Menegin's Hazy PA - NEIPA (BJCP21C)

Sezon başında planladığım reçetelerden bir diğerini bu haftanın birası olarak belirledim ve kaynattım. Bazı kötü sürprizler vardı ama o konulara hiç girmeyeceğim.

Stili inceleyelim;
Genel İzlenim
Yoğun meyve tatları ve aromalarına sahip, yumuşak gövdeli, ağızda yumuşak bir his bırakan ve genellikle önemli ölçüde puslu opak bir Amerikan IPA’sı. Geleneksel IPA’lara göre daha az acılık algılanır, ancak her zaman büyük ölçüde şerbetçiotu içerir.

Aroma
Taş meyvesi, tropikal meyve, narenciye veya diğer meyvemsi niteliklere sahip yoğun şerbetçiotu aroması; otsu veya bitkisel değil. Arka planda temiz, nötr, taneli veya hafif ekmekli malt; karamel veya tost yok. Herhangi bir malt karakterinin olmaması bir hatadır. Nötr ila meyvemsi fermantasyon karakteri. Maya ve şerbetçiotundan gelen esterler çatışmamalıdır. Kremsi, tereyağlı veya asidik bir aroma uygun değildir. İsteğe bağlı hafif alkol aroması.

Görünüm
Saman renginden çok açık kehribar rengine kadar değişen, bazen turuncu tonlu renk. Puslu, genellikle opak, berrak; bulutlu veya bulanık olmamalıdır. Opaklık biraya ‘parlaklık’ katabilir ve rengin daha koyu görünmesine neden olabilir. Görünür yüzen şerbetçiotu maddesi, maya topakları veya diğer partiküller bir hatadır. Yüksek ila çok yüksek tutuculuğa sahip orta ila kayalık, beze benzeri beyaz baş.

Lezzet
Yüksek ila çok yüksek meyvemsi şerbetçiotu aroması, aroma ile aynı tanımlayıcılar. Düşük ila orta malt aroması, aroma ile aynı tanımlayıcılar. Düşük ila orta-yüksek algılanan acılık, genellikle dolgun gövde ve yumuşak, kuru olmayan ila orta bitiş tarafından maskelenir. Ağızda kalan tattaki şerbetçiotu karakteri keskin veya sert olmamalıdır. Şerbetçiotunu destekleyen nötr ila meyvemsi fermantasyon profili. Tatlı olmamalıdır, ancak yüksek ester seviyeleri ve düşük acılık bazen bu izlenimi verebilir. Arka plan alkol aroması isteğe bağlıdır.

Ağız hissi
Orta ila orta dolgun gövdeli. Orta karbonatlaşma. Pürüzsüz. Sertlik yok. Hafif sıcaklık isteğe bağlıdır. Bira kremsi veya yapışkan bir ağız hissine, asidik bir tınıya veya çiğ nişasta dokusuna sahip olmamalıdır.

Yorumlar
New England IPA veya NEIPA olarak da bilinir. Tropikal meyve özelliklerine sahip şerbetçiotları ile geç şerbetçiotuna, özellikle de kuru şerbetçiotuna yapılan vurgu, bu tarzın bilindiği ‘sulu’ karakteri kazandırır.

Milkshake, kremalı dondurma veya meyve smoothie’lerini çağrıştıran ağır örnekler bu tarzın dışındadır; IPA’lar her zaman içilebilir olmalıdır. Pusluluk kuru şerbetçiotundan gelir, askıda maya, nişasta pusu veya diğer tekniklerden değil; puslu bir parlaklık arzu edilir, bulutlu, bulanık bir karmaşa değil.

Tarihçe
Amerika Birleşik Devletleri’nin New England bölgesinde bir Amerikan IPA çeşidi olarak ortaya çıkan modern bir butik bira tarzıdır. Alchemist Heady Topper’ın, 2010’larda popülaritesi artan stilin orijinal ilham kaynağı olduğuna inanılmaktadır. Stil, daha düşük acılığa doğru bir eğilim ve stilin diğer eklemeler için temel olarak kullanılması da dahil olmak üzere gelişmeye devam ediyor.

Karakteristik Bileşenler
Bir Amerikan IPA’sı gibi öğütülür, ancak daha fazla taneli tahıl ve daha az karamel veya özel malt içerir. Meyvemsi özelliklere sahip Amerikan veya Yeni Dünya şerbetçiotları. Nötr ila esterik maya. Klorür bakımından zengin su ile dengelenmiş. Acılıktan ziyade şerbetçiotu aroması ve lezzetinin derinliğini vurgulamak için çeşitli şerbetçiotu dozları ve sıcaklıkları kullanılarak kısmen aktif fermantasyon sırasında ağır kuru şerbetçiotu. Fermantasyon sırasında şerbetçiotu yağlarının biyotransformasyonu, derinliğe ve meyve karmaşıklığına katkıda bulunur.

