yeni bir üyeniz olarak tecrübenize ihtiyacım var… 2 yıldır kit birası kuruyorum bu süre içinde herhalde ortalama bir 13-15 kit kurmuş olmalıyım fakat en son kurulumda ki manzara ile ilk kez karşılaştım… zannediyorum ki aşırı bir krausen oluşumu var. tadına baktığımda ise tıpkı su gibi nötr. gazlanma yok. hidrometre ile ölçtüğüm gravity 1020, kurulumun 13. günündeyi. fermantasyon sırasında sıcaklık 22-25C arasındaydı. sizce bu kit çöp mü oldu. yoksa şişeleme değer mi? bu kitte farklı yaptığım şey sadece pwb elimde kalmadığı için 2 lt suya yarım çay bardağından az çamaşır suyu koyup kovayı temizledim ve duruladım sonrası malum starsan ile dezenfekte edip kurulumu her zaman olduğu gibi yaptım. karşılaştığım bu durum ile fikrinize ihtiyacım var…
Hangi kiti yaptınız ve hangi mayayı kullandınız? Fermantasyon gürültülü bir şekilde devam ediyor gibi duruyor
butikbira’nın yaz aşkı export kitini kurdu. maya ise kitle gönderilen maya idi.
Sorun yok. Kapağı açıp durmayın oksijen teması olmasın.
bu cevabınız beni rahatlattı… 5 gün önce gaz çıkışı durdu ne oluyor ne bitiyor bir ölçüm yapayım diye ilk kez bu akşam kapağı açtım. bu kadar yoğun topaklanma görünce de telaşlandım.
Ek bir öneri; fermenterinizi yarısı veya daha altı hacimlerde kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. krausen ve çıkan karbondioksit koruma kalkanı sağlasa da fazla hava boşluğu iyi değildir.
Ayrıca her kullanımdan sonra düzgünce temizliyorsanız PBW her kullanımda gerekli olmayabilir. Boşuna vaktinizi harcamaya değmez.
Sonuç olarak; tadına bakın ben bunu içerim diyorsanız şişelemeye her zaman değer.
tavsiyeniz için teşekkür ederim. ölçüm için kovayı açtığımda herhangi bir kötü koku veya kötü bir tat almadım. kapağı kapatıp hava kilidi ile 1 hafta daha bekleyeceğim. endişem küçük bir tadım yaptığımda şırada nötr bir tat olmasıydı tıpkı marketlerde hazır alınan su gibi bu da bende şişelendikten sonra gazlanma olur mu endişesi yarattı. deneyip göreceğiz…
Onu da tahminen şöyle cevaplayabilirim; fermantasyon derecenizin 25 dereceye vardığını söylemişsiniz. Bu yüksek bir sıcaklık mayanız da güçlü görünüyor ki “flocculation” dediğimiz, mayanın balıkla dolu bir akvaryuma biraz yem atmanız sonucunda olacak curcuna gibi bir curcunaya girdiği dönemi ifade eder.
Bu sırada bol bol şıranızdaki içeriği tüketirken bir yandan tabiri caizse dışkılar ve yan ürün üretir; alkol, esterler ve karbondioksit. Şıranız yüksek sıcaklıkta olduğu için karbondioksit tutma kapasitesi azalır ve neredeyse tüm karbondioksiti içeriğinden dışarıya verir. Bu nedenle düşük sıcaklıkta mayaladığınız biranız tadarken gazlı gelir yüksek sıcaklıktaki ise su gibi gelir.
Sonuç olarak gazlanma olacak fakat şıranızın gördüğü en yüksek sıcaklık derecesi, litresi, biranın türü ve kullandığınız şekerin türünü göz önünde bulundurmayı unutmayın. Saygılar.
bu konuda bahsi geçen kurulum için dün itibari ile FG1002 'de şişeleme yaptım… buradan endişelerimi gideren, fikir ve önerilerde bulunan bira severlere teşekkürü borç bilirim…
iki görsel arasında 9 gün mevcut. 9 günün sonunda gözle görülür derecede krausen patlamasının dibe çöktüğü görülüyor…
“Krausen patlamasının dibe çökmesi”
Diye bir şey yok, ilk resimde fermentasyonun en üst seviyede olduğunu son resimde de artık bitmeye yakın veya bittiğini görüyoruz, burada bana sıkıntı gibi görünen fg nin 1002 olması, onun haricinde görünüşten anlaşılabilecek hiçbir şey yok
Bu birayla ilgili bir tadım notu düşerseniz sevinirim. 1002 bitişli olması merak uyandırıcı eğer sıcaklık düzeltmesi yapıldıysa.
Konudan alakasız ama bir sorum var, ilk kitimi bugün denedim sonda bir ekşi tat bırakıyor ağızda, bu şekerden kaynaklı mı? Sabit 20 derecede mayaladım.
Kaç gündir şişede ve kit ne birası
4 gündür fıçıda, german pilsner
tadı bana biraz sert ve gazlı geldi fakat içimi yaptığım diğer pilsnerler gibi ağızda şekerli bir tat bırakmıyor. ben beğendim, keyifli.
sanki yemek ile daha keyifli gidiyor…
koyu renk export
Fıçı dolapta olmasın 2-3 haftadan önce içmeyin, bırakın güzel güzel gazlansın, mayalar birayı ıolgunlaştırsın
Herkese selam. Klasik kullandığımız fermenterlerin sığdığını bildiğiniz mini buzdolabı modelleri var mı fermantasyonda kullanmak için? Hep dış ölçüler yazıyor ürünlerde iç ölçüler için gidip tek tek ölçmek lazım
Bürolara sığar rahat ama miniler çok ufak oluyorlar.
Üç raflı küçük derin dondurucuya fermenteri bu şekilde sığdırdım. Biçimsel olarak oldukça iptidai şartlar altında fermentasyon gerçekleşiyor ama bu şekilde stabil sıcaklıklar altında onlarca kurulum yaptım. Hava kilidi sığmadı mecbur hortum çektim. İş görüyor ama biraz daha büyük bir dolap daha sağlıklı olabilir, bunun görünümü pek hoş değil.
Direk zemine girer gibi duruyor aslında. Özel sebebi mi var zemine koymamanın? Bir de hangi buzdolabı bu?