Menegin's RYE Wine

Ortaya atıp (@augurs), eleştirip (@Durul) geri çekilenlere inat eldekilere göre güncelleyip kaynattım.

Çavdar ile bira yapmak oldukça zorlu, üstüne neredeyse 10 kg malt ile çalışmak epey sıkıntılı. Daha hacimli makine ile başlayayım dedim ama o makinada da küçük batch yapmak biraz zor oluyor. Neyse, başlamak başarmanın yarısıdır diyerek overnigt mash tarzı uygulamayla işe koyuldum.

Reçete;

Sabah 68 ⁰C ye çıkarttığım suya önceden yıkadığım pirinç kavuzlarını ekledim.

Sonrasında maltları ekleyip 10 dk sonra suyun maltlara tamamen değdiğine inandıktan sonra ısıtmayı kapattım ve kazanı sıkıca sarıp akşam devam etmek üzere bıraktım.

Akşam 15 dk 68 ⁰C kademesi ve 10 dk mash out dan sonra zorlu süzülme sonucunda kaynatmaya geçtim.

Rakım itibari ile genelde 97 ⁰C lerde kaynıyor.
Bu kadar maltla bu verimliliği yakalamanın sırrı elbette uzun süreli mayşeleme.

Gecenin sonuna doğru bu biradan bir kaç tane içmeyi elbette hakkettim :wink:

10 Beğeni

Dediğime gelmişsin wlp 099 kullanmışsın​:wink::grin: verim ne çıktı bu arada bir de fermenter volume tuttu mu?

1 Beğeni

İlk paylaştığım reçetede de wlp99 vardı.
Reçete güncel haliyle tuttu. 78 verimlilik bu stil için zordu, 75 oldu. Yağmurlamada hala 15 brix geliyordu. Ama öngörülenin altında yağmurlama yaptım. Aslında insanın parti gyle yapası geliyor :slight_smile: 800 ml kadar maya çoğaltmak için sakladım.

Sırada Orval ve dondurucudaki meyveler var :wink:

Bu arada burada güncellemeyi unutmuşum ama asıl reçetede güncelledim. OG 1.090, verimlilik %75.

Aslında bu şekilde kaynadı;

5 Beğeni

Çok erken açmışsın. Yazık olmuş.