Stil Karşılaştırması
Amerikan IPA’dan daha dolgun, daha yumuşak bir ağız hissine, daha meyvemsi bir geç şerbetçiotu ifadesine, daha ölçülü bir algılanan acılık dengesine ve daha puslu bir görünüme sahiptir. Birçok modern Amerikan IPA’sı meyveli ve biraz pusludur; kuru, gevrek bitişli, en fazla orta gövdeli ve yüksek algılanan acılığa sahip örnekler 21A Amerikan IPA olarak girilmelidir. Meyvemsi, yumuşak karakteri arttırmak için meyve, laktoz, vanilya vb. belirgin ilaveler, katkı maddeleri tarafından tanımlanan özel bir kategoriye girilmelidir (örneğin, 29A Meyveli Bira, 29C Özel Meyveli Bira, 30D Özel Baharatlı Bira).

Ticari Örnekler
Belching Beaver Hazers Gonna Haze, Hill Farmstead Susan, Other Half Green Diamonds Double IPA, Pinthouse Electric Jellyfish, Tree House Julius, Trillium Congress Street, WeldWerks Juicy Bits

Ben bu reçete için baz malt %50 civarında maris otter destekleyicileri de %18 kadar yulaf ezmesi ve yine %18-20 lerde pale malt kullanmayı düşündüm. Yine kremamsı dokuyu destekleyecek buğday maltı ve tatlı bitiş için ekstra bir miktar laktoz eklemeyi planladım. Otları sabro, amarillo ve azacca olarak seçtim ve Aksaraylı arkadaşlarım için bu sefer kademeyi 68 olarak belirledim.
Reçete;

Mayşeleme;

Kaynatma;
20250123_094124_1
Reçete düzeltmesini henüz yapmadım ama1.065 gibi.

Renk;

Son olarak erken gelen içer demek istiyorum :beers:

9 Beğeni

Katılıyorum… Kaç gün sürer ki olması?

1 Beğeni

Sanırım beş hafta kadar :slight_smile:

Çok.

Renk muhtemelen fotodan dolayı koyu, bir de 3. Günde atılacak otlarla esas rengini alacağını da ddüşünmek lazım, en sevdiğim stil ve lezzetlerden

2 Beğeni

Dry-hopları double olarak değiştrmeyi planlıyorum zaten. Toplamda 300 ü geçerim heralde.

2 Beğeni

Doyble neipa candır, ben de öyle yapmışım zamanında

1 Beğeni

Benim baktığım neipa reçetelerinde litre başına 15-20gr arası ot var. Bu ot olayının maksimumu nedir acaba aroma ve dryhop için? Bir ara bi yazı okumuştum belli bir ölçüden sonra fark anlaşılmıyor diye.

2 Beğeni

Toplamda litre başına 7 gr üzeri olması yeterli. Ama benim genel olarak incelediğim reçetelerde litre başına 4 gr kadar hopstand litre başına 2.5 gr kadar 7 günlük dry hop, yine litre başına 4 gr kadar 3-4 günlük 2. dry hop da kullanılıyor. Bununla ilgili çok detaylı videolar var aslında. Çok eski bir stil olmadığı için ve Amerikan çılgınlığı olduğu sürece o oranlar abartılacaktır, çünkü adamlar abartıyı seviyor.
Kısaca söyleyebileceklerim bunlar.

4 Beğeni

2020 de yaptığım neipada 280 gram ot kullanmışım

1 Beğeni

Son durum şu şekilde oldu, uygun mu başkanım? :slight_smile:

4 Beğeni

Daha ne olsun, yıldızlar karması mübarek

2 Beğeni

Gramaj olmuş mu diye sormuştum :wink:

265 gram yeterli bence

1 Beğeni

285 ama sen 265 diyorsan öyle olsun :slight_smile:
20 gr çıkmamış, pardon.

1 Beğeni

Sen bi daha topla diyorum :wink:

1 Beğeni

2 Beğeni

Ben yaptığımda 500 gram ot kullanmıştım :face_with_peeking_eye:

3 Beğeni

Fotoğrafta çok güzel duruyor bu stil. Hiç ticarisini yada kraftını içemedim. Sadece kendi yaptığım var bir kere. 300 gram kullanmıştım. Galaxy, citra, bru-1. Maliyeti çok yüksek bir stil gerçekten ama değer. Elimde idaho 7 ve citra var şu an ama cold ipa yapmak istiyorum.

2 Beğeni

Ben ot cimrisiyim, benim için çok bile :slight_smile:
İşin aslı elimde daha fazlası var sanıyordum ama yokmuş. Gerçi 300 gr kadar kullanmak niyetindeydim, çok da uzağında kalmadım.

3 Beğeni