Sami’nin çeşitli meyvelerle deneyimlediği Goselerini içtiğimden ber aklımdan gose reçetesi kaynatmak geçiyordu. Sonunda hayata geçirme kararını zor da olsa verdim. Elimde çok önceden aldığım mango ve nar konsantresine ilaveten buzlukta bu reçete için dondurup sakladığım doğranmış domatesleri çıkarma zamanı gelmeliydi. Her ne kadar @Msk “domatesten menemen olur, bira olmaz” dese de, kendisinin İstiridyeli Gosesini hatırlamadığımızı düşünerek bunu söylediğini varsayıyorum.
3 farklı meyve eklentisi yapmayı düşündüğümden büyük boyutlu tek parti kaynatmalıydım ve bunu üçe bölüp ikinci fermentasyonda meyvelerine kavuşturmalıydım.
Önce Gose’nin BJCP’deki Türkçe çevirisini paylaşayım.
Genel İzlenim
Kendine özgü ama ölçülü bir tuz ve kişniş karakterine sahip, ekşi, hafif yanmış tarihi bir Orta Avrupa buğday birası. Kuru bir bitiş, yüksek karbonasyon ve parlak tatlar ile çok ferahlatıcı.
Aroma
Hafif ila orta meyvemsi çekirdekli meyve aroması. Hafif ekşilik, hafif keskin. Aromatik limonumsu bir niteliğe ve orta dereceye kadar yoğunluğa sahip olabilen belirgin kişniş. Pişmemiş ekşi mayalı ekmek gibi hafif ekmekimsi, hamurumsu, mayalı karakter. Asitlik ve kişniş parlak, canlı bir izlenim verebilir. Tuz, çok hafif, temiz bir deniz esintisi karakteri olarak algılanabilir veya fark edilirse sadece genel bir tazelik olarak algılanabilir.
Görünüm
Filtrelenmemiş, orta ila tam puslu. Sıkı kabarcıklı ve iyi tutuşlu orta ila uzun beyaz kafa. Efervesan. Sarı renklidir.
Lezzet
Gözle görülür ekşilik, orta-düşük ila orta-yüksek. Orta derecede ekmekimsi veya hamurumsu malt aroması. Yumuşak çekirdekli meyveler, çekirdekli meyveler veya limonların hafif ila orta meyvemsi karakteri. Tat eşiğine kadar hafif ila orta tuz karakteri; tuz fark edilebilir olmalı (özellikle ilk tatta) ancak tadı aşırı tuzlu olmamalıdır. Çok düşük acılık. Şerbetçiotu aroması yok. Maltı dengeleyen şerbetçiotu değil asitlik ile kuru, tamamen zayıflatılmış bitiş. Asitlik bitişte daha belirgin olabilir ve biranın ferahlatıcı kalitesini artırabilir. Asitlik öne değil dengeli olmalıdır (tarihi versiyonlar çok ekşi olsa da). THP yok.
Ağız hissi
Yüksek ila çok yüksek karbonatlaşma. Efervesan. Orta-hafif ila orta-dolgun gövdeli. Tuz hafif karıncalı, ağız sulandırıcı bir kalite ve daha yuvarlak, daha kalın bir ağız hissi verebilir. Maya ve buğday da biraz gövde ekleyebilir, ancak asitliğin inceltici etkileri nedeniyle ağır hissettirmemelidir.
Yorumlar
Tarihi versiyonlar kendiliğinden fermantasyon nedeniyle modern örneklerden daha ekşi olabilir ve Berliner Weisse’de olduğu gibi şuruplarla veya kimyon likörüyle karıştırılabilir. Modern örnekler Lacto ile aşılanır ve daha dengelidir ve genellikle tatlandırmaya ihtiyaç duymazlar. GOH-zeh olarak telaffuz edilir.
Tarihçe
Leipzig ile ilişkilendirilen ancak Orta Çağ’da Gose Nehri üzerindeki Goslar kasabasında ortaya çıkan küçük stil. Leipzig’de 1740 yılına kadar var olduğu belgelenmiştir. Leipzig’de 1900 yılında 80 Gose evi olduğu söylenmektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra üretim önemli ölçüde azaldı ve 1966’da tamamen durdu. Modern üretim 1980’lerde Almanya’da yeniden canlanmış, ancak bira yaygın olarak bulunamamıştır. Son zamanlarda Almanya dışında bir canlanma stili olarak popüler hale geldi ve genellikle meyveli ekşi biralar ve diğer Özel Tip biralar için bir temel stil olarak kullanılıyor.
Karakteristik Malzemeler
Pilsner ve buğday maltı, ölçülü tuz ve kişniş tohumu kullanımı, Lakto. Kişniş taze, turunçgil (limon veya acı portakal), parlak bir notaya sahip olmalı ve bitkisel, kereviz benzeri veya jambon benzeri olmamalıdır. Tuz, metalik, iyotlu bir nota değil, deniz tuzu veya taze tuz karakterine sahip olmalıdır.
Stil Karşılaştırması
Algılanan asidite Berliner Weisse veya Gueuze kadar yoğun değildir. Tuz, kişniş ve Lakto’nun ölçülü kullanımı - tadı aşırı tuzlu olmamalıdır. Kişniş aroması Witbier’e benzer olabilir. Weissbier’e benzer bulanıklık.
Ticari Örnekler
Anderson Valley Gose, Bayerisch Bahnhof Leipziger Gose, Original Ritterguts
Ve Reçetem;
Fotoğraflar;

Domatesli Gose’nin domateslerini 1. Fermentasyonda eklemeye karar verdim.
Nar ve mango konsantrelerini 2. Fermentasyona ekleyeceğim.
Beraber içmek dileğiyle ![]()