Menegin's Dubbel (BJCP 26B)

@augurs tabiriyle hacı olduktan sonra ve peder St. Arnolds’dan el aldıktan sonra bir Belçika Reçetesi kaynatmadan olmazdı.
Ne demişti;

Biraz kaynak kurcaladıktan, dostlarla konuştuktan ve eldeki malzemelere baktıktan sonra aşağıdaki tarifi oluşturdum.

Stil özelliklerinde neler diyordu?

Genel İzlenim
Koyu kırmızımsı bakır renginde, orta derecede güçlü, maltlı, kompleks bir Belçika birası olup zengin malt aromaları, koyu veya kurutulmuş meyve esterleri ve hafif alkol, maltlı bir sunumda bir araya getirilmiştir ve yine de oldukça kuru bir şekilde sonlanır.

Aroma
Çikolata, karamelize şeker veya tost ipuçlarıyla birlikte orta ila orta derecede güçlü, zengin malt aroması. Asla kavrulmuş veya yanmış değildir. Orta derecede meyvemsi esterler, genellikle koyu veya kuru meyve, özellikle kuru üzüm ve erik, bazen çekirdekli meyve veya muz. Düşük ila orta derecede baharatlı, biberli fenoller. Şerbetçiotu tipik olarak yoktur, ancak düşük baharatlı, bitkisel veya çiçeksi bir karaktere sahip olabilir. Malt, esterler ve baharatın karmaşıklık kattığı dengede en güçlü olanıdır. Düşük yumuşak, parfümlü alkol isteğe bağlı.

Görünüm
Koyu kehribar ila bakır renginde, çekici kırmızımsı bir renk derinliğine sahiptir. Genel olarak berraktır. Büyük, yoğun ve uzun süre kalıcı kremsi kirli beyaz kafa.

Lezzet
Malt, esterler, fenoller, alkol ve şerbetçiotu için aromaya benzer lezzet profili (aynı tanımlayıcılar ve yoğunluklar geçerlidir). Orta-düşük ila orta acılık, ancak malt her zaman dengede en belirgindir. Esterler ve fenoller malta karmaşıklık ve ilgi katar, alkol tipik olarak tadılmaz. Maya esterleri ve fenoller tarafından vurgulanan maltlı bir tat ile orta derecede kuru biten malt bakımından zengin, bazen tatlı lezzet.

Ağız hissi
Pürüzsüz, orta ila orta dolgun gövdeli. Gövde algısını etkileyebilecek orta-yüksek karbonasyon. Düşük alkol sıcaklığı isteğe bağlıdır, asla sıcak veya çözücü değildir.

Yorumlar
Ticari örneklerin çoğu %6,5 - 7 ABV aralığındadır. Ölçülü acılık nedeniyle tadı biraz tatlı olabilir, ancak biralar aslında oldukça kurudur.

Tarihçe
Koyu ve sert biralar çok daha önceleri üretilmiş olsa da, modern Dubbel’in kökeni, Westmalle’de ilk kez 1922 yılında, bira fabrikası I. Dünya Savaşı’ndan sonra yeniden kurulduğunda üretilen duble kahverengi veya sert biraya dayanmaktadır.

Karakteristik Malzemeler
Baharatlı-esterli Belçika mayası. Karmaşık bir tahıl karışımı izlenimi verse de, geleneksel versiyonların çoğu oldukça basittir ve karmaşıklığın çoğunu karamelize şeker şurubu veya rafine edilmemiş şekerler ve maya sağlar. Kıtasal şerbetçiotu. Baharatlar tipik değildir; eğer varsa, hafif olmalıdır.

Stil Karşılaştırması
Belki bir Dunkles Bock’a benzer ancak Belçika mayası ve şeker karakterine sahiptir. Güç ve denge açısından Belçika Blond Ale’sine benzer, ancak daha zengin bir malt ve ester profiline sahiptir. Bir Belçika Dark Strong Ale’den daha az güçlü ve yoğundur.

Ticari Örnekler
Chimay Red, Corsendonk Bruin, La Trappe Dubbel, Rochefort 6, St. Bernardus Pater 6, Westmalle Dubbel

Fotoğraflar;

20250321_095752_1

Gerisi tamamen kısmet.

10 Beğeni

Alkol çok az hissediliyor. Onun dışında diyebilirim ki bundan sonrasını westmalle düşünsün :wink:

1 ay sonra @Durul @augurs un dubbelleri ile üçlü tadım yapmayı planlıyoruz @iozuslu ile. :beers:

2 Beğeni

Önerim, kör tadım olsun, bardaklar iyi yıkansın koku olmasın ve tabi ki puanlamayı da detaylı olarak bekliyoruz :slight_smile: :sweat_smile:

2 Beğeni

Anaa ben bile daha benim dubbelin tadına bakmadım😁

1 Beğeni

Ben de bakmadım zaten :slight_smile:

1 Beğeni

Hepimiz aynı durumdayız o zaman :slight_smile:

1 Beğeni

Vay arkadaş, ama ben Uğur’un dubbeli içtim, Engin’in dubbeli daha elime bile geçmedi

Hepimiz aynı zamanlarda yaptık, neden Uğur’un dublelini içtin?

1 Beğeni

9.5 aylık 6.6 abv lik dubbel içilmez mi, şahane de olmuştu tadım notları gelecek

Kendi yaptığını içme, Uğur’un yaptığına haksızlık et.

1 Beğeni

Kendi yaptığım 7.5 abv 7.5 aylık, kendi yaptığım da kvama geliyor

e o da öyle, aynı dönemde yaptık :slight_smile:

Bi önceki mesajımda buna cvp vermişim😉

Seni Uğur’a havale ediyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Pssst Antep Dubbel tadım günü öncesi değerli jürimizi etki altına almayalım, @menegin ne diyorsa doğrudur :joy:, Bira mı lazım yollayalım üstatlara :blush: :beers:

1 Beğeni

Çuvalla kömür göndericem Engin’e , ne yapalım bizde bu var😏

15-16 aydan önce içtiyseniz yazık etmişsiniz.

1 Beğeni