlık ve tatlılık, gravite ve zayıflamaya göre değişir. Genellikle iyi zayıflatılmış. Ne malt ne de şerbetçiotu damağa hakimdir. Hafif DMS (isteğe bağlı) gibi düşük ila orta derecede bayat bir tat yaygın olarak bulunur. Bitiş biraz kurudan hafif tatlıya kadar değişebilir. Düşük meyvemsi esterler isteğe bağlıdır. Düşük ila orta-düşük şerbetçiotu aroması (herhangi bir çeşit, ancak tipik olarak çiçeksi, baharatlı veya bitkisel).

Ağız Hissi
Gövde orta seviyeye ulaşabilse de genellikle hafif ve gevrektir. Orta ila yüksek zayıflama ile pürüzsüz ağız hissi; daha yüksek zayıflama seviyeleri “susuzluğu giderici” bir nitelik kazandırabilir. Yüksek karbonatlaşma.

Yorumlar
Yasak öncesi Cream Ale’ler biraz daha güçlü, daha fazla şerbetçiotlu (bazı kuru şerbetçiotları dahil) ve daha acıydı (25-30+ IBU). Bu versiyonlar tarihi kategoriye girmelidir. Ticari örneklerin çoğu 1.050-1.053 OG aralığındadır ve acılık nadiren 20 IBU’nun üzerine çıkar.

Tarihçe
1800’lerde var olan ve içki yasağını atlatan köpüklü veya günümüzde kullanılan bir bira. Amerikan lager tarzının ale versiyonu. Ale bira üreticileri tarafından Kanada ve Kuzeydoğu, Orta Atlantik ve Orta Batı eyaletlerindeki lager bira üreticileri ile rekabet etmek için üretilir. Başlangıçta köpüklü veya mevcut kullanım aleleri olarak bilinen lager suşları, bazı bira üreticileri tarafından kullanılmıştır (ve bazen hala kullanılmaktadır), ancak tarihsel olarak ale suşlarıyla karıştırılmamıştır. Soğuk şartlandırma geleneksel değildir, ancak modern bira üreticileri bazen bunu kullanmaktadır.

İçindekiler
En yaygın kullanılan Amerikan malzemeleridir. Altı sıralı malt veya altı sıralı ve Kuzey Amerika iki sıralı maltının bir kombinasyonundan oluşan bir tahıl faturası yaygındır. Katkı maddeleri, mayşede %20’ye kadar mısır ve kaynatmada %20’ye kadar glikoz veya diğer şekerleri içerebilir. Acılık ve terbiye için her çeşit şerbetçiotu kullanılabilir.

Karşılaştırma
Standart Amerikan Lager’e benzer, ancak daha karakterlidir.

Örnekler
Genesee Cream Ale, Liebotschaner Cream Ale, Little Kings Cream Ale, New Glarus Spotted Cow, Old Style, Sleeman Cream Ale

Bu bilgiler ışığında reçetemi aşağıdaki şekilde oluşturdum.

Malt olarak amerikan pilsneri bulamayacağım için weyermann pilner ve maris otter karışımından faydalandım. Pirinci 1 gün önceden 85 ⁰C suda ısı kontrolü sağlayarak iki saat bekleterek istediğim kıvama gelmesini sağladım. Mısır olarak da 3 harfli marketlerden birinden aldığım corn flakesi kullandım.

Mayşeleme;
20241213_110511_1

Kaynatma;
20241213_132908_1

Soğutma;
20241213_142720_1

Ve sonuç;

Verimlilik beklediğimden yüksek oldu, 1.050 OG ile kovaya aldım, sonuçta sınırlar içinde kaldı. Gerekli düzeltmeleri reçetede yapacağım.
Beraber içmek dileğiyle :beers:

Bir sonraki kaynatmaya niyetli olduğum bira tarihi bir bira, Kellerbier.

9 Beğeni

Pirinç ve mısır oran dağılımında pirinci daha yüksek seçmenin sebebi mısır tadını daha az gelmesini hissetmek için mi? Yoksa pirincin daha kuru bir bira yapacağını düşündüğün için mi veya neden abi :slight_smile:

1 Beğeni

Aslında bu bir sır tabii ama yine de açıklayayım. Pirinç paketi 1 kg, corn flakes paketi 500 gr idi :slight_smile: Pirincin kilosunun 23 TL, corn flakesin yarım kilosunun 45 TL olmasının hiç önemi olmadığını belirtmeliyim :slight_smile:
Yani yarım paket bırakmamak içindi :wink:

1 Beğeni