Güzeller güzeli paslanmaz çeliği de unutmayalım. Hem ışıktan da tam koruma sağlar.
Bu arada benim de dahil olduğum grupta birkaç kez een uygun dinlendirme ortamını 19 litrelik polikarbonat su şişelerinin sağladığından bahsedildi pek çok kez.
Bu bahsettiğiniz aslında Micro-oxygenation diye geçiyor ve baya ileri seviye. Fermantasyon sonrası oksijene maruz bırakmayla ilgili araştırmalar var. Bahsedilen miktarlar lt/ 10-80 mg düzeyinde degişiyor. Ahşap fıçılarda bunun doğal olarak(kontrol edilmeden) gerçekleştiği, fıçının mantarının neresinde olduğu, ahşap mantarmı yoksa daha izole edebilen silikon tapa mı olduğu, amerikan fıçı yoksa fransız fıçı, ortam ısısı vs ye göre fıçı içindeki şarabın kac mg oksijene maruz kalabildiğine ilişkin çeşitli araştırma ve notlar var. Mikrodüzeydeki etkinin olumlu etkilediğinden de bahsediliyor ama etkinin doğrudan oksijen kaynaklı mı yoksa fıçı etkisi ile mi olduğuna ilişkin de tereddütler var. Bencede ayırt etmek çok zordur gerçekten. Günümüzde ileri seviyede bunun kontrol edilerek oksijene maruz bırakmanın farklı üzüm türlerinde yapıldığına ilişkin birşeyler okudum, detaylı araşıtrabilirsiniz isterseniz. Bizim seviyemizde ulaşabileceğimiz yada uygulayabileceğimiz yöntemler degil açıkçası.
Dolayısıyla kovanın geçirgenliğinin olmaması nedeniyle şarabın potansiyelinden yoksun kalabileceği gibi bir endişeniz varsa bence yersiz .
Bende cam damacanalarda yada kısa süreli beyaz petlerde tutuyorum. Cam damacanada geçirgenlik dar boyunla birlikte kovadan da az mesela.
Şarap sirkesindeki son durum şu şekilde ;
Üzerindekine kef deniyordu sanırım. Bunu almak gerekir mi?
Eğer kef ise, ki ben ne yazık ki taniyabilecek kadar bilmiyorum, temizlemek gerekir.
Biraz arama yapıp emin oldum, kefmiş abi. Yalnız temizlemesi zor bir meretmiş. Süzgeçle denedim yine kaldı, en son 3 kere filtre kağıdından geçirdim oldu.
Dipten sifonlamak da işe yarayabilirmiş.
dibine de çökmüştü. sanırım üstten almaya çalışırken dibe çöktürdüm bazılarını.
Marketlerde satılan, sanırım izmir üzümü diye geçen çekirdeksiz beyaz üzüm var. Biraz dolapta kalmış, hafif ekşime kokuları gelmeye başlamıştı. Üzümleri patlatıp sirkeye çevireyim dedim, o arada meraktan bir de ölçüm aldım. 1090 og verdi. Hala şaşkınım.
Beyaz şarap yapma fikri çık aklımdan
Büyük ihtimal sultaniye cinsidir, güzel şarap olabilir ama dolapta kalıp ekşidiyse emeğine de yazık edebilirsin.
Hocam onu sirke yaptım
Biraz beyaz şarap yapım proseslerini okudum, biraz beni aşabilir gibi geldi vazgeçtim.
8 litrelik Cam şişeden fermanter yapacağım kapağı deldim hava tıpasına uygun olarak fakat boşluklar oldu. Sizce silikon kullanarak o boşlukları kapatsam sağlıklı olur mu?
Hava kilidi contası alıp takabilirsiniz, silikon çok efektif olmayabilir.
Kapağa bıçakla delik açtınız sanırım. Sonrakiler için aşağıdaki gibi yaprak matkap ucu alırsanız daha pürüzsüz delikler açabilirsiniz. Ve conta şart yinede.
Teşekkürler nerede bulabilirim bu conta dediğiniz şeyi… Evet bıçakla kestim ama eşit olmadı
Bira ve şarap yapımı ile ilgili malzeme satan firmaların hepsinde var. Conta diye aratın mutlaka çıkar.
Herkese selamlar.
Geçen sene sofra üzümüyle denemelik olarak beyaz şarap yapmıştım. Bu bildiğimiz çekirdeksiz izmir üzümü diye geçen üzümle. Neyse ben burda bir hata yaptım ve kabukları hemen ayırmayıp biraz altın sarısı renk versin diye ferm. Sonuna kadar kovada bıraktım.
Şimdi geldiğimiz noktada şarapta içmeyi engelleyecek kadar bir burukluk var. Bu zamanla geçer mi yoksa çözüm lavabo mu?
Tadı yumuşar ama tamamen geçmez. Kırmızı ile karıştırıp rose olarak tüketebilirsin. Beyaz kırmızı kadar bekletmeye gelmiyor. Ama seneye içilebilir hâle gelir diye düşünüyorum. Senin yaptığın orange şarap olmuş Bu sene @Ozerrock de chardonnayları o şekilde yaptı.
Hayır rengide öyle koyu olmadı. Normal açık sarı beyaz oldu. Sprite fln mı karıştırsam acaba
İsmi orange, renk çok koyu olmuyor