Spunding Valf Ölçüm Problemi

Şu valfi kullanıyorum. Geçen fermzillaya micromatic regülatör ile 15psi basınç verdim daha sonra spunding valfi taktım ve 10psi gösterdi. Zaman içinde saatin hassasiyeti kaybolmuş olabilir mi? Dijital saati almam mantıklı mı? Dijital almak sorunumu tamami ile çözer mi? Yoksa micromatic ölçümüne güvenip 15 e 10 oranından devam mı etmeliyim?

Kalibre edilmiş bir monometre ile kıyaslamadan şu doğrudur demek pek mükmük olmaz. 3. monometreniz varsa aralarında kontrol yaparak birbirine yakın olanları doğru kabul etmek pratik bir yaklaşım olabilir. Ancak şu da gözden kaçırılmamalı ki, micromatic regülatördeki monometrenin skalası 0-10 bar civarıdır muhtemelen, dolayısı ile 10-15psi sapmanın çok olduğu/olabileceği bölgede kalır. Keglandin skala 0-2 bar olması nedeni ile eğer bozuk değilse doğruluk oranı daha güvenilir olacaktır.

1 Beğeni

O zaman ne diye micromatic aldık ki kesin sonuçlar veremiyorsa? Başka ölçüm yapabileceğim bir şey yok elimde.

6.2 bar manometrenin son sınırı.

Kim al dediki :slight_smile:
Skala ne kadar darsa hassasiyet o kadar düşük oluyor. 4 barlık manometre daha hassas olur mesela.

2 Beğeni

Bence hata payı regülatörden ziyade spunding tarafında.

Spunding valflerde diyafram dizayn en uygun sonucu vermektedir, sizdekide bu model keglend firmasının iyi bir valfi, en güncel verisonu değil ama bu versionu yinede bu da gayet isabetli, ben üründe bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum eğer çok uzun yıllar hor kullanılmadı ise.

Ben sizdeki spunding valfin bir sonraki versiyonunu aldım diyafram dizayn yine, bende de regülatöre göre bir kaç psi düşük gösterdiği oldu.

Özetle çok pahalıya satılan ticari seviyede profesyonel olmayan spundingler bir kaç psi şaşabiliyor. Internetten araştırmanızı öneririm yabancı kaynaklardan, spundinglerin doğruluk hassasiyeti regülatörlere göre düşük olabiliyor, üzerindeki manometre ile ilgili değil problem, valflerdeki yayların hassasiyeti ile ilgili.

O yüzden basınç altında yaparken ortalama bir aralığa ayarlamak lazım. Mesela 10-15 psi arası genelde en iyi sonucu verir. Ben 12 12.5 psi civarına ayarlıorum. + /- 2-3 psi ölçüm hatası payı bırakarak güvenli aralıkta kalınabilir.

fermenter olarak ne kullanıyorsunuz? Corni fıçılar dışındaki fermenterlerde Basınç verdikten sonra fermenterde minimal kaçaklar olabiliyor eğer alttan fermentasyon gibi düzenli co2 besleyen bir durum yoksa.

1 Beğeni

Fermzilla allrounder kullanıyorum.

1 Beğeni

fermenterde bir miktar kaçak kesin var, bende de fermzilla var, bütün bağlantı yerlerini en az 4-5 kat elektrik bandı ile sarıp üzerine ingiliz anahtarı ile plastik aksamları bile sıkmak gerekiyor, ek olarak kapağı takmadan önce food grade gres spreyi ile spreylemek gerekiyor. Fermzilla genel olarak üzerininde iyi çalışılmaz ise hava kaçıran normal dünya şartlarına göre ucuz (TR dışındaki ileri seviye ülkeler) plastik ve dandik bir sistem Keg fermentere kıyasla. Keg fermenter basınç altında her zaman en iyi sonucu verir.

Fermzillayi iyi bantlayıp iyi sıkacaksınız genel olarak, o zaman güzel çalışıyor. Tabii böyle yapınca ömrü sınırlı maalesef.

1 Beğeni

Spunding valfin mekanik göstergesine hiç güvenmeyin.
İncecik bakır ya da pirinç bir yay, ibreyi ittiriyor. Göstergeyi sökerken ya da kargoda bu yay yamulabiliyor. Ben ilk aldığımda kurcalamıştım da komple kaymıştı.
Söküp, bu yayı kastırarak kendinizce kalibrasyon yapabilirsiniz.

Bence dijitale gerek yok. Spunding’in çok hassas olması gerekmiyor diye düşünüyorum.

1 Beğeni

Plastik kısımlarda kesinlikle zorlamanızı önermem. Kolaylıkla dişleri sıyırabilirsiniz. veya plastik aksamı çatlatabilirsiniz. Çok dikkat etmek gerekli.

1 Beğeni

Fermzilla bence kaliteli bir ürün. Ben kaçak falan hiç görmedim. Kaçak olsa ses vs muhakkak duyulurdu. Hiç bir aksamını anahtarla sıkmıyorum. Elime sıkıyorum. Sorunda yaşamadım.

1 Beğeni