Hocam decoction için extra bir ekipmana gerek yok, bir ocak, bir tencere, bir de karıştırmak için büyükçe bir kaşık yeterli
Sırada bu reçeteyi kaynatacağım yeniden fakat elimde yeterince munich malt olmadığı için eksik kalan kısmı melanoidin ile tamamlamayı düşünüyorum. Buyurun reçeteye;
HefeWeiß copy
Weissbier
5.1% / 12.7 °P
Recipe by
Msk
All Grain
Jet 30L
75% efficiency
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 19.93 L
Sparge Water: 9 L
Total Water: 28.93 L
Boil Volume: 25.48 L
Pre-Boil Gravity: 1.044
Vitals
Original Gravity: 1.051
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 13
BU/GU: 0.25
Color: 5.2 SRM
Mash
Temperature — 55 °C — 10 min
Decoction — 63 °C — 30 min
Decoction — 72 °C — 30 min
Temperature — 78 °C — 10 min
Malts (4.31 kg)
2.85 kg (66.1%) — Weyermann Wheat Malt Pale — Grain — 2 SRM
960 g (22.3%) — Weyermann Pilsner — Grain — 1.7 SRM
300 g (7%) — Weyermann Munich I — Grain — 7.1 SRM
200 g (4.6%) — Weyermann Melanoidin — Grain — 30 SRM
Hops (24 g)
9 g (10 IBU) — Brewer’s Gold 8.5% — Boil — 60 min
15 g (3 IBU) — Saaz 3.5% — Boil — 15 min
Miscs
3 ml — Lactic Acid — Mash
Yeast
1 ml — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen 77%
Fermentation
Primary — 23 °C — 14 days
Carbonation: 3.5 CO2-vol
Maya ilk nesil değil mi?
(Başka ne olacak ki…)
(Bence çok fark etti, özellikle ikinci nesilden sonra.)
- nesilden itibaren nasıl bir fark var ?
Tadı yine güzel oluyor ama ilkindeki gibi olmadı bende.
Nasıl anlatılabilir emin değilim ama ilk nesil mayayla çok güzel ve yoğun muz aromalarına sahip bir bira elde etmişken ikinciden sonrakiler daha ekşi, daha hızlı bir şekilde kalitesini kaybeden biralar üretmişti.
Herkese selamlar,
Eski Forum kapanmış yenisini bulmam epey zor oldu
Wyeast 3068 mayasını paylaşabilecek biri var mıdır acaba ?
Selam, maya eklenmesi ile ilgili bi sorum olacak. Elimde Wyeast 3638 Bavarian Wheat mevcut. Açılmamış paket olduğundan ilk önce çoğaltıp ondan sonra kullanmayı düşünüyorum. ilk çoğaltmadan sonra elde edeceğim 15ml’lik mayayı birdaha çevirmeden direk ekleyebilir miyim. Nasıl olsa dondurucuya girmeyecek diğer kalanları gibi…
Selamlar,
Buğday için ben de yaklaşık 15ml maya ekliyorum fakat bu 15ml çökelmiş olan kısım oluyor falkon tüpün içindeki.
Hocam merhabalar.Bu 15-20 ml ekleme kısmı genel bir durummu? Elimde yeni çoğalttığım m20 var.Muz aroması baskın bi buğday istiyorum.Ama stuck ferm. da korkuyorum Birde ilk 3 gün açık fermentasyon yapsam mı acaba ?
Hocam M20 hiç kullanmadım bilmiyorum.
Maya underpitch yani gerekenden az miktarda ekleniyor böylelikle esterlerin daha fazla oluşması bekleniyor.
Sağolasın hocam denicem
Hocam elinize saglik. 3. Denemem olarak sizin bu reçetenizi yapmaya calisacagim. decoction olayini cok anlayamadim. Arastiracagim ama yapamazsam 67-68 derecede 70 dk mayselesem olur mu
Hocam yalnız 67-68C derecelerde mayşelemek ve decoction çok farklı şeyler. Decoctionda toplam maltın 1/3’ünü ayrı bir tencereye bir miktar mayşe ile birlikte alıp kaynama noktasına çıkarıyoruz ve decoction süresi boyunca karıştırarak o sıcaklıkta tutuyoruz.
Tabi bu bir step bunun normali farklı ısı kademelerinde 3 step olarak yapmak @Msk çok ayrıntıya girmemiş, biraz sizin araştırıp okumanız gerekiyor bu konuyu