Şaraplık Üzümden Kültür Mayasıyla Adım Adım Şarap Yapımı

Tamam, konuşalım en kısa zamanda.

Merak etme o iş bende, tülbent ayarladim :joy:

Yeterince kova var mı?

Üzümler nasıllar iyilerdir insallah :smile:

1 Beğeni

Günde 2 sefer kapak kırmaya devam👍

1 Beğeni

Yine bir bağbozumu…

Bu sene yazın geç gelmesi bağbozumu tarihini 1 Ekim’e kadar öteledi.
Aslında 1 hafta önce olsa çok daha iyi olacaktı çünkü brixler çok yüksekti.

Bağbozumunu yaptığımız yer iki abimize ait. İlk bölümdeki bağlar askıya alınmış halde, ikinci ve daha yaşlı olanlar buranın genel bağları gibi yerde. 1000 m rakımda kutulmuş her iki bağ da susuz ve tamamen ilaçsız yetiştiriliyor. O kadar ki kükürt bile atılmıyor. Aslında külleme için atılsa iyi olur dense de buralarda nem olmadığı için mantarların sebep olduğu hastalıklara rastlamak pek olası değil.

Bu sene patronum ilk bölümün kesiminden erken alıyor beni, çünkü üzüm her sene biraz daha artıyor ve sandıklar yetişmiyor. O yüzden bir taraftan makineyi kurup patlatmaya erkenden başladık.

Makine olunca patlatma kolay oluyor. 1,5-1,8 ton aralığında olduğunu düşündüğümüz üzümün patlatması maksimum 2 saat sürdü.

Aslında bu sene ben sadece amelelik kısmında var olup üzümde gözüm olmayacaktı ama ısrarlara dayanamayıp 2 kova dolusu üzümü zorla yüklendim(!)

Bu sene 3 çeşit üzümümüz var ve itina ile çok temiz iş çıkarıp kovanın birinin altını merlot üstünü cabarnet sauvignon ile doldurduktan sonra, ikinci kovaya kalan cabarnetleri ve hemen arkasına da öküzgözünü ekleyip kovada kupaj işine girişmiş oldum :see_no_evil:

Mekana gelince dolu kovaları 4’e böldüm ve ölçüm alıp PMS lerini attım.
Merlot

Cabarnet Sauvignon

Öküzgözü/Cabarnet Sauvignon

24 saat sonra kapakları açıp uyandırdığım mayaları fermenterlere atıp üzümlerle buluşturdum.

36 saat sonra ilk kapak kırma işlemini yaptım.

48 saat sonra ise ikinci kapak kırmayı yapıp maya besinlerini ekledim.

Fermentasyon 20-21 ⁰C civarında ilerliyor.

Gerisi tamamen kısmet. :wine_glass:

9 Beğeni

Olmamış çöp. Ankara’ya dökebilirsin

1 Beğeni

2 sefer?? Beginner mistake…

1 Beğeni

Evet ben bu sene hiç bira kaynatanadım malum zelzeleden dolayı. Fakat artık Ankara’da olmanın güzelliği imecelerle üzümlere ulaşabilmek.

Bu sefer @FAtE ile birlikteyiz.

İlk üzümlerimiz Bozcaada’dan gelen Malbec ve Vasilaki

Malbec normalde sevdiğim bir şaraplık üzümdür fakat bu sene gelen üzümler biraz sıkıntılı çıktı

İlk başta soğuk maserasyon deneyelim dedik ve @BoBo nun kullanmadığı dolabına koyduk kovaları. Sonrasında şarap grubundakilerin kötü kokular geliyor demesi üzerine dolaptan çıkarmak zorunda kaldık(dolap yine bomboş kaldı)

Mayaların strese girdiğini ve bu evrede H2S ürettiğini vs deneyimlemiş olduk. Bol maya besini ile mayazadeleri stresten çıkarmaya çalışsak da psikolog olmadan olmaz dendi. Ve leş gibi kokan bir mayşemiz oldu. Ciddi lağım kokusu. Aktarmalarla azalmasını bekleyeceğiz olmadı bakır maruziyeti gerekebilir…

