Selamlar, yeni bir projeye kaynak ayırmak amacıyla toplam 5 kaynatma yaptığım, 23 litre çay kazanından devşirdiğim bira makinemi ve ekipmanlarını satıyorum. İstanbul içi elden teslim tercihimdir kargoya yapılacak malzemeler değil maalesef ![]()
Öncelikle 1000+2000 toplam 3000 wattlık rezistanslı remta marka çay kazanı.
Kaynama ısısına ulaşırken 3000 watt iyi ancak, konu ısıyı korumak veya sabit tutmak olduğunda biraz fazla geliyor, taşma yapıyordu. (Eski forumda yaşadığım zorlukları dile getirdiğim bir konu vardı maalesef ulaşılamıyor tabii.) bende 2 parça olan rezistansın 1000 watt’lık kısmına bir adet aşağıda gördüğünüz çıt çıtı ekledim. Duruma göre 2000 ile 3000 arasında ayarlanabiliyor.
Rezistans görüldüğü gibi. Organze kumaşından torba kullandığım için, içine bu paslanmaz çelik süzgeci yerleştirdim, torba rezistansa değip yanmasın diye.
Merak eden olur belki diye düşünerek; kazanın alt kısmı.
Zamanında çinden aldığım rex c100 Pid, soğutucu alüminyum blok ve 40 amper SSR röle.
İçine aşağıdaki resimde görüldüğü üzere 1 adet de laptop fanı koydum ve yukarıda görülen küçük kırmızı düğmeye bağladım, isteğe göre devre dışı bırakılabiliyor. Büyük ışıklı-kırmızı düğme de tüm sistemi açıp kapatıyor. Ayrıca yine görüldüğü üzere röleden çıkıp kazana giden ve haliyle yüksek akımla çalışan kabloyu 3*2,5 mm çapında seçtim işi şansa bırakmamak adına.
6 Metre paslanmaz çelik serpantin. dikiş dikmeyi öğrenme aşamasında olduğumdan kendisine çanta dikmiştim ![]()
serpantin şebeke suyu ile ısıyı 30 derecelere kadar hızlıca düşürüyor, ancak 0 dan sonra beklemekten ömür tükeniyordu. Hem bu sorunu çözüp buzlu su takviyesi ile soğutma sağlamak, hemde ileride belkide mayşelemede kullanılacak bir devirdaim sisteminin parçası olabilecek bir pompa almak istemiştim ve bu manyetik pompayı almıştım. Özellikleri üzerindeki etikette de mevcut.
Set el yapımı olduğundan, her kaynatma sonrası, işimi kolaylaştıracak bazı çözümler ekledim. Aşağıdaki hortum seti de bu örneklerden biri. Önce musluktan alınan su ile yüksek ısıyı 30 derecelere kadar düşürüyorum. Ardından resimde görülen ek yerlerinden söküp, buzlu su olan kovanın horumlarını takıp hızlıca devam ediyordum. Daha pratik birkaç fikrim vardı ama hayata geçirme fırsatı bulamadım.
Yanında resimlerini çekmeyi unuttuğum, berraklaştırıcı toz jel, bol miktarda organze kumaş ve dikilmiş şerbetçiotu kumaşları da verilecektir. Kazanın sığabileceği boyutta bir kutusu da var onun da resmini çekmeyi unutmuşum. sanıyorum tüm set içine sığar (serpantin başka bir yerde duruyordu kutunun içine girebilir mi bilemiyorum)
Zevkle geliştirdiğim ve kullandığım bir setti ancak yer sıkıntısından dolayı artık kullanamıyorum, hem birilerinin işine yaramasını hemde yeni projeme destek olmasını umuyorum. Elimde set ile alakalı çok daha fazla görsel ve video bulunuyor ancak burada kalabalık yapmak istemedim, bunları isteyen olursa özelden iletişim kurabilir.
Tüm set için toplam 1000 TL olarak düşündüm. Ayrıntılı bilgi için yazabilirsiniz. İyi forumlar.