Bu yılın ilk birasını kaynattım. Evdeki miniğin; “niye ayrımcılık yapıyorsun, benim memleketimin birasını yapmıyorsun?”, demesi(!) ve bjcp de denemediğim stilleri deneme isteğim, ayrıca baharda tüketilmesi güzel olacağını düşündüğüm bu stile yöneltti. Bu bira da diğer ada ülkesinde olduğu gibi alkol oranıyla aynı stil altında sıralanmış. Ben light ve export seçeneklerini eleyerek ilk kit birasını kurduğum stile yani Scottish Heavy’e yöneldim. (İlk kitimi beceremediğimi de belirtmeliyim)
Stilin bjcp çevirisini paylaşayım;
Genel İzlenim
Hafif karamel, tost, şekerleme ve meyvemsi tatlar içeren düşük alkollü, maltlı bir bira. Hafif bir kavrulmuş kuruluk, bitimdeki kalan tatlılığı dengelemekte, acılık sadece biranın tıkanmasını önlemek için algılanmaktadır.
Aroma
Karamel ve şekerleme notaları ile orta-düşük ila orta maltlık ve kızarmış ekmek kırıntıları, ladyfingers, İngiliz bisküvileri, graham krakerleri veya tereyağlı çikolatayı anımsatabilecek hafif kızarmış ve şekerli nitelikler. Hafif çekirdekli meyvemsilik ve hafif İngiliz şerbetçiotu aroması (topraksı, çiçeksi, portakal-narenciye, baharatlı, vb.) kabul edilebilir.
Görünüm
Soluk bakırdan kahverengiye. Berrak. Düşük ila orta, kremsi kirli beyaz.
Lezzet
Karamel ve şekerleme tonlarına sahip orta kızarmış-hazır malt, hafif kavrulmuş bir kurulukla sonlanır. Aroma ile benzer tanımlayıcılar kullanılarak çok çeşitli karamelize şeker ve kızarmış ekmek türü tatlar mümkündür. Temiz maltlık ve fermantasyon profili. Hafif esterler ve şerbetçiotu aromasına izin verilebilir (aroma ile benzer tanımlayıcılar). Tiksindirici olmayacak kadar yeterli acılık, ancak malt dengesi ve ağızda kalan tat.
Ağız hissi
Orta-düşük ila orta gövdeli. Düşük ila orta karbonatlaşma. Belki orta derecede kremsi olabilir.
Yorumlar
Ayrıntılı yorumlar için kategori tanıtımına bakınız. Daha yüksek bitirme gravitesi ve kalan tatlılık nedeniyle spesifikasyonlarda belirtildiği kadar acı görünmeyebilir. Hafif kavrulmuş kuruluğu duman olarak yanlış algılamayın; bu biralarda duman yoktur.
Tarihçe
Kategori girişine bakınız. Shilling ale isimleri I. Dünya Savaşı’ndan önce hafif (yaşlandırılmamış) biralar için kullanılıyordu, ancak bu tarzlar ancak II. Dünya Savaşı’ndan sonra modern şeklini aldı.
Karakteristik Malzemeler
En basit haliyle soluk ale maltı ve renkli malt, ancak şekerler, mısır, buğday, kristal maltlar, renklendiriciler ve çeşitli diğer tahıllar da kullanılabilir. Temiz maya. Yumuşak su. Turba tütsülenmiş malt yok.
Stil Karşılaştırması
Kategori tanıtımına bakınız. Lezzet profili olarak diğer İskoç Biralarına benzer, rengi daha açık ve İskoç Light’tan daha güçlüdür. Güç olarak Ordinary Bitter’e benzer, ancak farklı bir lezzet profili ve dengesi vardır.
Ticari Örnekler
McEwan’s 70/-, Orkney Raven Ale
Bu bilgiler ışığında maltları kırıp makineyi sabah erken başlamak üzere programladım.
Reçete;
Brewtools B40pro nun en büyük sorunu süzülmesi idi. Çoğu kaynatmada bu sorundan dolayı makine başından ayrılamıyordum. 1mm boyut farkı olduğu için Jet 30 un sepetini kullanabiliyordum. Bir arkadaşımın imdadıma yetişmesi sayesinde parasıyla bile zor yaptırabileceğim sepet altı süzgeci yedekli yaptırdım. Sepet altı süzgeçlerin görselleri de paylaşayım.
Bu kaynatma bunu denemek için de önemliydi. Bu yüzden riske atmamak için kilogram olarak daha az maltlı bu stil çok uygundu.
Mayşeleme;
Bu makinenin pompası çok kuvvetli ve daha önce %30 güçte zor süzdürdüğüm mayşeyi tam güç çalıştırdım ve hiç sorun yaşamadım.
Tabii tam güçte dışarı taşma riskinden dolayı %70 i geçemedim.
Kaynatma;
Soğutma;
Reçete tam tuttu;
Kendisi bilimum kademeleri uygulamasına rağmen (@Durul) benim Zonguldaklı arkadaşlarıma sadakatimden İzmir, Manisa ve Samsun kademelerini atlayıp sadece 67 ⁰C de mayşeleme yapınca temizlik dahil 4 saat 15 dk da işimi bitirdim.
Mayşe rengi;
Bu wyeast in mayalarına hastayım. Scottish Ale yazdıkları 1728 numaralı mayalarının altına 325 türü sıkıştırıyorlar bakalım ne iş çıkaracak.
Dostlarla içmek dileğiyle