Vasilaki ise daha önce dömisek olarak denediğim bir çeşit ilk geleceğini duyduğumda heyecanlanmıştım fakat üzümler gelince hevesim kursağımda kaldı. Renk olarak biraz fazla kehribara çalıyordu sanki. Sıcaklık ayarını pek iyi yapamasam da maksimum 22 derecede Fermentasyon tamamlandı.

İkinci partide ise Şiraz aldık. Bu üzümü aldığımız Denizli Güneydeki bağ sahibi ne kadar değişik(?)se üzümleri de o kadar güzel

Patlatılan üzümleri pmsledikten sonra kova kapağını kapatıyoruz. Vahşi mayalar sersemlemiş oluyor. 24 saat sonra da kültür mayası ekliyoruz. Sonrasındaki 24 saat sonra da kapak kırmalar ve maya besini takviyesi başlıyor. Kapak kırma işlemini biraz da aylak olduğum için günde 3-4 kere yaptım. 7 günde Fermentasyon tamamlandı ve sıkma sonrası cidden ümit vadeden bir şarabımız oldu.

Son üzümümüz Patkara! En heyecanlandığım bu oldu çünkü hem üzüm nispeten uygun fiyatlı hem de geçen seneden de memnun kaldığım bir çeşit: ama bu sefer rose olarak deneyeceğiz.

Üzümleri patlattıktan 1 saat sonra presliyoruz ona rağmen renk yine beklediğimden koyu. OG 1110 olması nedeniyle de biraz sulandırma kararı alıyoruz ve graviteyi 1090a çekiyoruz.

Aradaki farkı deneyimlemek işin bir kısmını beyaz şarap bir kısmını kırmızı şarap mayasıyla mayalıyorum.

Fermentasyon devam ederken elde ettiğimiz renk çok seksi…

Sonuçları paylaşacağım

10 Beğeni

Dolap mutlu olmuştu siz gelince, arkanızdan ne ağlamalar ne ağlamalar…

3 Beğeni

O kadar güzel anlatıyorsunuz ki özendim, üzüm arayasım geldi.

2 Beğeni

Benim de içim gidiyor. Bu sene düzgün üzüme ulaşamadık, pas geçicez gibi :confused:

1 Beğeni

10 Beğeni

Elinize sağlık guzel bir ekip çalışması oldu🙏

3 Beğeni

Presleme sonrası 3. günde ilk aktarmayı yapıp dip tortusundan ayırdım.

6 Beğeni

Bir gün herkes winemaker olacak

4 Beğeni

Şöyle bir ürün gördüm işe yarar mı sizce 2200tl fiyatı var patlatmaya yaricak gibi saplari elle ayiklamak lazim deger mi bilemedim

işe yarar bence. Yurt dışında bu mantıkla çalışan cok makina var. Grape crusher diye görsel aratırsaniz çıkıyor bolca. Tek sıkıntı 3d printer ile yapılmış parçaları. Çok uzun ömürlü olmayabilir.
Ben elimdeki malt değirmenini bu mantıkla çalışan üzüm patlatma makinasına çevireceğim. Degirmeni söktüm ama parçaları 3d printer ile basamadim henüz. Yılda bir kere kullanılıyor sonucta ayrıca hooper yapip yer kaplasın istemedim. Bakalım ne zaman fırsat olacak.

1 Beğeni

Kaç kilo üzümün sapını ayıklayacağınıza ve tanelerin ne kadar kolay koptuğuna göre çok değişir.

Bu başlık şarapçının el kitabı gibi bir şey ya. Her şarap yaptığımda burayı açıp @BoBo nun yazdıklarını okuyup bilgi tazeliyorum :slight_smile:

4 Beğeni